O nouă sesiune de înscriere în programele „Rabla” şi „Rabla Plus” începe vineri. Care sunt noutăţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

O nouă sesiune de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic şi Rabla Plus începe vineri, 13 mai, a transmis Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

„Pentru a veni în sprijinul solicitanţilor care vor să obţină finanţare prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional (Rabla Clasic) şi prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic (Rabla Plus), AFM a reconfigurat etapele de desfăşurare a acestora ca urmare a modificării softului de înscriere în cadrul celor două programe. 

Potrivit noului calendar, în perioada 13-31 mai 2022, se va defăşura prima sesiune din noua configuraţie, timp în care persoanele fizice se vor putea înscrie în cadrul celor două programe prin intermediul dealerilor autorizaţi, iar persoanele juridice vor putea depune dosarele de finanţare prin accesarea aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de AFM.”, au transmis recent reprezentanţii Administraţiei.

Potrivit acestora, tot pentru facilitarea obţinerii finanţării, bugetele alocate persoanelor juridice în Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus vor fi divizate, unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice urmând a beneficia de sume dedicate acestora, ţinând cont de procedurile de achiziţie publică pe care entităţile respective trebuie să le desfăşoare. 

În plus, AFM a desfăşurat o analiză a celor două programe, de la demararea acestora, în anul 2020, până în prezent şi a identificat sume neutilizate, care pot fi puse la dispoziţie pentru noile sesiuni de înscriere. 

Astfel, bugetele pentru această sesiune, rezultate în urma suplimentării şi care vor fi puse la dispoziţie, sunt: 

- Programul Rabla Clasic, beneficiari persoane fizice – 335.500.000 lei; 

- Programul Rabla Clasic, beneficiari persoane juridice – 123.000.000 lei;

- Programul Rabla Clasic, beneficiari U.A.T.-uri şi instituţii publice – 50.000.000 lei; 

- Programul Rabla Plus, beneficiari persoane fizice – 262.000.000 lei; 

- Programul Rabla Plus, beneficiari persoane juridice – 190.300.000 lei;

- Programul Rabla Plus, beneficiari U.A.T.-uri şi instituţii publice – 100.000.000 lei. 

„Calendarul de desfăşurare a sesiunilor de înscriere în cadrul celor două programe şi sumele alocate pentru fiecare categorie de solicitanţi sunt disponibile pe site-ul AFM. Listele cu producătorii/dealerii auto care au semnat contracte de participare cu AFM sunt publicate pe site-ul instituţiei, www.afm.ro, la secţiunile programelor.”, mai anunţă sursa citată.

În  urmă cu câteva zile şi preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Laurenţiu-Adrian Neculaescu, anunţa că o nouă sesiune a programelor „Rabla” şi „Rabla Plus” va debuta pe data de 13 mai, acestea urmând să se adreseze, în premieră, şi instituţiilor publice şi unităţilor administrativ-teritoriale, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, 

„Pe data de 13 mai se va lansa noua sesiune «Rabla». Am făcut o reaşezare a bugetelor ţinând cont de cererea şi nevoia pieţei pentru un număr cât mai mare de autovehicule electrice. Am alocat pentru Programul «Rabla» – persoane fizice suma de 335 de milioane de lei, pentru persoane juridice suma de 123 de milioane de lei şi, pentru prima dată, instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale vor avea o axă de finanţare doar a lor, a cărei alocare va fi de 50 de milioane de lei. 

De asemenea, pentru Programul «Rabla Plus» persoane fizice am alocat 262 de milioane de lei, pentru persoanele juridice – 190 de milioane de lei, iar instituţiile publice vor avea, de asemenea, 100 de milioane de lei alocate numai în această sesiune”, a declarat Neculaescu.

Acesta a adăugat că o altă sesiune a programului „Rabla” va fi organizată „undeva în luna septembrie, tot cu nişte sume destul de consistente”. 

„Gândirea noastră este ca, pe viitor, să avem două sesiuni pe an – una în prima parte a anului, iar cea de-a doua în ultima parte a anului”, a menţionat şeful AFM.

„Rabla Clasic" din 2022 are la bază acordarea unei tichet în valoare de 6.000 lei pentru o maşină veche casată, sau de 9.000 lei pentru casarea a două vehicule uzate. Tichetul este utilizabil doar pentru achiziţia unei maşini noi cu noxe emise de maximum 160 g CO2/km în regim WLTP. Pentru achiziţia unui autoturism nou se pot folosi maximum două tichete Rabla.

Utilizatorul poate beneficia de următoarele eco-bonusuri suplimentare: 

- un eco-bonus de 1.500 lei - pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară; 

- un eco-bonus de 1.500 lei - pentru cumpărarea unei maşini al cărei motor generează emisii de CO2 mai mici sau egale cu 119 g CO2/km în regim WLTP; 

-un eco-bonus de 1.500 lei - pentru achiziţia unei maşini noi cu sistem GPL/GNC; un eco-bonus de 3.000 lei - pentru achiziţia unui autoturism nou hibrid (fără Plug-In).

În cazul programului „Rabla Plus", cei care optează pentru o maşină 100% electrică sau hibrid Plug-in pot beneficia de următoarele tipuri de vouchere: 

-un eco-tichet de 20.000 de lei pentru achiziţia unui autoturism nou hibrid Plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 78 g CO2/km în regim WLTP (cu condiţia obligatorie a casării unei maşini vechi); 

-un eco-tichet de 23.000 de lei, pentru achiziţia unui autoturism nou hibrid Plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 78 g CO2/km în regim WTLP (cu condiţia obligatorie a casării a două maşini vechi); 

-un eco-tichet de 45.000 de lei pentru achiziţia unei maşini 100% electrice, cu condiţia obligatorie a casării unei maşini vechi; 

- un eco-tichet de 48.000 de lei pentru achiziţia unei maşini 100% electrice, cu condiţia obligatorie a casării a două maşini vechi.

De asemenea, se poate acorda un eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru fiecare autovehicul uzat care este mai vechi de 15 ani şi are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Conform datelor AFM, în 2021, vechimea parcului auto din România era de 16,8 ani, în timp ce, în 2010, se situa la sub 10 ani.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite