O fantomă „manipulează“ Bursa din Istanbul, speriind brokerii şi investitorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bursa de la Istanbul este bântuită de o fantomă, mai bine spus un jucător misterios, care face jocurile pe această piaţă de peste un an. Brokerii l-au numit „The Dude“ (Individul), relatează Bloomberg.

Misteriosul investitor şi-a făcut simţită prezenţa prima dată în toamna anului 2014, cu plasamente de 450 de milioane de dolari, dublând imediat media pieţei. De la începutul anului, a trecut la tranzacţii din ce în ce mai mari, executate cu frecvenţă ridicată, speriindu-i pe ceilalţi jucători, care nu pot să prevadă care-i vor fi următoarele mutări.

Turgay Ozaner şi partenerii săi de la Istanbul Portfolio cercetează în amănunt raportele zilnice de tranzacţionare de mai multe luni în căutarea de indicii care să dezvăluie identitatea misteriosului personaj, fără succes însă.

Indiferent cine ar fi, se pare că a trecut de la o societate de brokeraj la alta, până când în final s-a oprit la Yatirim Finansman, pe care a transformat-o în cea mai importantă societate de investiţii pe bursa de la Istanbul.

„Nimeni nu ştie nimic sigur. Şi vorbim de Turcia, unde de obicei toţi ştim ce se întamplă“, a spus Ozaner.

Cel puţin în cazul clienţilor unei bănci europene, aceştia au încetat să mai deschidă poziţii pe acţiuni turceşti după ce au ajuns la concluzia că investitorul misterios foloseşte un sistem algoritmic în care formule complexe decid tranzacţiile, iar alţii evită piaţa până când vor avea mai multe informaţii, a declarat pentru Bloomberg un broker local.

„Individul“ a ajutat la creşterea volumului mediu zilnic de pe Borsa Istanbul cu aproape 8% anul acesta, comparativ cu declinul de 15% de la Varşovia sau o cădere de 27% la Mosova.

Yatirim Finansman, societatea de brokeraj care efectua mai puţin de 2% din tranzacţii, a ajuns în unele zile să asigure cel mai mare rulaj. Pe 22 februarie, de exemplu, casa de brokeraj a plasat ordine pentru acţiuni în valoare de 486 milioane lire turcesti (167 mil. dolari), de 15 ori mai mult decât Merril Lynch, al doilea broker din piaţă din acea zi.

Iar în 16 şedinţe de tranzacţionare, a înregistrat ordine de cumpărare pentru acţiuni le cele mai mari şase bănci turceşti şi la Turkish Airlines de aproape 1 miliard de lire, ajutând la ridicarea principalului indice bursier la maximul ultimilor trei luni.

În lunile ianuarie şi februarie, Yatirim Finansman a făcut achiziţii nete de acţiuni de 1,23 miliarde de lire turceşti, cu circa 70% mai mult decât următorul cumpărător din top, UBS Menkul Degerler AS. De aceea, Ozaner de la Istanbul Portfolio spune că acest cumpărător misterios „face acum regulile pieţei“.

Nu este ceva ieşit din comun ca un singur jucător să manipuleze indicele bursier prin tranzacţii efectute pe termen scurt, în special în ţări precum Turcia, dependente de intrările de capital străin. Dar nimeni în Istanbul nu a văzut până acum ceva asemător.

„Este ca un elefant într-un magazin de porţelanuri“, spune Kerem Baykal, managerul unui fond cu active de 610 milioane de dolari. „Are cele mai adânci buzunare dintre toţi jucătorii şi poate mişca piaţa în orice direcţie doreşte“, explică el.

Nici oficialii bursei, nici ai comisiei de reglementarea pieţei de capital şi nici reprezentanţii Yatirim nu au dorit să comenteze situaţia. Alte două case de brokeraj - Gedik Yatirim şi Meksa Yatirim - despre care s-a spus că au operat şi ele operaţiuni pentru misteriosul investitor au declarat ca legea nu le permite să dezvăluie date despre clienţi.

Parte din vină se pare că aparţine societăţii care se ocupă cu operarea bursei. Directorul Meksa, o societate turcă de brokeraj, spune că piaţa a devenit „vulnerabilă la oscilaţii puternice“, după ce a adoptat un sistem de tranzacţionare sofisticat, mult prea devreme şi care i-a făcut pe jucători să nu realizeze „în ce fel de mediu intră“.

Astfel, marea întrebare nu este cine este „the dude”, ci ce este el cu adevărat, spune Isik Okte, de la TEB Invest/BNP Paribas.

Borsa Istanbul şi-a mutat serverele într-un nou centru de date anul trecut, mult mai performant, în speranţa de a atrage astfel de tranzacţii înainte de a relua oferta publică pentru propriile acţiuni, amânată în nenumărate rânduri până acum.

Astfel, unele case de brokeraj au capacitatea de a derula tranzacţii de înaltă frecvenţă (HFT), la bază având algoritmi şi mai puţini oameni care să execute ordinele de tranzaţionare.

Firmele ce folosesc HFT îşi plasează adesea serverele în aceleaşi centru de date pentru a obţine cea mai rapidă conexiune posibilă cu computerele bursei.

Okte spune ca este convins că investitorul necunoscut chiar asta face: „Acest tip familiar cu algoritmii a descoperit o piaţă nouă şi îşi face propriul joc deoarece nu are practic concurenţă. Suntem de abia la început, dar ştim că pe pieţele dezvoltate, softurile specializate întotdeauna câştigă acest joc“.

Atâta timp cât bursa creşte, autorităţile de la Ankara nu se arată îngrijorate de fenomen, cu atât mai mult cu cât, aparent, pare să confirme încrederea investitorilor în economia Turciei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite