O companie bulgară concurează cu BMV şi EV-Box pe piaţa staţiilor de încărcare a maşinilor electrice din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania bulgară Eldrive a intrat în România, planul fiind de a acoperi complet Bucureştiul, până în vara anului viitor, cu staţii de încărcare a maşinilor electrice. Bulgarii au încheiat în ţara vecină un parteneriat cu Shell pentru a  instala în benzinăriile grupului petrolier staţii de încărcare rapidă a maşinilor electrice. În România, porneşte la drum cu o flotă de cel puţin 20 de maşini electrice pe care le oferă spre închiriere.

Compania bulgară Eldrive a deschis recent un birou în Bucureşti, pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, cu intenţia de a instala în Bucureşti staţii de încărcare a maşinilor electrice. În Bulgaria, Eldrive a încheiat cu Shell un parteneriat pentru a instala în benzinăriile grupului petrolier staţii de încărcare rapidă a maşinilor electrice, devenind astfel cel mai mare operator de infrastructură pentru încărcare maşini electrice din Bulgaria, scrie profit.ro. Planurile Eldrive sunt de a acoperi în întregime, până în vara anului 2019, necesarul de staţii de încărcare a maşinilor electrice din Bucureşti.

Compania, cu sediul în Sofia, şi-a propus ca, în timp, să acopere principalele drumuri naţionale din Peninsula Balcanică, incluzând Macedonia, Grecia şi Albania. 

Platforma Eldrive furnizează şi maşini, autobuze şi biciclete electrice spre închiriere, strategia fiind de a porni în România cu o flotă de cel puţin 20 astfel de maşini. Compania a intrat pe piaţă în iunie 2016, fiind fondată de Martin Zaimov, membru în board-ul Asociaţiei bulgare pentru Maşini Electrice. 

BMV, Renvatio şi EV-Box sunt deja prezente pe piaţa din România

În România, pe piaţa de profil sunt prezente compania de energie regenerabilă Renovatio, care a încheiat un parteneriat cu Kaufland pentru o reţea de staţii de încărcare rapidă pentru maşinile electrice, BMW Group România, care a a instalat în parcarea subterană a mallului Băneasa Shopping City două staţii de încărcare pentru automobile electrice, la care accesul este gratuit, şi EV-Box, liderul european al producţiei de staţii de alimentare a maşinilor electrice, intrat luna trecută în România. 

În noiembrie, Comisia Europeană a aprobat finanţarea pentru 252 de staţii de încărcare pentru autovehicule electrice, din care 40 de staţii de mare putere ce vor fi instalate în România până la finalul anului 2020.

Proiectul NEXT-E, selectat în iulie 2017 de Comisia Europeană, reprezintă cooperarea a patru companii de top din cadrul sectoarelor de electricitate, petrol şi gaze naturale care şi-au unit forţele cu producătorii de autovehicule pentru a crea o reţea interoperabilă de staţii de încărcare a autovehiculelor electrice, ca alternativă viabilă la autovehiculele echipate cu motoare cu ardere internă. 

Consorţiul este format din companiile din cadrul Grupului E.ON (Zapadoslovenská energetika in Slovakia, E.ON Czech Republic, E.ON Hungary, E.ON Romania), Grupului MOL (filialele din cele şase ţări participante), Hrvatska elektroprivreda din Croaţia, PETROL (în Slovenia şi Croaţia), precum şi Nissan şi BMW.

Şi marii constructori de automobile din Germania, BMW, Daimler, VW Group şi Ford, au pus bazele unui parteneriat pentru a construi cea mai mare reţea, din Europa, de alimentare cu energie electrică de mare putere destinată vehiculelor. 

Românii încep să fie interesaţi de maşinile electrice

Piaţa de maşini electrice din Romania este în continuă creştere. În perioada mai - decembrie 2017, au fost aprobate finanţările, prin programul Rabla Plus, pentru achiziţia a 689 de maşini electrice şi plug in hybrid.  

Vânzările de autovehicule ecologice (hibride şi electrice 100%) noi au crescut, în primele 11 luni ale anului trecut, cu 125,8% faţă de intervalul similar din 2016, până la 2.356 de unităţi. În clasamentul celor mai comercializate mărci auto electrice 100%, primul loc a fost ocupat de BMW, cu 131 de unităţi, urmat de Mercedes-Benz (60 de exemplare), Volkswagen (52), Renault (51), Mitsubishi (26), Audi (14), Porsche (11), Volvo (9) şi Kia (7). 

România rămâne printre pieţele cele mai mici din UE la maşini electrice, 68% dintre români considerând însă la acest moment că maşinile electrice vor fi în topul preferinţelor în următorii zece ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite