Exclusiv O bucată din ultima petrochimie „comunistă” din România, vândută pe câteva milioane de euro
4Rafinăria Arpechim Piteşti va fi demolată în următorii ani, iar partea de petrochimie, ce aparține Oltchim S.A., a fost scoasă la licitație de acum doi ani. La primele șase licitații nu a venit vreun cumpărător. În cele din urmă, petrochimia a început să fie vândută pe bucăți.

La primele șase licitații, activele fostei petrochimii nu au fost valorificate. La prima licitație, organizată pe 16 februarie 2023 prețul de pornire a fost de 244,8 milioane lei fără TVA, însă nu a fost vreun cumpărător. Și la următoarele licitații nu a fost vreun cumpărător, deși prețul a scăzut.
La a șaptea licitație, organizată în vara lui 2024, s-a reușit vânzarea pe bucăți a unei părți importante din petrochimia Arpechim, în patru pachete distincte, cu valori cuprinse între 520.000 și 5,2 milioane euro fără TVA, prețul cumulat pentru cele patru pachete fiind de aproximativ 11,7 milioane euro, adică de patru ori mai puțin față de prima licitație. Cele patru pachete au fost adjudecate anul trecut de persoane juridice diferite
Iar la începutul acestui an, încă o bucată din fosta petrochimie Arpechim Pitești a fost vândută, după cum au precizat pentru „Adevărul” lichidatorii RomInsolv și BDO Business.
Concret, este vorba despre pachetul de bunuri intitulat „Zona Rezervoare 2”, compus în principal din terenuri și clădiri, construcții speciale și echipamente tehnologie. Prețul de pornire al acestei licitații aprobat de creditori s-a ridicat la 3 milioane de euro, plus TVA. Iar acest pachet a fost adjudecat în cele din urmă pentru o sumă mult mai mare, după cum au declarat pentru „Adevărul” reprezentanții RomInsolv.
„Pachetul Parc Rezervoare 2 a fost adjudecat în cadrul licitației de la începutul acestui an pentru o sumă semnificativ mai mare față de prețul de pornire. Procedura de valorificare este încă departe de a se fi terminat. Cu acordul adjudecatarului vom cumunica suma după finalizarea valorificării”, spun reprezentanții RomInsolv.
Partea de petrochimie a fostei platforme Arpechim din comuna argeșeană Bradu, aflată chiar lângă Pitești, aparține Oltchim SA, având o suprafață totală de 165 de hectare și numeroase clădiri. În decembrie 2009, Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a semnat cu Petrom un acord legat de preluarea activităților de petrochimie de pe platforma Arpechim, pentru suma totală de 13 milioane de euro.
Numai că Oltchim a declanșat în ianuarie 2013 procedura insolvenței, iar după șase ani, în mai 2019 Tribunalul Vâlcea a dispus începerea procedurii generale a falimentului Oltchim. Drept urmare, bunurile Oltchim, inclusiv partea de petrochimie de la Arpechim, au fost scoase la licitație.
Partea de rafinare aferentă fostei platforme Arpechim Pitești aparține OMV Petrom. Procedurile pentru demolarea rafinăriei Arpechim au început de mai bine de 9 ani, însă cea care durează cel mai mult este procedura de obținere a obligațiilor de mediu la încetarea activității fostei rafinării Arpechim. Demolarea instalațiilor fostei rafinării Arpechim va începe în următorii ani.
De la 8.000 de angajaţi, la închidere definitivă
Amplasată în sudul municipiului Piteşti, rafinăria avea o capacitate nominală de circa 3,5 milioane de tone pe an, fiind la început proiectată ca parte a unui complex petrochimic. Prima instalaţie a fost inaugurată în 1964, iar în 1971 rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic. Combinatul s-a extins treptat în anii următori, ajungând să aibă nu mai puțin de 8.000 de angajaţi.
După 1990, rafinăria de la Piteşti a aparţinut, pe rând, de regia Autonomă a Petrolului, de Compania Română de Petrol şi de Societatea Naţională a Petrolului (SNP) Petrom, companie preluată în 2004 de austriecii de la OMV. În anul 2006, în urma unei investiţii de peste 40 de milioane de euro, la rafinăria de la Piteşti a fost inaugurată o instalaţie care permitea obţinerea de carburanţi cu conţinut redus de sulf, în conformitate cu standardele europene. În acelaşi an, la Arpechim s-au rafinat 3,4 milioane de tone de ţiţei.
La începutul lui 2007, pe platforma Arpechim mai lucrau aproape 2.500 de salariaţi. Potrivit unui plan de externalizare a serviciilor anunţat de Petrom, numărul lor urma să se reducă la jumătate până la finalul anului. În martie 2011, Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom a decis închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim, urmând să achite salariaţilor disponibilizaţi, pentru plăţi compensatorii şi alte măsuri de protecţie socială, aproximativ 10 milioane de euro.
După anunţul închiderii rafinăriei, în spaţiul public au fost lansate diverse variante de rezolvare a situaţiei. Printre acestea s-au numărat cumpărarea rafinăriei de către Oltchim sau achiziţionarea ei de către stat, în perspective revânzării ulterioare către un investitor interesat, însă niciuna nu s-a concretizat. A devenit însă o certitudine, în perioada următoare, disponibilizarea majorităţii celor peste 600 de angajaţi care încă mai lucrau la rafinăria Arpechim.