O bancă propune taxarea angajaţilor care muncesc de acasă când se va termina pandemia: E un privilegiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii care vor continua să lucreze de acasă după pandemie ar trebui să fie taxaţi pentru acest privilegiu, iar fondurile obţinute să fie folosite pentru susţinerea lucrătorilor cu venituri mici, potrivit unui raport realizat de economiştii unei renumite bănci.

Autorii raportului propun ca angajaţii să plătească o taxă de 5% pentru fiecare zi pe care optează să o lucreze de la distanţă, argumentând că aceştia nu vor cheltui mai mult având în vedere economia pe care o fac pentru că nu se mai deplasează la serviciu, nu mai plătesc pentru masa în oraş şi pentru achiziţia de haine pentru serviciu.

O propunere alternativă a raportului sugerează că taxa ar putea fi plătită de angajatorii care nu asigură angajaţilor un birou permanent.

Raportul realizat de divizia de cercetări economice a băncii germane a calculat că o astfel de taxă ar putea genera 49 de miliarde de dolari în Statele Unite, 20 de miliarde de euro în Germania şi 7 miliarde de lire sterline în Marea Britanie.

Banii ar putea fi folosiţi pentru finanţarea subvenţionării lucrătorilor cu venituri mici, care nu pot să lucreze de acasă.

”Munca de acasă va face parte din noua normalitate cu mult după încheierea pandemiei. Calculele noastre sugerează că fondurile atrase ar putea finanţa subvenţionarea veniturilor pentru lucrătorii cu venituri mici, care nu pot lucra de la distanţă, iar din acest motiv sunt expuşi mai mult la vechea economie şi la riscurile pentru sănătate.

Noul coronavirus a crescut mult popularitatea muncii de la distanţă, care se afla în creştere rapidă şi înainte de pandemie, potrivit analistului Luke Templeman, al Deutsche Bank, scrie The Guardian.

”Aveam nevoie de ani de zile de o taxă pentru angajaţii care lucrează de la distanţă. Covid-19 a făcut doar mai evident acest lucru”, a spus Templeman.

”O mare parte dintre oameni s-au deconectat de la lumea faţă în faţă, dar beneficiază în continuare de întreaga viaţa economică. Asta înseamnă că oamenii care lucrează de la distanţă contribuie mai puţin la infrastructura economiei, în timp ce primesc în continuare beneficiile acesteia. Aceasta este o mare problemă pentru economie”, a mai explicat analistul.

O taxă zilnică de 5% pentru munca de acasă ar costa un angajat care câştigă 35.000 de lire sub 7 lire pe zi, potrivit calculelor efectuate de Templeman. Acesta sugerează că suma de 6,9 miliarde de lire strânsă în Marea Britanie prin taxarea angajaţilor care lucrează de acasă ar putea asigura 2.000 de lire pentru cei 12% dintre persoanele cu vârste de peste 25 de ani care câştigă salariul minim.

Potrivit propunerilor Deutsche Bank, noua taxă ar putea susţine şi oamenii care şi-au pierdut locurile de muncă sau au fost nevoiţi să accepte slujbe plătite mai prost în timpul reconversiei profesionale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite