Nuclearelectrica are trei proiecte strategice în plină dezvoltare pentru reenergizarea României

0
0
Publicat:

2.562 MWe vor intra în Sistemul Energetic Românesc de la Nuclearelectrica: 700 MWe prin retehnologizarea Unității 1 și operarea pentru încă 30 de ani după anul 2029, 1400 MWe din Proiectul Unităților 3 și 4 după 2031 și 462 MWe din proiectul reactoarelor modulare mici după 2030.

2.562 MWe vor intra în Sistemul Energetic Românesc de la Nuclearelectrica, Foto: Nuclearelectrica
2.562 MWe vor intra în Sistemul Energetic Românesc de la Nuclearelectrica, Foto: Nuclearelectrica

Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica: „Ne-am propus să reenergizăm România prin energie curată, securitate energetică, stabilitate prin reactoare de mare capacitate, dar și flexibilitate prin reactoare modulare mici. Am gândit și dezvoltăm proiecte a căror complementaritate va oferi României siguranță și securitatea energetică, dar și protecția consumatorului”.

Nuclearelectrica este singurul producător de energie nucleară din România și unul dintre cei mai mari dezvoltatori de noi capacități. Trei proiecte majore sunt în diferite faze de dezvoltare, retehnologizarea Unității 1, proiectul reactoarelor 3 și 4, proiectul reactoarelor modulare mici. Împreună au o capacitate instalată de 2562 MWe și conform, strategiilor de dezvoltare ale Nuclearelectrica, toate trei vor fi finalizate în perioada 2029-2031. Valoarea acestor proiecte este de aproximativ 9 miliarde de dolari și, împreună, vor evita eliberarea a 19 milioane tone de CO2 pe an.

Pentru proiectul reactoarelor 3 și 4, în baza unei noi strategii aprobată de acționarii companiei în 2021, Nuclearelectrica a avansat în prima etapă de dezvoltare a proiectului cu reoperationalizarea EnergoNuclear, compania de proiect și încheierea primului contract cu Candu Energy pentru servicii de inginerie pentru elaborarea și actualizarea unor documentații necesare demarării Proiectului Unităților CANDU 3&4.

Pe lângă securitatea și stabilitatea sistemului energetic național, finalizarea noilor capacități nucleare CANDU va aduce și multiple beneficii socio-economice: până la 19.000 de locuri de muncă generate indirect; 20 de milioane de tone de CO2 evitate anual cu 4 unități în operare; contribuția energiei nucleare în producția totală de energie, la nivel național va crește la 36%, iar contribuția energiei nucleare în producția totală de energie fără emisii de CO2, la nivel național, va crește la 66%.

În plus, proiectele vor susține dezvoltarea lanțului intern de aprovizionare precum și alte industrii colaterale.

Retehnologizarea Unității 1

Pentru proiectul retehnologizarii Unității 1, Nuclearelectrica a semnat deja primul contract cu Candu Energy, pentru servicii de inginerie referitoare la documentația tehnică pentru achiziționarea componentelor cu ciclu lung de fabricație ale reactorului, care vor fi înlocuite la retehnologizarea Unității 1. Proiectul este în cea de-a doua etapă de dezvoltare, prima finalizându-se cu Studiul de Fezabilitate la un cost estimat de 1,85 miliarde euro.

Conform raportului Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), retehnologizarea unităților nucleare are cel mai scăzut cost al electricității dintre toate sursele de energie – în medie 32 USD/MWh (comparativ cu 50 USD/MWh pentru energia eoliană; 56 USD/MWh pentru panourile solare; 91 USD/MWh pentru centralele pe cărbune).

Reactoarele modulare mici

Managementul Nuclearelectrica prezenta potențialul reactoarelor modulare mici când acestea erau doar la stadiul de oportunitate și tot, la vremea respectivă, compania încheia un Memorandum de Înțelegere cu NuScale prin împărtășirea de know-how.

În 2022, SUA, Canada, UK, Franța, Polonia, Cehia, Estonia, Suedia, Belgia, Bulgaria dezvoltă sau sunt interesate să dezvolte tehnologia SMR din rațiuni economice, de sistem energetic și producție fară emisii de CO2.

România, prin proiectul Nuclearelectrica, prin cei 25 de ani de expertiză în operare de centrale nucleare și performanță internațională, poate deveni factorul coagulant de experți, know-how și lanț de furnizare în regiune.

RoPower, recent înființată, este compania de proiect pentru dezvoltarea SMR în România, pe singura tehnologie SMR aprobată la nivel internațional de un organ de reglementare, ceea ce îi conferă un avans tehnologic de ani de zile.

Proiectul de la Doicești 

Amplasamentul candidat de la Doicești a fost selectat în urma unui studiu în baza unui grant de 1,2 milioane dolari obținut de Nuclearelectrica de la USTDA pentru identificarea și evaluarea amplasamentelor potențiale pentru reactoarele modulare mici. În plus, în luna august 2022, la solicitarea Nuclearelectrica, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA) a efectuat o misiune SEED (Site and External Events Design dând asigurări asupra analizei în ceea ce privește selecția amplasamentului SMR.

În urma alocării unui grant de 14 milioane de dolari, anunțat de Președintele american Joe Biden în iunie 2022, compania de proiect RoPower Nuclear va începe Etapa Preliminară a studiului Inginerie și Proiectare Inițială (Studiul FEED) pentru reactoare modulare mici (SMR), care constă într-o serie de activități și studii de inginerie și proiectare, analize tehnice aprofundate pe amplasament, precum și activități de licențiere și autorizare, cu respectarea tuturor standardelor internaționale și naționale.

Noua companie de proiect RoPower Nuclear SA, va genera peste 200 de locuri de muncă permanente în centrala electrică, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite peste 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an, aducând, în același timp, și alte numeroase beneficii socio-economice comunitățîi locale. Pentru început, compania de proiect RoPower Nuclear SA va avea sediul în Doicești, în urma angajamentului de a contribui la dezvoltarea comunității locală.

Informații generale cu privire la parteneriatul dintre Statele Unite și România

• În martie 2019, Nuclearelectrica și NuScale au semnat un Memorandum de înțelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, autorizarea și construcția unui reactor modular mic (SMR) în România.

• La data de 4 noiembrie 2021, la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP26), NuScale și Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a accelera implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa.

• La începutul anului 2021, Nuclearelectrica a primit fonduri în valoare de 1,2 milioane USD de la USTDA pentru identificarea și evaluarea amplasamentelor potențiale pentru reactoarele modulare mici.

• La data de 24 mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale și E-Infra (proprietarul amplasamentului) au semnat un Memorandum de Înțelegere (MOU) pentru a analiza dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița.

• În iunie 2022, președintele american Joe Biden a anunțat alocarea unui grant în valoare de 14 milioane de dolari pentru următoarea etapă a dezvoltării reactoarelor modulare mici NuScale în România – studiul preliminar de inginerie și proiectare inițială (FEED) pentru proiectul SMR din România.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite