Nouă reformă fiscală, după alegeri. Ciolacu: Se va face conform unui acord agreat cu Comisia Europeană
0O nouă reformă fiscală va avea loc după alegeri, anul viitor, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, precizând că aceasta se va face conform noului acord, agreat de Comisia Europeană.
Ministerul Finanțelor urmează să negocieze acordul cu Comisia pentru următorii 7 ani, astfel încât România să se poată menține în deficitul bugetar de 3% și să se poată dezvolta în continuare, a spus premierul la Realitatea Plus.
„Vom avea un nou acord cu Comisia Europeană. (...) actualul ministru al Finanțelor se duce să negocieze un acord pe 7 ani pentru a intra în deficitul asumat la 3%. Deja ministrul Finanțelor a avut întâlniri la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene. Comisia ne sesizează dacă în actualul acord am avut sau nu creștere, iar în funcție de previzionare se va semna un nou acord pentru următorii 7 ani, astfel încât România să se poată dezvolta în același ritm pe care îl avem acum. M-am uitat și eu pe cifre. (...) Comisia vede că vom avea prima sau a doua creștere economică din Uniune, normal că nu vor veni să te omoare. Vom avea o nouă reformă fiscală în care se vor așeza lucrurile în anumiți parametri. Asta nu înseamnă că nu vom avea măriri de taxe. Până atunci se face și digitalizarea ANAF-ului. Așa se va vedea un tablou complet a circulației banilor", a spus Marcel Ciolacu.
Execuția bugetului general consolidat în primele patru luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 57,29 miliarde lei, respectiv 3,24% din PIB față de deficitul de 27,35 miliarde lei, respectiv 1,70% din PIB aferent celor patru luni ale anului 2023, potrivit datelor publicate luni de Ministerul Finanțelor.
Deficitul lunii aprilie 2024 a fost influențat și de suma de 9,33 miliarde lei (0,53% din PIB) reprezentând plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legile speciale, aferente lunii mai, din bugetul asigurărilor sociale de stat (8,31 miliarde lei) și bugetul de stat (1,02 miliarde lei) conform HG nr.422/2024.
Ministerul Finanțelor transmite că deficitul lunii aprilie 2024 a fost influențat și de suma de 9,33 miliarde lei (0,53% din PIB) reprezentând plata în avans a pensiilor pentru ca pensionarii să își primească veniturile înaintea Sărbătorilor Pascale, și a altor drepturi prevăzute de legile speciale, aferente lunii mai, din bugetul asigurărilor sociale de stat (8,31 mld lei) și bugetul de stat (1,02 mld lei) conform HG nr.422/2024.
Amintim că în 2024, România va avea, probabil, o situație fiscală dificilă din cauza deficitului bugetar. Guvernul se așteaptă la un deficit de 5% la finalul anului, dar estimările Comisiei Europene arată că cel mai probabil deficitul va ajunge în jurul a 6,9% în acest an și va continua să crească până la 7% anul viitor, în lipsa unor măsuri suplimentare.