Noi facilități fiscale pentru familiile cu copii. Ce condiții trebuie să îndeplinească

0
Publicat:

Un grup de parlamentari a depus recent, la Senat, un proiect de Lege pentru instituirea Programului Subvenţii pentru căminul familiei, care ar urma să se deruleze pe o perioadă de 10 ani începând de anul viitor.

O mămică stă pe podea, citindu-i fetiței pe care o ține în brațe ceva dintr-o carte colorată
Familiile pot beneficia de noi facilități fiscale în funcție de numărul de copii. Foto arhivă

Iniţiativa legislativă propune un program destinat familiilor cu copii, auxiliar creditării ipotecare, program care „ia în calcul nevoile de locuire a tinerilor şi le înlesneşte decizia de a-şi întemeia o familie, de a avea copii, respectiv de a-şi asuma mai mulţi copii”, potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ.

Potrivit acesteia, rambursarea unui credit ipotecar presupune eforturi financiare substanţiale pe perioade lungi, de peste 10-15 de ani, iar pentru un cuplu tânăr decizia de a-l contracta echivalează nu de puţine ori cu greutăţi în asigurarea unui buget predictibil pentru traiul zilnic.

Astfel de situaţii aduc cu sine amânarea sau renunţarea la anumite cheltuieli, fie de investiţii, fie de mărire a familiei. În sprijinul celor afimate vin datele lnstitutului de Statistică pentm anul 2022, care demonstrează faptul că rata sărăciei persoanelor care trăiesc în gospodării cu minori şi tineri de 18-24 ani dependenţi a fost cu 5,2 puncte procentuale mai mare decât cea a persoanelor care trăiesc în gospodării fără minori şi tineri dependenţi (23,5%)”, susțin inițiatorii.

Prezenta iniţiativă legislativă vine în sprijinul familiilor în privinţa deciziilor de locuire, precum şi în procesul de rambursare a creditelor ipotecare. În prezent, raportul rata medie/credit ipotecar mediu se situează în jurul a circa 40°/o din salariu mediu pe economie, iar scopul iniţiativei legislative este de asigurare a unui venit disponibil mai mare pentiu familiile care au copii în întreţinere. Măsurile propuse sunt de subvenţionare a dobânzii aferente creditului ipotecar, în funcţie de numărul de copii ai familiei, în cazul: - creditelor contractate prin programele Prima Casă/Noua Casă, aprobate prin Ordonanţa de urgenţă nr. 60/2009, cu modificările şi completările ulterioare, caz în care se subvenţionează şi comisionul de administrare”, se arată în documentul citat.

Cine poate beneficia de subvenții la dobânda creditului ipotecar

„Programul „Subvenţii pentru căminul familiei”, derulat în perioada 2026-2036, are ca obiectiv înlesnirea accesului persoanelor care au întreţinere copii la locuinţe potrivite nevoilor lor prin acordarea de facilităţi de natura subvenţiilor la dobândă şi prin reducerea nivelului unor comisioane aferente creditelor ipotecare contractate”, se arată în proiectul de lege.

Potrivit acestuia, beneficiar al programului este debitorul unui contract de credit ipotecar care îndeplineşte cumulativ umătoarele condiţii:

  •  creditorul nu a declarat scadenţa anticipată;
  •  nu înregistrează restanţe mai mari de 30 de zile la rambursarea creditului;
  •  are copil/copii în întreţinere;
  • are în proprietate o singură locuinţă, obiectul contractului de credit.

Copiii aflaţi în întreţinerea beneficiaiului pot fi luaţi în calcul pentru un singur credit ipotecar pentru care se acordă facilităţile prevăzute de prezenta lege.

Astfel, facilitatea constând în subvenţionarea dobânzii se acordă beneficiarilor în funcție de nunmărul de copii aflați în întreținere, după cum urmează:

  • 10% pentru un copil;
  • 50% pentru doi copii;
  • 100% pentru trei sau mai mulţi copii.

Dacă intervine decesul soţului/soţiei sau al celuilalt părinte/tutore/reprezentant legal al copilului/copiilor; ori dacă celălalt părinte al copilului/copiilor este declarat necunoscut sau dispărut; sau dacă instanţa de tutelă hotărăşte exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte, titularul contractului de credit ipotecar, ori dacă adoptatorul este o persoană singuă, subvenţia reprezintă:

- 25% pentru un copil

- 75% pentru doi copii

-100% pentru trei sau mai mulţi copii.

În ce privește comisionul de garantare calculat la soldul sumei garantate, acesta poate fi redus după cum umează:

- cu 25 % pentru un copil,

- cu 75% pentru doi copii,

- 100% pentru trei sau mai mulţi copii.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite