Niţă: privatizarea şi liberalizarea sectorului energetic, cele mai bune căi de a dezvolta economia protejând interesele consumatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, vrea să dezvolte Romgaz la nivel internaţional
Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, vrea să dezvolte Romgaz la nivel internaţional

Privatizarea şi liberalizarea sectorului energetic sunt cele mai bune căi de a dezvolta economia României, protejând în acelaşi timp interesele consumatorilor, a declarat, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, într-un comunicat privind listarea Romgaz.

“Suntem încurajaţi de nivelul iniţial de interes exprimat faţă de Romgaz, atît de investitorii din România, cât şi de cei de la nivel internaţional. Credem cu tărie ca privatizarea şi liberalizarea sectorului energetic sunt cele mai bune căi de a dezvolta în viitor economia noastră, protejând interesele consumatorilor din Romania. În acelaşi timp, ne asteptăm ca oferta să fie un sprijin pentru strategia de creştere şi internationalizare a Romgaz“, a afirmat oficialul.

“Având în vedere alăturarea dintre fluxul de cash puternic şi potenţialul semnificativ de creştere a veniturilor, credem că Romgaz este bine poziţionat să ofere o creştere pe termen lung a valorii pentru acţionari. Oferta noastră este o etapa crucială în dezvoltarea noastră şi asteptăm cu mult interes întâlnirile cu investitorii, în săptămânile care urmează, pentru a oferi mai multe detalii despre planurile noastre“, a declarat şi Virgil Metea, directorul general al Romgaz.

Listare duală

Oferta Romgaz începe mâine, 22 Octombrie 2013, ca urmare a aprobării Prospectului de Ofertă Publică, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară în data de 18 octombrie 2013, se mai arată în comunicat.

Statul vinde 15% din acţiunile pe care le deţine, la un preţ situat între 24 şi 32 de lei pe acţiune, ceea ce evaluează compania între 9,25 şi 12,33 miliarde de lei.

Ministerul Economiei oferă până la 57.813.360 de acţiuni, reprezentând între 1,39 miliarde de lei si 1,85 miliarde de lei, incluzând 13% fond de stabilizare. Titlurile Romgaz vor fi listate şi la Londra, oferta incluzând atât acţiuni, cât şi certificate globale de depozit. 

Simbolul la Bucureşti este „SNG“. La Londra va fi „SNGR“

Operaţiunea se va încheia în data de 31 octombrie, iar acţiunile Romgaz sunt aşteptate la tranzacţionare pe 12 noiembrie. Pe bursa de la Bucureşti, acţiunile Romgaz se vor tranzacţiona sub simbolul „SNG“, iar la Londra va fi „SNGR“.

În urma vânzării titlurilor, Ministerul Economiei va mai deţine 70% din acţiuni. Atât ministerul, cât şi Fondul Proprietatea, care deţine acum circa 15% din titluri, s-au obligat să nu mai vândă alte acţiuni Romgaz pe o perioadă de 180 de zile.

Cel mai mare producător şi furnizor de gaze din România

Romgaz operează în prezent 3.257 de sonde de producţie în România care accesează 147 de zăcăminte comerciale, precum şi 29 de sonde de explorare în nouă perimetre on-shore. La 30 iunie 2013, Romgaz deţinea rezerve nete de gaze de 62,1 miliarde de metri şi rezerve nete probabile de 13,2 de miliarde de metri cubi de, conform consultantului independent - DeGolyer & MacNaughton.

Romgaz este cel mai mare producător şi furnizor de gaze naturale din România şi, conform Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), compania a deţinut, în 2012,  o cotă de 50,1% din producţia internă de gaze naturale şi a furnizat 41,7% din volumul de gaze naturale pentru consum din România. În 2012, Romgaz a produs 5,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Compania a intrat recent şi pe piaţa energiei electrice, preluând termocentrala Iernut de la Elcen, în contul unor datorii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite