Niţă: Acţionarii AGRI ar putea închide proiectul. Interconectorul urmărea transportul gazelor din Azerbaidjan în România via Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţionarii interconectorului AGRI, care urmăreşte transportul gazelor naturale pe ruta Azerbaidjan - Georgia - România, vor decide în acest an dacă vor continua sau nu investiţia, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, citat de Mediafax.

„Studiul de fezabilitate nici acum nu este gata. Vom avea o întâlnire cu toţi acţionarii să vedem dacă proiectul mai este considerat viabil. Decizia opririi sau continuării acestui proiect va fi luată în acest an“, a afirmat Niţă.

AGRI presupune livrarea gazului natural prin conducte din Azerbaidjan în Georgia şi lichefierea într-un terminal care ar urma să fie construit pe ţărmul georgian al Mării Negre, de unde să fie transportat pe mare în România. 

În terminalul din România ar avea loc regazeificarea şi transferul în sistemul naţional de transport prin conducte fie pentru tranzit, fie pentru consumul intern.

Din firma mixtă fac parte, în calitate de acţionari, Romgaz Mediaş (SNG), Georgian Oil and Gas Corporation, State Oil Company of Azerbaijan Republic (SOCAR) şi Magyar Villamos Művek.

Investiţia este estimată între 1,2 miliarde euro şi 4,5 miliarde euro, în funcţie de capacitatea de transport.

De la Nabucco la gazele din Marea Neagră

România a avut ca prioritate pentru asigurarea alimentării cu gaze gazoductul Nabucco, care urma să fie dezvoltat alături de Austria, Bulgaria, Ungaria, Turcia şi Franţa. Nabucco ar fi transportat gaze până în Austria. Anul trecut însă proiectul a eşuat, din cauză că acţionarii nu au reuşit să asigure furnizori de gaze prin conductă. 

După eşecul Nabucco, autorităţile române au anunţat că se vor axa pe producţia gazelor din Marea Neagră şi a celor de şist.

„Rezervele de gaze din Marea Neagră ar putea asigura necesarul pentru o perioadă destul de lungă de timp. În plus, încă nu ştim dacă avem sau nu gaze de şist. În condiţiile astea, este greu de apreciat dacă AGRI mai este sau nu viabil“, a mai spus Niţă.

Mai puteţi citi:

UPDATE Rusia şi Ucraina semnează un acord comercial. Putin anunţă scăderea preţului la gazele vândute Ucrainei şi un împrumut generos

Rusia şi Ucraina au semnat, marţi, un acord destinat eliminării obstacolelor comerciale dintre cele două ţări, în cadrul unei vizite în Rusia a preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici. Rusia va scădea preţul gazelor naturale pe care le vinde Ucrainei, a anunţat marţi preşedintele rus Vladimir Putin.

Importurile de gaze ale României au scăzut aproape la jumătate în primele zece luni. Exporturile de curent electric, mai mari cu o treime

Importurile de gaze naturale au scăzut cu aproape 47% în primele zece luni ale anului, cele de cărbune s-au diminuat cu circa 31%, în vreme ce importurile de ţiţei au urcat cu 4%, relevă datele furnizate de către Institutul Naţional de Statistică (INS). Exporturile de electricitate au urcat şi ele cu 37%.

Romgaz publică un nou buget, care prevede venituri şi profituri şi mai mici. Varianta precedentă a fost „o greşeală“

Producăturul de gaze naturale şi energie electrică Romgaz Mediaş a publicat un nou buget rectificat de venituri şi cheltuieli pentru acest an, în care veniturile şi profitul sunt estimate în scădere, după ce săptămâna trecută a postat pe site, din greşeală, alt proiect de buget, potrivit directorului general al companiei, Virgil Metea.

Din cauza facturilor mari la gaze, şeful ANRE şi-a instalat şi un termo-şemineu pe lemne. Costurile cu încălzirea au scăzut la o treime

Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a declarat astăzi că este preocupat de factura pe care o plăteşte la încălzire, astfel că şi-a instalat acasă un sistem dual pe gaze şi lemne, plătind acum doar 2.000 de lei pe an la încălzire, după ce anterior primea facturi lunare la gaze de 1.000 de lei.

Cum să faci economii la factura de căldură, gaze şi energie electrică fără să tremuri în casă

Dictonul „iarna nu-i ca vara“ este tot mai clar pentru toată lumea, mai ales că de câteva zile zăpada şi frigul au cuprins România. Iar odată cu ele îşi vor face apariţia şi facturile mai mari pentru căldură şi energie. adevarul.ro vă prezintă câteva sfaturi despre cum putem reduce semnificativ costurile.

Gerhard Roiss, şeful OMV: Vrem să facem din România un exportator de gaze

OMV, acţionarul majoritar al Petrom, vrea să transforme România din importator în exportator de gaze naturale, resursele din Marea Neagră înseamnând „gaze pentru Europa“, a declarat, la viena, Gerhard Roiss, directorul general al grupului austriac.

Cealaltă faţă a liberalizării preţurilor la energie şi gaze: profitul E.ON a crescut „semnificativ“ în România, deşi vânzările au scăzut

Profitul E.ON în România a crescut „semnificativ“ în primele nouă luni ale anului, deşi volumul vânzărilor a fost mai redus, evoluţie datorată şi procesului de liberalizare a preţurilor pe piaţa energiei şi gazelor naturale, potrivit unui raport prezentat de către grupul german, citat de Mediafax.

Romgaz: Memorandumul cu Gazprom a expirat. Depozitele de gaze şi termocentralele comune au rămas doar un vis aşternut pe hârtie

Memorandumul semnat cu Gazprom privind implementarea mai multor proiecte comune, printre care realizarea unor depozite de gaze şi construirea unor centrale în cogenerare, a expirat, iar acum ruşii au altă strategie, a declarat, marţi, Dumitru Rotar, directorul general adjunct al Romgaz.

Gabriel Dumitraşcu, Departamentul pentru Energie: În România încă se arde gaz de pomană

Producătorii de energie şi de îngrăşăminte chimice încă ard gaze de pomană, la propriu, ceea ce duce la un consum ineficient de gaze la nivel naţional, a declarat marţi Gabriel Dumitraşcu, directorul diviziei de privatizări din cadrul Departamentului pentru Energie.

Ponta şi Nită pregătesc o surpriză pentru Petrom. Se prefigurează redevenţe de "20-30%" la petrol şi gaze, dar şi un "regim stimulativ"

România va avea anul viitor redevenţe pentru toate resursele sale naturale, care vor fi ridicate la media europeană, a declarat premierul Victor Ponta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite