Cum să faci economii la factura de căldură, gaze şi energie electrică fără să tremuri în casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robinetele termostat trebuie închise când plecăm la serviciu FOTO Shutterstock
Robinetele termostat trebuie închise când plecăm la serviciu FOTO Shutterstock

Dictonul „iarna nu-i ca vara“ este tot mai clar pentru toată lumea, mai ales că de câteva zile zăpada şi frigul au cuprins România. Iar odată cu ele îşi vor face apariţia şi facturile mai mari pentru căldură şi energie. adevarul.ro vă prezintă câteva sfaturi despre cum putem reduce semnificativ costurile.

Compania E.ON Energie România a prezentat o serie de recomandări pentru economisirea energie  prin utilizarea eficientă a gazelor naturale şi a electricităţii, astfel încât să se ajungă nu doar la un confort termic sporit al locuinţei, ci şi la o reducere considerabilă a facturilor lunare. 

Iată recomandările furnizorului de gaze naturale şi electricitate E.ON Energie România pentru a reduce factura de gaz:

1. Izolaţi îmbinările ferestrelor cu garnituri de etanşare autoadezive (tip purfix). În cazul ferestrelor cu tâmplărie de lemn şi sticlă simplă, pierderile de căldură prin spaţiile neizolate pot reprezenta mai mult de 30% din totalul pierderilor de căldură în sezonul rece.  

2. Reglaţi temperatura din locuinţa dumneavoastră în funcţie de confortul dorit luând în considerare că peste temperatura de 19 °C, fiecare grad în plus poate să însemne o creştere a consumului de gaze naturale cu circa 8%.

3. Deschideţi larg ferestrele pe perioade scurte de timp astfel încât spaţiile să se aerisească şi să se încălzească mai repede. Pierderile de căldură sunt mai mari dacă lăsaţi ferestrele întredeschise pe perioade lungi de timp. 

4. Izolaţi conductele de agent termic mai ales în cazul celor care traversează spaţii neîncălzite (holuri, subsoluri, garaje, magazii), pentru a minimiza pierderile de căldură. 

5. Asiguraţi-vă că radiatoarele nu sunt acoperite de perdele sau alte obiecte, pentru a nu îngreuna schimbul de căldură, aerisiţi şi caloriferele de câte ori este cazul. 

6. Setaţi din centrala termică o temperatură mai scăzută a apei calde astfel încât să nu necesite combinarea cu apa rece. Trebuie menţionat că la o centrală de apartament care prepară atât agent termic cât şi apă caldă menajeră, consumul de gaze naturale este maxim în momentul când se prepară apa caldă. 

7. Folosiţi un termostat de ambianţă care comandă funcţionarea centralei ţinând cont de temperatura setată în camera în care se montează şi care determină o reducere cu până la 25% a costurilor de încălzire.  

8. Montaţi robinete cu cap termostatat pe calorifere pentru a controla debitul agentului termic din radiator în fiecare cameră. 

9. Izolaţi termic pereţii, acoperişul şi ferestrele pentru a reduce cu până la 50% costurile de încălzire.

10. Asiguraţi-vă de funcţionarea optimă a aparatelor consumatoare de gaz. Solicitaţi sprijinul instalatorilor autorizaţi pentru reglarea arzătoarelor, verificarea filtrelor de apă şi a depunerilor de calcar pe conducte, astfel încât să evitaţi consumul excesiv de gaze naturale.

11. În măsura posibilităţilor, înlocuiţi centrala veche neperformantă sau sobele cu o centrală termică modernă: ori cu tiraj forţat şi cameră etanşă de ardere (randament de aproximativ 90%) sau cu o centrală termică în condensaţie (randament de aproximativ 96%), pentru a obţine o economie de energie de până la 20% sau chiar mai mult. 

Centralele în condensare sunt mai scumpe, dar consumă mai puţin

Pe lângă acestea, producătorul de centrale Ariston are şi alte sfaturi. Primul ar fi cumpărarea unei centrale termice în condensare. Instalarea unui astfel de sistem de încălzire poate aduce o economie de până la 35% la consumul de gaz. 

„O centrală termică convenţională nu produce numai căldură, ci şi abur (condens), care este evacuat. Vaporii de apă din gazele arse conţin energie pe care centralele termice obişnuite nu o recuperează, acestea dispersând energia produsă în timpul arderii. Datorită tehnologiei inovatoare, centralele termice în condensare reutilizează energia gazelor de evacuare şi măresc valoarea calorifică inferioară, atingând astfel o eficienţă termică de până 108% şi aducând economii de până la 35%”, spune Cătălin Drăguleanu, directorul general Ariston Thermo România.

Specialiştii Ariston mai recomandă şi accesoriile de termo-reglare (cronotermostate, senzori externi de temperatură, etc)  şi utilizarea programelor de încălzire presetate, sau a propriilor programe personalizate astfel încât instalaţia de încălzire să consume în deplină concordanţă cu nevoile de consum. Mai mult, pentru a evita pierderile semnificative de căldură, nu este indicată instalarea termostatelor în imediata apropiere a ferestrelor.

La fel, radiatoarele nu trebuie mascate de obiecte de mobilier, iar dacă nu încălzesc uniform trebuie aerisite la fiecare început de sezon rece şi este preferabil să fie dotate cu robinete termostatate, pentru un control al temperaturii în fiecare cameră şi evitarea pierderilor.

Un alt aspect important este şi faptul că atmosfera plăcută din încăpere nu este asigurată doar de temperatură, ci şi de umiditatea aerului. Astfel, cu cât aerul este mai uscat, cu atât senzaţia de răcoare dintr-o încăpere este mai pregnantă. 

Pentru a asigura funcţionarea unei centrale la randament maxim, instalaţia de încălzire trebuie verificată cel puţin o dată pe an, astfel putând evita atât deteriorarea sistemului, cât şi consumul crescut de energie.

Energie termică

În acest caz pot exista mai multe situaţii: cu repartitoare, fără repartitoare, cu bloc izolat termic, sau nu. Varianta ideală este în cazul unui bloc izolat termic, în care proprietarii au deja instalate repartitoare.

Este recomandată închiderea termostatului în timpul în care vă aflaţi la lucru, dar şi închiderea acestora în timpul aerisirii camerelor sau când lăsăm geamul deschis pentru că în acest caz puteţi avea surprize în factură. Concomitent, dacă plecaţi mai mult de câteva zile din oraş, trebuie să ştiţi că nu este indicată oprirea totală a agentului termic, ci lăsat termostatul la nivelurile inferioare. Casa trebuie să rămână încălzită puţin, în caz contrar, dacă este îngheţată fiind nevoie de mai mult agent termic pentru a o reîncălzi decât tot ce s-a economisit.

Şi aici se pot aplica celelalte sfaturi legate de centralele termice, respectiv aerisirea caloriferelor, radiatoarele nu trebuie mascate de mobilier sau draperii etc.

Energie electrică

În acest caz E.ON recomandă:

1. Utilizaţi becuri economice sau becuri cu LED. De exemplu un bec clasic de 100W consumă anual circa 100 kWh, din această cantitate doar 6% fiind transformată în lumină, restul de 94% se pierde prin căldură. 

2. Alegeţi puterea becurilor în funcţie de nivelul de lumină necesar. Nu este necesar să folosiţi becuri de 100W pe holuri, pot fi utilizate spoturi de putere mica.

3. Utilizaţi iluminatul local pentru anumite activităţi. Pentru a citi se poate folosi o lampă de birou, nu e nevoie de o lustra cu 5 becuri de 100W.

4. Folosiţi lumina naturală cât mai mult acolo unde este posibil, prin ajustarea perdelelor, draperiilor sau a storurilor. 

5. Amplasaţi aparatele de răcit, congelator, frigider la distanţă de sursele de căldură. De evitat amplasarea acestora în bătaia directă a razelor solare sau în medii în care apare efectul de seră cum sunt balcoane închise.

6. Achiziţionaţi aparatură electrocasnică de clasă energetică superioară A++ sau A+++, pe termen lung reprezintă alegerea corectă, costurile fiind amortizate deoarece consumă mai puţin şi sunt mai eficiente. Conform specialiştilor, un sfert din consumul de curent din gospodării este dat de funcţionarea frigiderului/congelatorului iar 10% de cea a maşinii de spălat.

7. Aparatele electrocasnice lăsate în stand by consumă energie, chiar dacă nu sunt folosite.

8. Deconectaţi echipamentele care nu le folosiţi, ca de exemplu încărcătoarele pentru telefoanele mobile, acestea consumă energie chiar dacă nu vă încărcaţi telefonul.

9. Verificaţi periodic instalaţia-contactele imperfecte, defectele de izolaţie.

Apă menajeră

Pe lângă acestea, o altă metodă de economisire a energiei, de data aceasta necesară producerii de apă caldă menajeră, este instalarea unui sistem de panouri solare, potrivit Ariston. Acesta poate duce la asigurarea necesarului de apă caldă menajeră în proporţie de 70%, investiţia putând fi astfel amortizată în aproximativ 5 ani. 

Instalarea de încălzitoare de apă cu pompă de căldură reprezintă, de asemenea, o alternativă pentru reducerea costurilor, aducând economii ce pot ajunge chiar şi la 70%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite