Negocierile pe legea offshore bat pasul pe loc. Dezbaterile, blocate de două săptămâni în Camera Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
platforma GSP saturn FOTO gspoffshore.com

Proiectul legii offshore nu se află pe ordinea de zi a şedinţelor comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor nici în această săptămână, după ce colegii de guvernare ai PSD din coaliţie au ridicat obiecţii cu privire la forma în care Liviu Dragnea voia ca această lege să fie adoptată.

„Legea offshore nu se regăseşte pe ordinea de zi nici săptămâna aceasta! Asistăm în continuare la o bătaie de joc din partea coaliţiei. Deşi am fost chemaţi la o întâlnire cu toţi liderii de grup săptămâna trecută, negocierile s-au purtat vineri tot în biroul lui Liviu Dragnea, de data acesta între dumnealui şi Călin Popescu Tăriceanu”, a scris Cristina Prună, deputat USR, pe Facebook.

Tărăgănări şi discuţii tot în birou

În data de 3 octombrie, Camera Deputaţilor a decis, la solicitarea UDMR, să retrimită la comisii legea offshore privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, deşi aceasta avea raport final al comisiilor de specialitate şi deputaţii urmau să dea un vot final. Iniţiativa UDMR a fost cel puţin surprinzătoare la acel moment, ţinând cont că, cu o zi înainte, PSD a reuşit cu susţinerea deputaţilor din acest partid să treacă mai multe modificări radicale. Asta deşi deputaţii ALDE au părăsit dezbaterile şi liderul grupului, Varujan Vosganian, a spus că este „o improvizaţie”, deoarece nu există o evaluare a impactului bugetar, o evaluare clară a resurselor. Liviu Dragnea a declarat atunci că PSD a fost de acord ca Legea offshore să fie retrimisă comisiilor pentru că nu se putea întruni o majoritate pentru a fi votată.

Ulterior, în data de 5 octombrie, liderii PSD-ALDE s-au întâlnit, la Parlament, pentru a discuta pe tema legii offshore. Au fost prezenţi la discuţia din biroul lui Liviu Dragnea mai mulţi membri ALDE, printre care Călin Popescu Tăriceanu, Varujan Vosganian, Daniel Chiţoiu, Andrei Gerea şi Toma Petcu. Aceştia au decis atunci ca dezbaterea legii să fie reluată în comisia de specialitate şi ca la discuţii să participle toate grupurile parlamentare, iar companiile să poată veni cu propriile analize financiare.

Legea a făcut victime

În aceeaşi zi, legea offshore a făcut şi o victimă. Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor, unde se dezbate legea offshore, a fost spitalizat de urgenţă, după ce a suferit un infarct. Iancu a avut recent mai multe discuţii aprinse cu deputatul ALDE Varujan Vosganian pe legea offshore.

În urma acestui incident, Liviu Dragnea a declarat că dezbaterile nu vor putea fi reluate săptămâna aceasta. „A apărut incidentul cu domnul Iancu şi nu mai suntem siguri că putem avea dezbaterea finală în comisie săptămâna care urmează. Nu e imposibil, dar cel mai sigur este cealaltă săptămână”, a mai spus Liviu Dragnea.

Pe 8 octombrie, Călin Popescu Tăriceanu a spus că este necesară o şedinţă a comisiei pentru industrii, „în pofida imposibilităţii fizice a domnului preşedinte Iancu de a participa la lucrări”, potrivit HotNews.

În data de 10 octombrie, a avut loc o „întâlnire istorică”, după cum a spus Varujan Vosganian, între liderii grupurilor parlamentare şi reprezentanţi ai companiile petroliere. Vosganian a adăugat că săptămâna aceasta vor avea loc dezbateri privind Legea Offshore în cele trei comisii specializate ale Parlamentului.

În schimb, vineri, 12 octombrie, Liviu Dragnea a discutat din nou în biroul său cu şeful Senatului Călin Popescu Tăriceanu, în încercarea de a cădea la pace asupra prevederilor legii offshore. Discuţiile au ţinut timp de o oră, fără a duce la un rezultat concret.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite