Navele care tranzitează strâmtorile Bosfor şi Dardanele vor plăti Turciei taxe mai mari cu 24%

0
Publicat:

Guvernul turc a anunţat joi că va creşte de la 1 iulie cu 24%, până la 5,07 dolari pe tonă, taxa de tranzit percepută navelor comerciale care trec prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele, informează agenţia EFE.

Strâmtoarea Bosfor
Turcia creşte cu 24% taxa pentru navele care tranzitează strâmtorile Bosfor şi Dardanele

Ministrul turc al transporturilor, Abdulkadir Uraloglu, a amintit că această taxă a crescut pentru prima dată în august 2022, când a fost majorată de la 0,8 la 4,08 dolari pe tonă.

Tratatul de la Montreux, încheiat în 1936 şi care reglementează desfăşurarea traficului maritim în strâmtorile Bosfor şi Dardanele, permite Turciei să perceapă astfel de taxe justificate prin acţiunile de inspecţie sanitară, întreţinerea serviciilor de semnalizare şi a celor pentru operaţiunile de salvare.

Potrivit ministrului turc al transporturilor, prin încasarea acestor taxe Turcia îşi dezvoltă infrastructurile şi sistemele de monitorizare a traficului maritim necesare creşterii siguranţei navigaţiei şi protejării mediului în cele două strâmtori, care se numără printre căile navigabile cele mai periculoase din lume. 

Ultima majorare a avut loc la 7 octombrie 2022, Turcia estimând atunci că veniturile vor crește de la 40 de milioane de dolari anual la 200 de milioane de dolari anual.

Precedenta ajustare a taxelor a avut loc în 1983, când Turcia a calculat valoarea francului de aur, unitate monetară abolită în 2003, la 0,8 dolari.

Bosforul este traversat anual de circa 40.000 de vase comerciale, cu un volum total de 630.000 de tone, potrivit statisticilor oficiale.

Ucraina a cerut închiderea strâmtorilor încă din 24 februarie 2022, ziua invadării de către trupele ruse de ocupație.

Pe data de 28 februarie Turcia a interzis trecerea prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele a tuturor navelor de război. Anunțul a fost făcut chiar de către ministrul Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu

Ankara controlează accesul în Marea Neagră prin Convenţia de la Montreux, semnată în 1936, care garantează libera circulaţie prin aceste două strâmtori, dar îi acordă - potrivit articolului 19 - dreptul de a bloca navele de război în strâmtoare în timpul unui conflict, în afară de cazul în care acestea urmează să se îndrepte spre bazele lor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite