Trafic naval congestionat în apele turcești, după introducerea plafonului la prețul petrolului rusesc

0
0

19 nave cu petrol așteaptă permisiunea din partea autorităților turcești de a intra în Bosfor și Dardanele.

Strâmtoarea Bosfor. Foto: Getty Images
Strâmtoarea Bosfor. Foto: Getty Images

O „coadă” de tancuri petroliere s-a format luni în apele teritoriale ale Turciei după ce în mai multe țări au intrat în vigoare plafonări de prețuri pentru petrolul rusesc, a scris ziarul britanic Financial Times, citând surse.

Potrivit acestora, aglomerația se datorează faptului că Turcia a cerut confirmări suplimentare privind asigurarea tancurilor petroliere. Permisiunea de a intra în Bosfor și Dardanele este așteptată de 19 nave cu petrol. Primul tanc a ajuns acolo pe 29 noiembrie și a stat șase zile la coadă.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din Turcia nu a răspuns încă solicitării de comentarii ale ziarului.

Țările G7, UE și Australia au convenit să impună un plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc livrat pe mare pentru navele și teritoriile lor subordonate, începând cu 5 decembrie. În plus, din 5 februarie 2023 vor intra în vigoare prețurile marginale la produsele petroliere, ai căror parametri vor fi stabiliți ulterior. Decizia privind embargoul asupra livrărilor de petrol rusești către țările UE a rămas în vigoare, dar nu va afecta încă aprovizionarea cu combustibil prin conducta Drujba către Ungaria, Republica Cehă și Slovacia.

Potrivit secretarului de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, Moscova nu va accepta un plafon de preț pentru petrolul rusesc. Potrivit acestuia, Kremlinul va comunica pe viitor despre măsurile pe care le vor adopta, ca răspuns

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri