Motorul economiei începe să gâfâie: comenzile din industrie au crescut în primele patru luni cu 2,1%, afacerile cu 1,7%. În aprilie au fost scăderi mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Industria începe să aibă probleme    FOTO AFP
Industria începe să aibă probleme    FOTO AFP

Industria, motorul economiei româneşti pe timpul crizei, dă semne de slăbiciune, ritmul de creştere fiind acum mult mai slab faţă de anii anteriori. Astfel, comenzile noi au urcat în primele patru luni cu 2,1%, în vreme ce afacerile din industrie au crescut cu 1,7%, în aprilie reducându-se chiar cu 7,2%.

Comenzile noi din industria prelucrătoare au fost mai mari în primele patru luni cu 2,1%, datorită creşterilor înregistrate de industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu 21,4%, şi a bunurilor intermediare, cu 6%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În schimb, s-au consemnat scăderi în industria bunurilor de capital, cu 0,7%, şi în cea a bunurilor de uz curent, cu 0,3%.

Comenzile noi s-au redus în aprilie cu 5,7% faţă de luna precedentă, pe fondul scăderilor din industria bunurilor intermediare (-9,2%), a bunurilor de uz curent (-7,1%), a bunurilor de folosinţă îndelungată (-6,3%) şi industria bunurilor de capital (-3%).  Comparativ cu aprilie 2014, industria prelucrătoare a înregistrat o creştere a comenzilor noi cu 4,1%, susţinută de industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+16,7%), industria bunurilor intermediare (+4,2%), industria bunurilor de capital (+4%) şi cea a bunurilor de uz curent (+0,7%).

În privinţa cifrei de afaceri, aceasta a crescut pe ansamblu cu 1,7% în primele patru luni, evoluţie susţinută de industria extractivă, care a înregistrat o majorare a afacerilor cu 3,2%, şi de cea prelucrătoare, cu 1,6%, în timp ce în aprilie afacerile s-au redus cu 7,2% faţă de martie.

Pe marile grupe industriale, au fost consemnate creşteri ale cifrei de afaceri în industria bunurilor de capital (6,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (4,9%), a bunurilor intermediare (4,4%) şi cea a bunurilor de uz curent (0,4%). Pe de altă parte, afacerile din industria energetică au scăzut cu 21,8%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În aprilie, cifra de afaceri din industrie s-a redus cu 7,2% (piaţă internă şi externă) comparativ cu martie, ca urmare a scăderii industriei extractive cu 14% şi a industriei prelucrătoare cu 6,9%.

Totodată, s-au înregistrat scăderi în toate sectoarele pe marile grupe industriale. Astfel, afacerile din industria energetică au fost mai mici cu 24,6%, în industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 9,5%, în cea a bunurilor intermediare cu 7%, în industria bunurilor de capital cu 5,9% şi în cea a bunurilor de uz curent cu 2,5%.

Faţă de luna aprilie a anului trecut, cifra de afaceri pe ansamblu s-a diminuat cu 0,8%, influenţată de regresul consemnat în industria extractivă (-4,3%) şi industria prelucrătoare (-0,7%).

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat industria energetică (-24,2%), industria bunurilor de uz curent (-1,9%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,1%), în timp ce industria bunurilor de capital a avut afaceri în urcare cu 3,8% şi cea a bunurilor intermediare cu 1,5%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite