De unde vine creşterea economică de 4,3% a României: consumul, transporturile, turismul şi industria au susţinut avansul din primul trimestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsul Intern Brut (PIB) a fost în primul trimestru estimat la 139,27 miliarde lei, în creştere cu 4,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, evoluţie susţinută de comerţ, reparaţiile auto, transport, hoteluri, restaurante şi industrie, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

În funcţie de datele ajustate sezonier, economia s-a cifrat la 174,85 miliarde lei preţuri curente, în creştere cu 1,6% faţă de ultimul trimestru din 2014 şi cu 4,2% faţă de primele trei luni ale anului trecut.

Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transportul şi depozitarea, hotelurile şi restaurantele au contribuit cu 1% la creşterea economică din primul trimestru, această ramură având o pondere de 17,8% la formarea PIB, iar volumul său de activitate s-a majorat cu 5,8%.

Totodată, industria, cu o pondere de 21,1%, a avut o contribuţie de 0,9% la avansul PIB. Volumul de activitate a crescut cu 4,2% în industrie. O contribuţie de 0,9% au avut-o şi sectorul IT, care are o pondere de 7% în PIB. Avansul activităţii a fost de 13,2%, însă.

Impozitele nete pe produs, cu o pondere de 14,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 3,5%, au avut un aport de 0,4%.

Din punct de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, cheltuielile pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei au avut o contribuţie de 3,3% la creşterea economică, cu o apreciere a volumului de 4,9%. De asemenea, un aport pozitiv, de 1,2%, l-a avut formarea brută de capita fix, pe fondul urcării volumului cu 8%.

„Ca urmare a scăderii volumului cheltuielii pentru consumul final al administraţiilor publice (cu 1%) aceasta a avut o contribuţie negativă la creşterea PIB, de -0,2%. O contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-1,3%), consecinţă a creşterii cu 9,7% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 12,6%. Este de remarcat insă, soldul pozitiv al balanţei de plăţi“, se arată în comunicatul INS.

Bugetul pentru anul în curs a fost fundamentat luând în calcul o creştere a PIB de 2,5%. Cea mai recentă estimare a Comisiei Naţionale de Prognoză, datând din luna mai, ia în calcul un avans de 3,3%.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite