Mondex Sibiu atacă pieţele externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consolidarea pe piaţa locală reprezintă totodată un element-cheie al strategiei de expansiune a companiei Mondex Sibiu, unul dintre principalii producători de şosete şi ciorapi fini din

Consolidarea pe piaţa locală reprezintă totodată un element-cheie al strategiei de expansiune a companiei

Mondex Sibiu, unul dintre principalii producători de şosete şi ciorapi fini din România, va începe, de anul viitor, ofensiva pe pieţele externe. După consolidarea reţelei proprii de magazine la nivel naţional, dezvoltarea va viza ţări precum Ungaria şi Germania.

"Am hotărât să ne extindem reţeaua de magazine şi în afara graniţelor ţării, dar doar începând cu anul 2008, după ce ne vom consolida reţeaua proprie de magazine Mondex din România", a declarat, pentru "Adevărul", Călin Bogdan Vârcolacu, unul dintre acţionarii majoritari ai companiei. În plus, planurile pentru anul viitor vizează şi francizarea reţelei de magazine Mondex în România.

Consolidarea pe plan naţional presupune extinderea reţelei de magazine, astfel că, potrivit estimărilor, până la sfârşitul anului, reţeaua urmează să numere 100 de magazine, de la 57 la sfârşitul lunii mai, investiţiile alocate în acest sens cifrându-se la 2,5 milioane de euro. Oraşele vizate sunt Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Bacău, Constanţa, Suceava, Craiova, Alba Iulia etc. În 2008, numărul magazinelor Mondex urmează să ajungă la cel puţin 150. "Cea mai bună promovare a brandului Mondex şi a produselor noastre a fost cea făcută de reţeaua proprie, unde clienţii pot vedea întreaga gamă. Vom continua să investim în această formă de promovare", a precizat Vârcolacu.

2005, anul de cumpănă în viaţa firmei sibiene

La sfârşitul anului trecut, cifra de afaceri a companiei sibiene a atins valoarea de 9,07 milioane de euro, pentru anul în curs fiind aşteptată o cifră de aproximativ 14,5 milioane de euro. Deşi în prezent cifra de afaceri a companiei s-a stabilizat, au existat şi perioade în care, din cauza unor măsuri mai puţin indicate, aceasta a luat-o pe un trend descendent. "În fiecare an, în afară de 2005, cifra de afaceri în lei a fost în creştere. Însă, în primele şase luni ale anului 2005, am avut o scădere cu 20% a cifrei de afaceri, din cauza lipsei de finanţare a societăţii", a precizat Vârcolacu.

Potrivit acestuia, după majorarea capitalului social din cursul anului 2005, s-a recuperat parţial pierderea, "ajungând să încheiem anul cu o scădere de doar 7% a cifrei de afaceri".

Privatizată de stat în 1995, Mondex a fost vândută doar cu maşini de tricotat vechi, care erau deja uzate fizic. Călin Bogdan Vârcolacu a achiziţionat, iniţial, doar 6,71% din acţiuni, iar în prezent, prin cumpărarea pachetelor de la alţi acţionari, deţine în mod egal, împreună cu fratele său - Virgil Adrian Vârcolacu - 96,8% din acţiunile Mondex. Restul de 3,2% sunt în proprietatea unui număr de aproximativ 600 de acţionari, printre care şi SIF Moldova, cu 0,4%.

În momentul privatizării, Călin Bogdan Vârcolacu ocupa funcţia de director import-export, primele acţiuni fiind achiziţionate cu un credit pe 10 ani, garantat cu acţiunile cumpărate şi cu casa părintească.

La mai bine de 10 ani de la cumpărarea primului pachet de acţiuni, Vârcolacu îşi aduce aminte şi de momentele mai puţin plăcute ale businessului pe care îl conduce care au marcat activitatea ulterioară.

"O decizie importantă a fost renunţarea voită în cursul anului 2004 la export şi concentrarea totală asupra pieţei interne. A fost o decizie îndrăzneaţă, mai ales că la momentul respectiv 47% din cifra de afaceri a Mondexului o reprezenta producţia livrată la export", povesteşte reprezentantul companiei. Această decizie a fost luată în urma unor probleme financiare intervenite la un partener german care şi-a cerut reorganizarea. "S-a dovedit că a fost totuşi o decizie bună abia după un an, când cursul euro/leu a început să scadă şi pierderea rezultată astfel din cursul valutar ar fi fost mai mare", spune Vârcolacu.

În plus, o altă decizie importantă şi care a adus salturi vizibile în venituri a fost înfiinţarea reţelei proprii de magazine.

Afacerea Mondex în cifre:

- Evoluţie cifră de afaceri: 2006 - 9,07 milioane de euro, primele cinci luni 2007 - 5,1 milioane de euro; estimare 2007 - 14,5 milioane de euro
- Număr angajaţi - 700
- Investiţii în 2007 - 2,5 milioane de euro
- Număr magazine deschise în prezent - 57
- Dezvoltarea vizează atingerea a cel puţin 150 de centre, până la sfârşitul lui 2008
- 96,8% din acţiunile Mondex Sibiu sunt deţinute, în mod egal, de fraţii Călin Bogdan şi Virgil Adrian Vârcolacu
- 3,2% din acţiunile firmei sunt în proprietatea unui număr de aproximativ 600 de acţionari, printre care şi SIF Moldova, cu 0,4%.

O decizie importantă a fost renunţarea voită în cursul anului 2004 la export şi concentrarea totală asupra pieţei interne. A fost o decizie îndrăzneaţă, mai ales că la momentul respectiv 47% din cifra de afaceri a Mondexului o reprezenta producţia livrată la export
Călin Bogdan Vârcolacu,
acţionar majoritar Mondex Sibiu

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite