Mitul constructorilor chinezi vitezomani, spulberat: întârzieri uriașe la lucrările unei șosele din România

0
Publicat:

De aproximativ trei ani o companie din China lucrează la un drum de 5,5 km din România. Acesta ar fi trebuit să fie deja deschis circulației, însă lucrările sunt mult în urmă.

Mitul constructorilor chinezi vitezomani, spulberat (și) în România. Din păcate, Sinohydro nu a rupt gura târgului pe Centura Zalău, ba dimpotrivă. Vom vedea dacă China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC), o altă companie deținută de statul chinez, va spăla rușinea compatrioților pe lotul 3 al Autostrăzii A0 Nord, contract proaspăt semnat în 16 martie 2023, după o licitație de 3 ani și 9 luni cu lupte epocale în instanță. La Zalău, cei de la Sinohydro au ajuns, cu chiu cu vai, la doar 45% stadiu fizic când ei trebuiau să fie la... 100%!”, au transmis reprezentanții Asociației Pro Infrastructură pe pagina de Facebook.

Potrivit sursei citate, contractul a fost parafat în 31 iulie 2020 și are ordin de începere emis în 25 septembrie 2020, cu 6 luni de proiectare și 24 de execuție.

Lucrări pe Centura Zalău în martie 2023, Foto: Facebook API
Lucrări pe Centura Zalău în martie 2023, Foto: Facebook API

În acte, lucrările au început în 14 aprilie 2021 deci ar trebui să fie gata în 3 săptămâni. Dar abia au ajuns la 45% pe un ciot (dificil, e drept) cu o bandă pe sens de doar 5,53 kilometri, așa cum vedeți din filmarea noastră aeriană din 22 martie.”, subliniază API.

Specialiștii mai arată că, în urmă cu un an, progresul în teren era de 20%.

Cu o viteză de 20-25% pe an, o să circulăm pe această secțiune a centurii cândva prin 2025…”, menționează Asociația.

Lucrări pe Centura Zalău în martie 2023, Foto: Facebook API
Lucrări pe Centura Zalău în martie 2023, Foto: Facebook API

O altă companie deținută de statul chinez va lucra pe Centura Capitalei

Sperăm că pe A0 Nord cei de la CCECC vor avea un cu totul alt ritm, dar nu ne grăbim să pariem pe asta. Tot ce dorim momentan este ca oficialii CNAIR să se pună la masă cu chinezii de la CCECC și să le ceară rapid documentația tehnică pentru emiterea autorizației de construire pe zona nodului A0-DN2, fără să aștepte un an de zile ca să fie gata proiectarea pe întregul tronson Afumați-Pantelimon (8,6 km).

Solicităm CNAIR și CCECC să facă toate demersurile pentru predarea proiectului tehnic, emiterea AC și execuția cu prioritate a nodului dintre A0 și DN2 la Afumați, astfel încât să putem folosi TOȚI cei 19 kilometri ai segmentului DN1-DN2 al noii centuri a Capitalei, lot pe care cei de la UMB au șanse maxime să-l inaugureze (până în) decembrie 2023, cu vreo 6 luni înainte de termen.”, arată API.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite