Mittal cere menţinerea în funcţiune a CET Galaţi şi concesionarea reţelei de distribuţie a energiei din interiorul combinatului de la Electrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grupul siderurgic ArcelorMIttal cere mai multe facilităţi de la stat
Grupul siderurgic ArcelorMIttal cere mai multe facilităţi de la stat

Pe lângă rezolvarea problemelor mai vechi cu energia, taxa de cogenerare şi liberalizarea preţului la gaze, ArcelorMittal a cerut Guvernului menţinerea în funcţiune a CET Galaţi, care furnizează abur pentru combinatul siderurgic, dar şi preluarea reţelelor de distribuţie a energiei în interiorul combinatului de la Electrica Muntenia Nord.

La acestea se adaugă solicitările de modificare a calendarului de liberalizare a pieţei gazelor, de reglementare a problemei legate de utilizarea produselor metalice de calitate scăzută din import la preţ de dumping şi reducerea tarifelor pentru transportul pe canalul Sulina.

Potrivit unui document obţinut de Mediafax, problemele semnalate de Mittal în afacerile sale din România sunt „critice”, cu consecinţe asupra rentabilităţii în special la combinatul de la Galaţi.

În plus, investitorul a arătat că utilizarea reţelei electrice interne, care aparţine societăţii Electrica Muntenia Nord, îi impune costuri lunare de 8 milioane euro şi a solicitat ca această reţea să îi fie acordată în concesiune. Solicitarea a fost respinsă de filiala Electrica Distribuţie Muntenia Nord, cu argumentul că o eventuală preluare de către ArcelorMittal a reţelei ar scădea veniturile filialei, dar Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) a intervenit şi a cerut filialei să analizeze varianta închirierii de către ArcelorMittal a liniilor electrice. În prezent, este aşteptat punctul de vedere al Electrica Muntenia Nord la această soluţie alternativă.

Gaz pentru abur

Mittal avertizează că există riscul unui faliment pentru CET Galaţi, din cauza datoriilor de 100 de milioane de euro către Romgaz. Falimentul ar însemna o potenţială oprire a furnizării de abur către platforma de la Galaţi, ceea ce ar duce la sistarea tuturor operaţiunilor.

Pentru a evita o astfel de situaţie, OPSPI a intervenit din nou şi a solicitat companiei de stat Romgaz să dispună măsură pentru „reconsiderarea” creanţelor pe care le deţine la CET Galaţi, în cuantum de aproximativ 97 milioane euro. Soluţia potenţială identificată este conversia creanţei Romgaz în acţiuni şi majorarea capitalului social al CET Galaţi cu această sumăă, operaţiune în urma căreia Romgaz va deveni acţionar majoritar la această societate, alături de Electricentrale Grup.

„În aceste condiţii, CET Galaţi ar utiliza gazul furnizat de către Romgaz încadrându-se în prevederile HG 870/2012, care specifică exceptarea producătorilor de energie electrică care utilizează gaze naturale din producţia internă de la respectarea structurilor amestecurilor de gaze naturale stabilite/avizate de ANRE. În continuare, ArcelorMittal ar putea participa cu aport de capital pentru retehnologizarea unui/unor grupuri care să asigure creşterea eficienţei centralei şi va încheia un contract prin care CET Galaţi va putea vinde direct energia electrică către combinat”, se arată în document.

Simulările deja efectuate pentru această operaţiune relevă că s-ar ajunge astfel la un preţ de producţie al energiei electrice de aproximativ 285 lei/MWh comparativ cu 320 lei/MWh în prezent, respectiv o reducere cu circa 11%.

În prezent, Romgaz a solicitat Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) elaborarea unui studiu privind reconsiderarea creanţelor la CET Galaţi, urmând ca Guvernului să îi fie înaintat spre aprobare un memorandum privind problema CET Galaţi.

Derogări de mediu

Mittal mai cere prelungirea termenului pentru ecologizarea haldei de zgură de la combinatul din Galaţi. Problema a fost analizată de Agenţia de Mediu şi este în etapele finale de rezolvare, se menţionează în document. Investitorul a cerut şi prelungirea cu 3 ani a termenului pentru obligaţiile de mediu la combinatul din Hunedoara. La acestea se adaugă solicitarea de compensare a costurilor cu certificatul de CO2 din preţul energiei pentru producţia de oţel, conform modelului aplicat în Germania, şi exceptări de la taxele locale de mediu.

Transport mai ieftin

ArcelorMittal a semnalat şi problemele generate de tarifele practicate de către autorităţile de transport naval pentru canalul Sulina, pe care le consideră excesive şi cu valori care nu ţin cont de nivelul de încărcare al navelor, cu mult peste preţurile practicate la nivel european. Investitorul a reclamat şi valorile ridicate ale tarifelor de transport pe cale ferată în comparaţie cu cele practicate în alte state, ca Germania.

În acest sens, Guvernul va dispune efectuarea unei analize privind modul de funcţionare a structurilor responsabile de administrarea căilor navigabile, în mod particular a regiilor autonome.

„Taxe fără justificare”

ArcelorMittal a semnalat şi „perpetuarea unor taxe care nu îşi au o justificare” şi îi afectează sistematic nivelul de rentabilitate al producţiei, Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) urmând să înceapă în acest an un proces de reanalizare a tuturor categoriilor de taxe la nivel central şi local.

De asemenea, investitorul a cerut şi reglementarea problemei legate de utilizarea produselor metalice de calitate scăzută din import şi la preţ de dumping, discutând pe această temă cu ministrul Economiei, pentru „implicarea” produselor ArcelorMittal în infrastructura din România.

Colaborare cu Dacia şi Ford?

Guvernul consideră în acelaşi timp că este necesar ca ArcelorMittal să aibă în vedere o mai bună coordonare integrată pe orizontală cu producţia industrială din România, într-o schemă care să includă companiile Dacia Renault şi Ford Craiova.

O altă solicitare ridicată de către investitor a fost sprijinirea industriei siderurgice pentru a avea acces la fonduri europene în perioada 2014-2020, discuţii în acest sens fiind deja iniţiate, la începutul lunii iulie, cu ministrul Fondurilor Europene.

Grupul ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel la nivel mondial, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal, deţine în România două combinate siderurgice, la Galaţi şi Hunedoara, două fabrici de ţevi, la Iaşi şi Roman, operatorul portuar Romportmet Galaţi şi o divizie a ArcelorMittal Construction.

Întâlniri de vârf

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit săptămâna trecută cu Lakshmi Mittal, după ce s-a mai întâlnit şi în luna mai. Mittal s-a întâlnit atunci şi cu preşedintele Traian Băsescu. Premierul arăta în mai că Mittal a evocat varianta retragerii din Europa din cauza preţului la energie.

Varujan Vosganian, ministrul Economiei a declarat, însă, că nu are încredere în companiile străine care cer sprijin din partea statului, fără să se angajeze la investiţii.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite