Ministrul Finanţelor vrea să reducă decalajul fiscal din TVA cu 5 puncte procentuale până la finalul lui 2022

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam Photos
Foto: Inquam Photos

Reducerea decalajului fiscal din TVA cu 5 puncte procentuale până la finalul anului 2022 reprezintă următoarea ţintă a Ministerului Finanţelor, a anunţat, marţi, ministrul de resort, Adrian Câciu.

„Următoarea ţintă: reducerea decalajului fiscal din TVA cu 5 puncte procentuale până la finalul anului 2022! Cum: reducerea masivă a evaziunii fiscale prin „Radarul mărfurilor”, factură electronică, case de marcat conectate la ANAF, informatizarea vămilor. Rezultat: un miliard de euro în plus cu care să-i susţinem pe românii care muncesc cinstit şi trăiesc decent", a scris ministrul Finanţelor pe pagina sa de Facebook.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, în 2019, România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel naţional, cu o pierdere de 34,9% din veniturile din TVA, urmată de Grecia (25,8%) şi Lituania (23,5%). Cele mai mici deficite au fost înregistrate în Croaţia (1,0%), Suedia (1,4%) şi Cipru (2,7%). 

În termeni absoluţi, cele mai mari deficite de încasare a TVA au fost înregistrate în Italia (30,1 miliarde de euro) şi Germania (23,4 miliarde de euro).

Comisia Europeană subliniază că, în termeni relativi, România a avut cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE pe întreaga perioadă 2015-2019.

Conform datelor CE, statele membre ale UE au înregistrat în 2019 o pierdere de aproximativ 134 de miliarde de euro în venituri din taxa pe valoare adăugată (TVA).

Anual, Comisia Europeană monitorizează deficitul de încasare a TVA (VAT Gap) înregistrat la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, indicator calculat ca diferenţa dintre veniturile din TVA preconizate a fi încasate şi cele efectiv încasate la bugetele statelor. Deficitul de încasare a TVA are în vedere pierderile de TVA înregistrate din evaziune, fraudă, insolvenţe, faliment, erori administrative, obţinerea de avantaje fiscale necuvenite. 

Citeşte şi: România a înregistrat în 2019 cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE. O treime din venituri nu ajung la stat

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite