Ministrul Economiei: Toate mașinile livrate în Europa conţin cel puţin o piesă din România

0
Publicat:

Peste 25% din PIB-ul României este generat de industria auto şi ştim că toate autoturismele care sunt livrate în Europa conţin cel puţin o piesă realizată în România, a declarat, joi, ministrul Economiei, Florin Spătaru.

Peste 25% din PIB-ul României este generat de industria auto FOTO Shutterstock
Peste 25% din PIB-ul României este generat de industria auto FOTO Shutterstock

Peste 25% din PIB-ul României este generat de industria auto, Foto: Arhivă Adevărul

Într-o intervenţie online la deschiderea Salonului Auto Bucureşti (SAB) & Accesorii 2022, de la Romexpo, oficialul a transmis:

,,După cum ştiţi, este o industrie strategică pentru România. Peste 25% din PIB-ul României este generat de industria auto şi tocmai de aceea astfel de evenimente care vor promova atât produsele din acest sector, cât şi produsele româneşti care se produc în România reprezintă un element de referinţă pentru economia românească. Cred că ştiţi sau o parte din dumneavoastră ştiţi că toate autoturismele sau autovehiculele care sunt livrate în Europa conţin cel puţin o piesă, un reper care este realizat în România, ceea ce e un lucru îmbucurător pentru România, dar şi pentru industria auto. Asta înseamnă că România e competitivă", a spus Spătaru, informează Agerpres.

Potrivit acestuia, în perioada următoare, ţara noastră trebuie să se asigure că această competitivitate românească, dar şi europeană va rămâne la acelaşi nivel ca şi până acum.

,,Va trebui să investim în Cercetare - Dezvoltare - Inovare, să discutăm şi să găsim soluţii pentru lanţurile de aprovizionare, să asigurăm independenţa materiilor prime critice, dar şi a reperelor critice din industria auto în Europa.”, a precizat sursa citată.

Schemă de ajutor pentru industria prelucrătoare

În acest context, ministrul de resort a punctat, totodată, că la nivelul instituţiei pe care o conduce există un program cu un buget de 500 de milioane de euro destinat proiectelor de Cercetare-Dezvoltare-Inovare, iar de la 1 noiembrie va fi lansată o nouă schemă de ajutor de stat care se adresează industriei prelucrătoare.

,,După cum ştiţi, avem un program care vizează un reper foarte important în mobilitate, în industria auto, acel program de 500 milioane de euro pentru Cercetare - Dezvoltare - Inovare şi producţie de prototip pentru semiconductori. De asemenea, avem această schemă de ajutor de stat, care a fost lansată de Ministerul Economiei, ce va începe la 1 noiembrie, pentru industria prelucrătoare din care face parte o bună parte din sectorul automotive şi aici mă refer la producţia de echipament, la cablaje electrice, la alte elemente care practic fac parte din lanţul de aprovizionare. De asemenea, discutăm de un ecosistem în producţia de baterii şi sper ca, în perioada următoare, să avem rezultate clare, investiţii în producţia de baterii în România pentru a asigura e-mobilitatea de care avem atâta nevoie şi să asigurăm retenţia sectorului automotive în România", a subliniat oficialul.

Peste 25 de branduri auto, alături de mai mult de 12 maşini unicat de peste 5 milioane de euro, dar şi de 600 de firme din domeniul echipamentelor, spălătoriilor self-service, pieselor şi accesoriilor, expun în perioada 6 - 16 octombrie, la ediţia din acest an a Salonului Auto Bucureşti (SAB) & Accesorii, organizată la Romexpo.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite