Ministrul Economiei: Facem un pas în plus în accesarea banilor din PNRR. Dăm startul depunerii de proiecte pentru investiţii inovative în microelectronică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Ministerul Economiei
Foto: Ministerul Economiei

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a transmis, miercuri, că ţara noastră face un pas în plus în accesarea banilor pentru investiţii din PNRR şi dă startul depunerii de proiecte pentru investiţii inovative în microelectronică.

„Este evident interesul European, dar şi potentialul naţional având rezervate 500 milioane euro pentru dezvoltarea microelectronicii în România prin PNRR. Ecosistemul care va fi sprijinit pentru realizarea acestui tip de investiţie include întreprinderi mari, IMM-uri, cercetarea instituţională, cercetarea academică şi sistemul educaţional la toate nivelele. În acest sens, sunt sprijinite două paliere importante: pe de o parte cercetarea aplicată şi de cealaltă parte, transpunerea rezultatelor cercetării în piaţă prin facilitarea „first industrial deployment”, a declarat Florin Spătaru.

Potrivit sursei citate, Ministerul Economiei pregăteşte primul apel de depunere a proiectelor pentru procesoare cu consum redus de energie şi cipuri semiconductoare - IPCEI ME-CT, finanţate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), estimat în perioada  10 ianuarie 2022 – 4 februarie 2022.

Aplicaţiile, redactate în limba engleză, se vor transmite în perioada 17 ianuarie - 04 februarie 2022 la Ministerul Economiei urmând ca după recepţionare, până la data de 10 februarie 2022, să fie solicitate clarificări.

Desemnarea proiectelor naţionale şi alocarea fondurilor rezervate în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ţinând seama de mijloacele financiare disponibile, va fi definitivată în urma deciziei Comisiei Europene şi printr-o Hotărâre de Guvern privind participarea României în IPCEI ME/CT.”, transmit reprezentanţii ME.

Conform acestora, Uniunea Europeană a definit componentele şi sistemele microelectronice ca fiind condiţia esenţială a unei digitalizări sustenabile. 

„Investiţiile prevăzute vor fi implementate, în principal, prin participarea sau asocierea într-un proiect important de interes comun european (IPCEI-ME), la care şi-au manifestat intenţia de a participa 19 State Membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, pentru a răspunde provocărilor tehnologice, societale şi de securitate în Europa.

Prin finanţările prevăzute în PNRR, România are posibilitatea să contribuie la eforturile europene, bazându-se pe tradiţia sa în domeniu, pe existenţa unor centre de excelenţă şi pe unităţile industriale ale căror activităţi contribuie la lanţul valoric al microelectronicii şi tehnologiei comunicaţiilor.

Vor beneficia de sprijin financiar proiectele cu o puternică componentă inovatoare, care pot include şi investiţii necesare pentru realizarea primei aplicări industriale. Acestea trebuie să se integreze în obiectivele definite la nivel european pentru IPCEI ME/CT şi să poată fi incluse într-una din cele patru teme ale acestuia: anume Sense, Think, Act şi Communicate.”, au explicat reprezentanţii Ministerului Economiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite