Miniștrii Mediului și Energiei, plângere penală la DIICOT pentru răspândirea unor „știri false” legate de demolarea barajelor cu rol hidroenergetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniștrii Mediului și Energiei au anunțat joi că au depus o plângere penală la DIICOT pentru răspândirea în presă și pe rețelele de socializare a unor „știri false” legate de demolarea barajelor cu rol hidroenergetic.

Barajul Vidraru
Barajele cu rol hidroenergetic sunt infrastructuri esențiale pentru securitatea națională.

Miniștrii Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, și Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, anunță că au depus o sesizare penală la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) împotriva unor persoane care au diseminat în mod intenționat informații false prin canale de presă online și rețele sociale, referitoare la presupusa demolare a barajelor din România. Această acțiune vizează protejarea interesului național, contracararea campaniilor de dezinformare și sancționarea celor care, prin astfel de acțiuni, afectează securitatea națională.

Sesizarea s-a formulat cu privire la săvârșirea infracțiunii de comunicare de informații false prevăzută de art. 404 C. pen. prin raportare la amenințările la adresa securității naționale prevăzute de art. 3 lit. f), m), o) și p) din Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României.

Potrivit celor douǎ ministere, sesizarea penală vine ca urmare a unor știri false, publicate începând cu data de 6 ianuarie 2025, care pretindeau că Ministerul Mediului a emis un ordin prin care se prevede demolarea barajelor, inclusiv a celor cu rol hidroenergetic, ca urmare a unor presupuse directive și regulamente europene. În plus, aceste informații au fost amplificate pe rețelele sociale de către diverși utilizatori, ceea ce a generat panică și confuzie în rândul opiniei publice, se arată într-un comunicat de presa. În realitate, proiectul de Ordin NTLH-0331 reglementează exclusiv gestionarea barajelor ieșite din uz, fără a afecta barajele hidroenergetice sau alte infrastructuri strategice, arată sursa citată.

Proiectul de Ordin supus dezbaterii publice în decembrie 2024 are scopul de a asigura o gestionare eficientă și sigură a barajelor care nu mai sunt utilizate, prin proceduri de conservare, postutilizare sau, în cazuri excepționale, abandonare, fără a prevedea demolarea construcțiilor funcționale. Acest proiect respectă legislația națională și nu are legătură cu reglementările europene invocate eronat în articolele de presă.

„Mai mult decât atât, proiectul reprezintă o actualizare succintă și tehnică a Ordinului nr. 119/2002, care a reglementat același domeniu în ultimele două decenii. În această perioadă, nu a existat nicio situație în care baraje să fi fost demolate arbitrar sau fără justificare tehnică și legală. Astfel, continuitatea reglementărilor naționale și lipsa unor modificări substanțiale contrazic ferm orice speculație referitoare la demolarea barajelor”, se arată în comunicatul celor două ministere.

Niciun baraj hidroenergetic nu va fi demolat

Miniștrii reafirmă că niciun baraj hidroenergetic din România nu va fi demolat și că toate informațiile vehiculate în acest sens sunt lipsite de temei. Acțiunile legale declanșate împotriva celor care au diseminat aceste informații false reflectă angajamentul ferm al Guvernului României de a proteja securitatea națională și de a asigura o informare corectă a cetățenilor.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, declară: „Barajele sunt infrastructuri esențiale pentru securitatea națională și pentru protecția populației împotriva riscurilor precum inundațiile. În calitate de ministru al Mediului, resping ferm orice tentativă de manipulare a opiniei publice prin diseminarea de știri false. Aceste campanii de dezinformare sunt nu doar o insultă la adresa autorităților, ci și o amenințare directă la adresa stabilității țării noastre. Fanii unor lideri populiști nu vor reuși să intoxice poporul român cu minciuni. De fiecare dată vom răspunde prompt, prin mijloace legale, pentru a proteja interesul public și integritatea instituțiilor statului.”

Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Energiei, declară: „Hidroenergia este unul dintre pilonii securității energetice ai României, iar barajele joacă un rol vital în menținerea stabilității sistemului nostru energetic și în protecția împotriva inundațiilor. Fiecare zvon fals, diseminat de indivizi iresponsabili, nu face altceva decât să slăbească încrederea populației în autorități și să alimenteze tensiunile sociale. Acești propagatori de fake news trebuie să înțeleagă că nu vom tolera asemenea atacuri la adresa României. Securitatea națională și energia pentru cetățeni vor fi mereu apărate cu fermitate. Așa cum am colaborat excelent cu ministrul Fechet pentru deblocarea și accelerarea investițiilor în hidrocentralele începute înainte de 1989, așa facem echipă și pentru combaterea știrilor false și sancționarea celor care le propagă, la comanda celor care nu doresc ca România să aibă energie sigură, accesibilă și curată, produsă aici, în țara noastră.”

Vor fi demolate doar barajele care nu mai pot fi exploatate în siguranță

Amintim că proiectul de ordin al ministerului prevede că abandonarea se referă „la barajele care nu mai pot fi exploatate în siguranţă, trecute în conservare sau postutilizate, prin decizii ale autorităţilor, urmare a riscului semnificativ pe care îl prezintă aceste lucrări asupra populaţiei, obiectivelor socio-economice, mediului sau proprietăţii”.

„Abandonarea unui baraj nu reprezintă părăsirea acestuia de către deţinătorul cu orice titlu şi neasumarea obligaţiilor privind menţinerea stării de siguranţă a acestuia.

Abandonarea poate fi, de asemenea, decisă de deţinătorul cu orice titlu în următoarele situații:

a) în cazul în care barajul induce un risc semnificativ asupra populaţiei, obiectivelor socio-economice, mediului sau proprietăţii;

b) în cazul în care se constată ineficiența economică a construcției și/sau amenajării din care face parte;

c) în cazul unor modificări ale schemei de amenajare din care face parte barajul şi care presupun desființarea sau demolarea acestuia”, se menționează în proiectul de ordin.

Ministerul precizează că abandonarea impune aplicarea unui ansamblu de soluţii tehnice, lucrări şi măsuri pentru demolarea totală sau parţială a construcţiei, urmate de lucrări şi măsuri de reconstrucţie ecologică, care să asigure scurgerea liberă a debitelor lichide şi solide, inclusiv a apelor mari, în secţiunea barată iniţial.

Întreg proiectul de ordin poate fi văzut AICI

Soluţiile tehnice, lucrările şi măsurile necesare abandonării barajelor se realizează prin grija deţinătorului cu orice titlu şi trebuie să elimine efectul de biefare artificială creat de lucrarea de barare care se demolează.

În cazul barajelor fără  deţinător, obligaţiile revin autorităţilor publice locale, care au obligaţia de preluare a barajelor fără deţinător.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite