Minerii și energeticienii amenință cu greva generală: noua lege a pensiilor este discriminatorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Minerii și energeticienii întruniţi în data de 17 septembrie 2024 cu ocazia lucrărilor congresului, au decis să declanșeze conflictul de muncă, urmat de acţiuni de protest sub toate formele prevăzute de lege.

Mineri murdari pe față de praf de cărbune, după ce au ieșit din mnă
Minerii și energeticienii vor participa la acțiuni de protest față de noua lege a pensiilor

Membrii Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) intenţionează să declanşeze acţiuni de protest în perioada următoare, din cauza efectelor pe care noua lege a pensiilor le produce asupra drepturilor pensionarilor proveniţi din sectorul minier şi cel energetic.

Având în vedere efectele Legii 360/2023, legea pensiilor, care afectează drepturile pensionarilor proveniţi din sectorul minier şi cel energetic, precum şi al salariaţilor, viitori pensionari, minerii şi energeticienii, membrii sindicatelor asociate la Federaţia Naţională Mine Energie, salariaţi din Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, Societatea Nuclearelectrica S.A. - CNE Cernavodă, Hidroserv S.A., Hidroelectrica S.A., Compania Naţională a Uraniului S.A., Complexul Energetic Valea Jiului, întruniţi în data de 17 septembrie 2024 cu ocazia lucrărilor congresului, au adoptat următoarea rezoluţie: Declanşarea acţiunilor revendicative, prevăzute de legislaţia naţională şi europeană", se arată în comunicat.

Astfel, în perioada următoare FNME va sesiza Guvernul României privind posibilitatea declanşării unui conflict de muncă, urmat de acţiuni de protest sub toate formele prevăzute de lege.

În situaţia în care nu se va ajunge la soluţionarea solicitărilor noastre vom lua în calcul posibilitatea declanşării grevei generale", susţin reprezentanţii federaţiei în comunicat.

Aceştia consideră că minerilor şi energeticienilor trebuie să li se păstreze aceleaşi condiţii de pensionare în viitoarea lege a pensiilor publice deoarece lucrează şi vor lucra în aceleaşi condiţii de muncă foarte grele şi periculoase.

Solicităm partidelor politice eliminarea din lege a articolelor care creează discriminare în timp între persoanele care au desfăşurat activitate în aceleaşi condiţii de muncă şi revenirea la articolele din vechea lege (legea 263)", se arată în comunicat.

Amintim că în vechea lege a pensiilor, minerii și energeticienii se puteau pensiona cu 13 ani mai devreme decât vârsta de pensionare, după ce au muncit cel puțin 30 de ani și au avut un stagiu de cotizare de minimum 25 de ani ca mineri sau ca energeticieni în termocentrale pe bază de cărbune.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite