Milionar în euro, Cătălin Mahu stă în chirie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Nu sunt un bun om de afaceri în domeniul imobiliar", spune Cătălin Mahu, proprietarul celui mai mare lanţ de restaurante cu specific românesc de pe piaţa locală, La Mama. Cu toate acestea,

"Nu sunt un bun om de afaceri în domeniul imobiliar", spune Cătălin Mahu, proprietarul celui mai mare lanţ de restaurante cu specific românesc de pe piaţa locală, La Mama. Cu toate acestea, domeniul nu îi este străin. Omul de afaceri deţine mai multe terenuri şi apartamente în blocuri vechi, precum şi Clujeana, o clădire din centrul istoric al Capitalei, evaluată la şapte milioane de euro.

Septembrie călduros. Într-un decor simplu, clasic, aproape auster, la Cafepedia din Romană, mă întâlnesc cu proprietarul cafenelei, Cătălin Mahu. Eu mă întorc de la o conferinţă, el, de la yahting din Grecia.

Două plante decorative mari, câteva tablouri cu autor necunoscut şi un candelabru auriu "foarte scump" îmi ţin companie în salonul pentru fumători în timp ce îl aştept pe Mahu. "Connaisseur-ul" targetat de lanţul de cafenele, care îşi dă întâlnire cu "o cafea de calitate", stă la una dintre mesele joase din lemn, de lângă mine.

Mahu, sau managerul care ştie că cele mai bune bucate le mănânci la mama, spune că l-a tentat real estate-ul, dar nu poate intra în "morişca achiziţionării, dărâmării şi reconstruirii". Strategia omului de afaceri în acest domeniu vizează achiziţionarea de proprietăţi cu scop investiţional.

Colecţie de apartamente şi de terenuri

Are în portofoliu clădirea Clujeana din centrul vechi al Bucureştiului, evaluată la şapte milioane de euro, o serie de apartamente vechi, mai multe terenuri, printre care unul în Pipera, a cărui valoare depăşeşte 1,5 milioane de euro.

"L-am cumpărat acum trei ani pentru a construi nişte depozite acolo. Urmează să îl vând la un moment dat, pentru că zona a devenit prea rezidenţială, iar planurile mele nu i se mai potrivesc", spune zâmbind şi fără urmă de regrete. Cu toate acestea, este interesat în continuare să achiziţioneze atât terenuri, cât şi locuinţe.
Nu ia în calcul, însă, posibilitatea de a deveni dezvoltator imobiliar.

Nici în postura de rentier nu se imaginează. Niciunul din apartamentele pe care le deţine nu este închiriat şi nu intenţionează să le scoată pe piaţa de profil. Planurile pentru portofoliul rezidenţial vizează vânzarea. "Nu acum. Încă nu am nevoie de aceşti bani", spune în timp ce scrie un mesaj pe telefonul mobil.

Conac de vacanţă pe Drumul Vinului

Proprietatea care îl face să se simtă mândru este situată în judeţul Prahova. La cinci kilometri de Valea Călugărească, pe unde trece Drumul Vinului, în localitatea Orlaţi, Mahu deţine un conac, ce necesită renovare, cu un teren aferent de 6,5 hectare. "Aici va fi casa mea de vacanţă". La asemenea planuri pentru o locuinţă de vacanţă, mă întreb cu voce tare cât de impozantă trebuie să fie reşedinţa din Bucureşti.

Râde câteva secunde bune şi nu înţeleg de ce până primesc răspunsul. "De şase ani locuiesc cu chirie într-un apartament micuţ în centru. M-am gândit să mă mut, dar îmi place prea mult zona şi nici nu am găsit o locuinţă similară".

Îl întreb de ce nu locuieşte într-unul dintre apartamentele pe care le deţine. "Nu îi plac soţiei blocurile", spune foarte serios de data aceasta. Tocmai de aceea caută o casă într-o zonă centrală, dar consideră că preţurile cerute de proprietari sunt cu mult peste valoarea imobilelor.

La Mama în Grecia şi Polonia

Deşi a avut propuneri de cumpărare a afacerii, Mahu nu se gândeşte la un exit. "Ce să fac după? S-o iau de la capăt? Pentru ce?", se întreabă retoric. Consideră că un business care merge foarte bine trebuie exploatat şi îmbunătăţit. Din acest motiv îşi canalizează toate resursele înspre cele două branduri pe care le deţine. "Noi nu trăim din tunuri, noi facem afacerile bătrâneşte", spune Mahu, făcând referire la planurile companiei care sunt stabilite pe termen mediu şi lung.

Pe termen mediu şi-a propus acoperirea naţională prin franciză cu brandul de restaurante. Vizează o reţea de peste 50 de locaţii, dar încă nu a găsit partenerii pe care şi-i doreşte. Pe termen lung, însă, vrea să iasă peste hotare. "Afacerea a ajuns în stadiul în care ne putem propune să ieşim din ţară. Vizăm Bulgaria, Republica Moldova, Cehia, Polonia şi chiar Grecia. Atunci brandul va ajunge la maturitate".

Următoarea deschidere vizează, însă, segmentul de cafenele. Cafepedia va avea o nouă locaţie stradală de 140 de metri pătraţi, în zona centrală a Iaşiului. Investiţia este de 150.000 de euro.

La Cafepedia din Romană, deşi e trecut de ora micului dejun, miroase încă a croissant cald cu ciocolată. Peste drum, ospătarii restaurantului La Mama servesc zeci de boluri cu ciorbă. În parcarea restaurantului, de la Dacia Logan până la BMW X5. Cea din urmă maşină e a proprietarului. Asta nu înseamnă că cei 5.000 de clienţi care calcă zilnic pragul restaurantelor nu pot conduce o maşină chiar mai luxoasă.

De la cafea la tenişi pentru emokids

Dar a fi premium nu înseamnă să fii scump, crede Mahu. Tocmai de aceea, La Mama practică preţuri "rezonabile". Selecţia clienţilor se face ca la început afacerii, cu ajutorul muzicii. "Dacă poţi asculta în timp ce mănânci Julio Iglesias, Michael Bolton şi Nicu Alifantis, atunci eşti clientul nostru".

Şi faptul că după ora şase nu se mai intră în restaurante în pantaloni scurţi este un alt criteriu de selecţie. Regula a fost stabilită din considerente simple. "Acum zece ani exista un singur tip de pantaloni scurţi- bermudele turceşti în culori ţipătoare. Nu ne doream clienţi îmbrăcaţi aşa." Pe lângă afacerile din HORECA, yahting şi ideea de a scrie o carte cu întâmplări din restaurante, Mahu mai are timp de încă un business în parteneriat.

Este unic distribuitor în România pentru două dintre brandurile preferate ale adepţilor curentului emo, Vans şi Eastpack. Compania prin care derulează această afacere, Extreme MK, a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 182.000 de euro şi un profit net de peste 75.000 de euro.

Pe scurt

Are o avere estimată la 26-27 de milioane de euro.
Este pasionat de yahting.
Este unic distribuitor în România pentru brandurile Vans şi Eastpack.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite