Mediul de afaceri recomandă menţinerea cotei unice, sancţiuni mai aspre pentru combaterea evaziunii fiscale şi reducerea cheltuielilor statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciuca FOTO gov.ro
Nicolae Ciuca FOTO gov.ro

Principalele organizaţii ale mediului de afaceri au făcut mai multe recomandări privind măsurile fiscale, printre care şi menţinerea cotei unice, creşterea colectării taxelor şi reducerea evaziunii fiscale prin sancţiuni mai aspre şi reaşezarea sistemului fiscal pentru stimularea muncii.

Potrivit comunicatului de presă o primă măsură recomandată de mediul de afaceri din România este „menţinerea unei cote unice de impozitare”, explicând că reprezintă „un sistem de impozitare simplu şi esenţial pentru creşterea economică, care a adus prosperitate, a generat locuri de muncă, a încurajat formarea unei clase de mijloc în România şi care, totodată, reprezintă unul dintre principalele avantaje competitive ale României”. 

O altă măsură este „reducerea reală a evaziunii fiscale, inclusiv a deficitului de încasare TVA, precum şi reducerea cheltuielilor statului”, un instrument fundamental pentru îndeplinirea acestui scop rămânând digitalizarea ANAF. 

Mediul de afaceri recomandă şi „creşterea colectării taxelor şi combaterea evaziunii fiscale, prin sancţiuni mai aspre şi controale în zonele unde sunt identificate probleme”, dar şi „reevaluarea cadrului în care sunt utilizate microîntreprinderile şi PFA-urile în România”.

„Acestea sunt forme de organizare benefice şi binevenite atât timp cât au un scop bine-definit prin lege şi sunt folosite cu bună-credinţă, de o manieră real antreprenorială, nu pentru a masca forme de angajare”, a motivat mediul de afaceri, explicând că „reaşezarea sistemului fiscal astfel încât să stimuleze munca, să scoată la suprafaţă munca la negru şi la gri, să reducă exodul de angajaţi şi să readucă românii din străinătate acasă. Acest deziderat poate fi atins prin plafonarea contribuţiilor sociale de sănătate şi pensii la un număr rezonabil de salarii medii pe economie”. 

Potrivit motivării, este nevoie de o identificare a „sectoarelor cheie pe care guvernul vrea să le stimuleze, ţinând cont de interesul României şi perspectiva pe termen mediu şi lung. Stimularea exportului de bunuri şi servicii cu valoare mare adăugată poate ajuta la reducerea deficitului comercial”

De asemenea, organizaţiile mai explică faptul că „în contextul provocărilor recente, este important ca economia să fie încurajată, iar mediul de afaceri să rămână puternic, astfel încât să continue să investească şi să asigure locuri de muncă pentru cetăţeni”, iar „pentru aceasta este nevoie de stabilitatea şi predictibilitatea regimului fiscal, iarintroducere unor noi taxe, precum cea de solidaritate, raportată la cifra de afaceri ar încetini şi mai tare redresarea economiei şi ar descuraja activitatea unui segment important de contribuitori la bugetul de stat, amplificând efectul inflaţiei aflată deja la cote semnificative”. 

„Totodată, mediul economic consideră că este vital ca orice modificare a politicilor publice să se facă prin consultarea cu toate părţile interesate, într-un mod transparent. Comunitatea de afaceri îşi exprimă şi pe această cale deschiderea şi disponibilitatea pentru dialog cu autorităţile pentru a pune împreună bazele unui sistem fiscal sustenabil, clar, digital şi predictibil”, au mai motivat organizaţiile, explicând că doresc „o economie sănătoasă care să respecte principiile şi bunele practici europene în ceea ce ppriveşte taxarea, deziderat pe care îl putem atinge doar printr-un dialog constant între mediul de afaceri şi autorităţi”. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite