Mediul de afaceri cere să nu fie modificat Codul Fiscal până la 1 ianuarie

0
Publicat:

Mediul de afaceri cere să nu fie modificat Codul Fiscal până la 1 ianuarie, potrivit Consiliulului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România şi Patronatele din Concordia.

Cineva face calcule
Patronatele cer Guvernului să nu modifice Codul Fiscal până la 1 ianuarie

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi Confederaţia Patronală Concordia au solicitat preşedintelui Senatului, Nicolae Ciucă, nemodificarea Codului Fiscal până la data de 1 ianuarie 2024 şi asigurarea predictibilităţii mediului de afaceri în perioada următoare.

"CNIPMMR şi Concordia, cele două confederaţii reprezentative la nivel naţional, au avut astăzi, 9 august, la Senatul României, o întâlnire cu Preşedintele Senatului Nicolae Ciucă. Tema principală a discuţiei a fost reprezentată de măsurile pe care noua coaliţie de guvernare doreşte să le aplice în vederea diminuării deficitului bugetar", informează CNIPMRR.

Astfel, cele două organizaţii patronale au reiterat nemodificarea Codului Fiscal până la data de 1 ianuarie 2024, asigurarea predictibilităţii mediului de afaceri în perioada următoare şi anunţarea noilor măsuri cu cel puţin 6 luni înainte de aplicarea lor şi fundamentarea adoptării noilor măsuri fiscale cu studii şi analize de impact.

De asemenea, reprezentanţii celor două organizaţii au transmis că principalele efecte negative din economie în cazul adoptării noilor măsuri vizează scăderea competitivităţii companiilor, pierderea de locuri de muncă, creşterea inflaţiei sau eventualitatea unei colectări mai mici de impozite şi taxe, menţionând că trecerea de la un sistem de impozitare cert la unul incert nu va asigura colectarea de venituri suplimentare.

Nu în ultimul rând, organizaţiile au cerut implicarea lor în dezbaterea viitoarelor propuneri de politici publice, în calitate de principali reprezentanţi pe parte patronală ai dialogului social din România.

Potrivit sursei citate, cele două organizaţii vor avea joi, 10 august, o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei Europene. 

În urmă cu o săptămână, CNIPMMR preciza că rezultatele la care se așteaptă în cazul implementării măsurilor fiscale sunt:

- scădere economică ca urmare a restrângerii activității economice sau chiar a închiderii acesteia de către antreprenori din cauza imposibilității susținerii taxelor și impozitelor;

- creșterea prețurilor ca urmare a transferării de către agenții economici a costurilor suplimentare, generate de politica fiscală, către consumatori;

- creșterea ratei inflației;

- scăderea consumului;

- creșterea ratei somajului ca urmare a disponibilizărilor pe care societățile vor trebui să le facă în contextul închiderii sau reducerii activității economice;

- reducerea veniturilor la bugetul de stat, efect general, deoarece în contextul scăderii consumului, închiderii firmelor și disponibilizărilor de personal, statul va avea de colectat mai puțin TVA, taxe pe forța de muncă și impozit pe venit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite