Mecanismul de stabilire a preţurilor la electricitate pune în pericol companiile europene

0
Publicat:

Patronatul francez Medef a cerut miercuri o reformare a mecanismului european de stabilire a preţurilor la electricitate, transmite AFP.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Potrivit sursei citate, mecanismul ,,nu mai funcţionează" şi pune în pericol companiile europene în raport cu cele din Asia şi SUA. De asemenea, patronatul a insistat pentru eliminarea abordării de tip ,,fiecare pentru sine" în materie de ajutoare naţionale.

Preţurile la energie ,,sunt pe cale să creeze enorme probleme de competitivitate pentru companiile noastre, mai întâi de toate în raport cu China, Asia şi SUA", a apreciat preşedintele celei mai mari organizaţii patronale franceze, Geoffroy Roux de Bézieux, într-o conferinţă de presă, informează Agerpres.

Acesta a menţionat în special ,,raportul de unu la zece între preţul energiei în SUA şi cel din Franţa". În unele cazuri, aceasta este ,,o problemă de supravieţuire, pentru că nu putem repercuta aceste preţuri pe seama consumatorului final", a adăugat preşedintele Medef.

În contextul unei situaţii care creşte riscul dezindustrializării în Franţa şi în Europa, Medef s-a îndreptat spre Comisia Europeană, ,,de la care aşteptăm foarte rapid să refacă ceea ce numim market design, modul în care sunt stabilite preţurile la electricitate, care în prezent este un sistem ce nu mai funcţionează", a subliniat preşedintele Medef.

Geoffroy Roux de Bézieux şi-a exprimat speranţa că un nou sistem va fi introdus peste 4-5 luni şi în acest sens discută cu alte organizaţii patronale din Europa, în special din Germania, pentru a ajunge la propuneri comune.

În prezent, sistemele de ajutoare ,,nu sunt coerente: marile întreprinderi şi cele de talie medie, în special din sectorul industrial, care sunt mari consumatoare de energie, sunt mai bine ajutate în Germania", a mai apreciat acesta.

,,Pe termen scurt, dacă recurgem la sistemele de ajutoare, ceea ce este probabil necesar, trebuie ca acestea să fie coerente şi compatibile între toate ţările Europei", a insistat preşedintele Medef.

Potrivit acestuia, ,,este rolul Comisiei Europene să armonizeze ajutoarele. Acest lucru s-a făcut foarte bine în perioada Covid şi acum suntem puţini stupefiaţi că urmează să fie introdus un sistem de tip fiecare pentru sine".

Armonizarea regulilor cu privire la ajutoarele de stat pentru companii, aşa cum au reuşit guvernele din blocul comunitar în perioada Covid, ar ajuta continentul să îşi păstreze competitivitatea, a concluzionat preşedintele Medef.

MEDEF (Mouvement des Entreprises de France) este o organizaţie care reuneşte peste 75% dintre companiile din Franţa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite