„Marea dublare a alocaţiilor“ va însemna doar 22,5 lei în plus pentru fiecare copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

După ce a amânat măsura de dublare a alocaţiilor, Guvernul a anunţat în cele din urmă că va exista o majorare, de la 1 august, cu un procent „în jurul a 15%”. Cum se traduce acest lucru: 22,5 lei în plus în buzunarul fiecărui copil.

La o majorare cu 15%, o alocaţie de 150 lei va creşte cu 22,5 lei la 172,5 lei, iar o alocaţie pentru copii cu handicap, de 300 lei, va creşte cu 45 lei la 345 lei.

Prin legea privind dublarea alocaţiilor, alocaţiile pentru copii urmau să ajungă la 300 lei, respectiv 600 lei pentru copiii cu handicap.

În România au fost 3.661.130 de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani care au primit alocaţie de stat în luna mai 2020. Bugetul total alocat a fost de 632,5 milioane lei, în luna mai.

O majorare de 15% de la 1 august înseamnă creşterea cheltuielilor lunare cu alocaţiile cu aproape 95 milioane lei, la circa 727,3 milioane lei. 

Dublarea alocaţiilor ar fi însemnat majorarea cheltuielilor lunare cu alocaţiile la aproape 1,3 miliarde lei.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat, luni seară, la Realitatea Plus, că alocaţiile vor fi majorate de la 1 august cu un procent ”în jurul a 15%”. Proiectul este în avizare şi va intra în şedinţa de Guvern din această săptămână.

„La dublarea alocaţiilor a fost mereu o problemă. E o lege populistă facută de PSD ca să arunce în aer Guvernul. E o lege făcută fără finanţare, din punctul meu de vedere e neconstituţională. Noi vom creşte alocaţiile de la 1 august, e în avizare deja proiectul de lege, în următoarea şedinţă de Guvern va fi avizat. Şi în creşterea pensiilor şi în cea a alocaţiilor trebuie luat în considerare că am cheltuit cel mai mare procent pe investiţii din ultimii ani", a afirmat ministrul Finanţelor, conform realitatea.net.

Întrebat care ar fi procentul de majorare luat în calcul, Cîţu a precizat că este mai mare decât propunerea făcută pentru pensii. Propunerea era de majorare de 10%.

„Premierul va anunţa (cu cât vor creşte alocaţiile-n.r.). Creşterea e mai mare decât am propus să crească la pensii. În jurul acestei cifre de 15%, da. Dar vom face de la 1 ianuarie o altă creştere, nu ne oprim aici. Ştim că sunt probleme, dar contextul este unul dificil”, a precizat ministrul.

Premierul Ludovic Orban a declarat luni că Guvernul va creşte alocaţiile în mai multe etape, dar că procentul şi ritmul de creştere depind de prognozele pe care Executivul le va face.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite