Mai mult de 1.000 de tone de cartofi din Egipt, interzişi în România. Ce bacterie conţin şi cât de periculoasă este

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

Inspectorii fitosanitari au depistat o cantitate de 1.100 de tone de cartofi de provenienţă Egipt, care au primit interdicţia de a intra în ţară prin portul Constanţa, a informat Ministerul Agriculturii.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, a derulat mai multe verificări, în urma cărora a depistat o cantitate de 1.100 tone de cartofi de provenienţă Egipt, care au primit interdicţia de a intra în ţară prin portul Constanţa, deoarece, conform analizelor de laborator a fost depistată prezenţa bacteriei Ralstonia solanacearum (Putregaiul brun).

„Tuberculii de cartof au fost prelevaţi în baza Deciziei de punere în aplicare a Comisiei din data de 29 noiembrie 2011 pentru autorizarea statelor membre în vederea adoptării provizorii a unor măsuri urgente împotriva răspândirii bacteriei Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. provenind din Egipt. Măsura interdicţiei a fost luată în baza H.G. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România, art. 14 (19) lit. A”, se arată în comunicatul instituţiei.

Potrivit acesteia, impactul economic ar fi putut fi extrem de sever, având în vedere că la ora actuală nu există metodă chimică sau biologică pentru controlul acestui organism dăunător şi, mai mult decât atât, ar exista riscul contaminării solului şi a apelor de suprafaţă cu bacteria provenită din resturile rezultate în urma consumului cartofilor precum şi din cartofii deterioraţi şi evacuaţi ca resturi menajere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite