Lucrările de construcţii au scăzut cu 0,3% în luna martie, afectate de evoluţia slabă din sectorul nerezidenţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările de construcţii în sectorul rezidenţial au crescut cu 7,7% în martie 2016 faţă de aceeaşi lună a anului trecut  FOTO Mediafax
Lucrările de construcţii în sectorul rezidenţial au crescut cu 7,7% în martie 2016 faţă de aceeaşi lună a anului trecut  FOTO Mediafax

Lucrările de construcţii au scăzut neaşteptat în luna martie a acestui an, cu 0,3%, comparativ cu aceeaşi lună din 2015, după un început de an în creştere susţinută, regresul fiind determinat în special de reducerea lucrărilor la clădiri nerezidenţiale, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Lucrările de construcţii au crescut cu 8,7% în februarie faţă de aceeaşi perioadă din 2015, după un avans de 6,7% în prima lună a anului. În primele trei luni din 2016, lucrările de construcţii au înregistrat un avans de 1,1% comparativ cu primul treimestru al anului trecut.

Datele INS arată că, în martie 2016, s-au înregistrat creşteri, comparativ cu a treia lună din anul trecut, la clădirile rezidenţiale, cu 7,7%, şi la construcţiile inginereşti, cu 4%. Singura categorie pe minus a fost cea a clădirilor nerezidenţiale, care a înregistrat în martie o scădere cu 11,1% faţă de martie 2015, trăgând în jos tot sectorul construcţiilor.

„Pe elemente de structură au avut loc scăderi la lucrările de reparaţii capitale şi la lucrările de construcţii noi cu 17,6%, respectiv cu 1,7%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 17,9%“, se arată în comunicatul INS.

Faţă de februarie, lucrările de construcţii au crescut în martie cu 39%, o evoluţie obişnuită la începutul primăverii, când începe sezonul construcţiilor.

Anul trecut, numărul de locuinţe terminate a crescut cu 10,4% faţă de 2014, până la 47.017, după şase ani la rând de scădere, dar rămâne semnificativ mai mic decât nivelul de dinainte de criză.

În 2008, an de vârf pentru construcţiile din România, s-au finalizat 64.414 de locuinţe.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite