Litigiile post-criză ale băncilor europene le-ar putea costa peste 100 de miliarde de dolari la nivel global

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europenii nemulţumiţi de practicile băncilor au protestat în faţa sediului Băncii Centrale Europene

La un deceniu după criza financiară, băncile europene ar putea înregistra costuri de peste 100 de miliarde de dolari, provocate de litigiile legate de politicile incorecte derulate înainte de criza financiară declanşată în 2008, relatează Bloomberg.

Unele dintre aceste bănci mai au în perspectivă cazuri a căror închidere le-ar putea costa sume de ordinul miliardelor de dolari.

Băncile au cheltuit în ultimul deceniu cel puţin 81 de miliarde de dolari pentru a închide investigaţii care includ acuzaţii cum ar fi manipularea pieţei, încălcarea unor sancţiuni şi vânzarea de instrumente financiare garantate prin ipoteci, toxice, care au contribuit la declanşarea crizei financiare, arată datele obţinute de Bloomberg.

Analiştii Bloomberg Intelligence spun că băncile cu cele mai mari costuri legate de litigii ar putea suporta costuri suplimentare în valoare de cel puţin 33 de miliarde de dolari numai în Statele Unite.

Cele mai mari costuri au putea proveni din partea investigaţiilor Departamentului de Justiţie din Statele Unite.

Unele bănci, între care se numără Royal Bank of Scotland Group şi UBS Group, trebuie încă să încheie un acord în Statele Unite pentru închiderea unei investigaţii referitoare la rolul avut în vânzarea de instrumente financiare garantate prin ipoteci.

Investigaţiile pe această temă, începute în timpul administraţiei Obama, au fost cele mai costisitoare pentru alte bănci cu operaţiuni globale.

După aproape un an de la venirea la putere a administraţiei Trump, autorităţile americane au pregătit alte câteva cazuri împotriva băncilor, mărind dificultatea de a anticipa viitoarele costuri pentru închiderea litigiilor.

Reprezentanţii băncilor au refuzat să comenteze.

Litigiile Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, includ investigaţii referitoare la tranzacţiile cu Rusia şi încălcări ale sancţiunilor, care ar putea costa peste 500 de milioane de dolari, iar investigaţiile şi procesele legate de practicile valutare ar putea costa peste 500 de milioane de dolari, estimează Elliott Stein, analist la Bloomberg Intelligence.

Cel mai mare risc pentru RBS este o investigaţie a Departamentului de Justiţie legată de rolul avut în vânzarea de instrumente financiare garantate prin ipoteci, înainte de criza financiară din 2008, pentru care ar putea plăti 11 miliarde de dolari.

Credit Suisse va avea mai multe procese legate de aceste instrumente financiare, inclusiv unul în New York, în care ar putea plăti 300 de milioane de dolari, potrivit analizei Bloomberg Intelligence. Banca mai riscă procese legate de tranzacţiile valutare, operaţiuni swap, dobânzi, unele obligaţiuni şi titluri ale Trezoreriei, care ar putea putea costa în total aproximativ 1 miliard de dolari.

BNP trebuie să se apere în SUA în procese şi investigaţii legate de tranzacţiile valutare, operaţiuni swap , manipularea dobânzilor, tranzacţii cu metale şi titluri ale Trezoreriei SUA.

UBS este anchetată de Departamentul de Justiţie pentru operaţiunile cu instrumente financiare garantate prin ipoteci, pentru care ar putea suporta costuri de până la 3,5 miliarde de dolari.

HSBC are în perspectivă o investigaţie legată de ipoteci, care ar putea fi închisă pentru 2,2 miliarde de dolari.

Barclays nu a ajuns la o înţelegere cu autorităţile americane privind vânzările de instrumente financiare garantate prin ipoteci şi a fost dată în judecată. Dacă nu va fi încheiat un acord, riscă să suporte costuri de peste 5 miliarde de dolari. Banca britanică riscă şi alte investigaţii şi procese.

Riscurile de litigii ale Commerzbank în Statele Unite includ procese care ar putea costa banca germană peste 100 de milioane de dolari, dar suma ar putea fi compensată de alte cazuri în care Commerzbank este parte reclamantă.

Societe Generale este investigată de autorităţile americane în legătură cu încălcarea unor sancţiuni comerciale şi a legii referitoare la darea de mită, cazuri care ar putea costa banca franceză peste 1 miliard de dolari.

Credit Agricole este ancheitată şi ea, printre altele de manipularea dobânzilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite