Lista reformelor asumate prin PNRR: De la pensii la salarizarea în administraţia publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pnrr

Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) avizat joi de Consiliul UE prevede o serie de reforme printre care şi cea a pensiilor şi a salarizării în administraţia publică.

Reforme majore care vor fi incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Reforma pensiilor – o reformă majoră care va asigura un nivel adecvat pentru cei cu venituri mici şi de asemenea sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen mediu şi lung.

Reforme în politica fiscală – adoptarea de măsuri pentru a creşte veniturile la buget din impozite, optimizarea cheltuielilor şi pentru a asigura aplicarea cadrului fiscal.

Companiile cu capital de stat – revizuirea cadrului legislativ pentru aceste companii pentru a îmbunătăţi guvernanţa corporativă şi pentru a asigura respectarea strictă a acestor reguli, monitorizare centralizată eficientă şi control cu accent pe performanţă.

Salarizarea în administraţia publică – revizuirea sistemului pentru a evita eventuale creşteri bruşte ale cheltuielilor cu salariile.

Banca Naţională de Dezvoltare – crearea şi operaţionalizarea acestei bănci.

Administraţie publică – un nou sistem pentru a accede în funcţiile publice şi un sistem îmbunătăţit de promovare, inclusiv pentru funcţii de management.

Justiţie – modificarea legilor justiţiei şi consolidarea cadrului anti-corupţie.

Transport fără emisii de carbon – introducerea principiilor taxării verzi, un nou sistem de taxare pentru drumuri, promovarea transportului cu emisii zero.

Energie Regenerabilă – promovarea eliminării treptate a cărbunelui din mixul energetic şi creşterea contribuţiei din energii regenerabile, sprijin pentru producţia de hidrogen şi baterii şi o reformă a pieţei de energie electrică.

Alte reforme sectoriale:

Venitul minim de incluziune (VMI), Prevenţie şi îngrijire medicală primară, Creşterea ratelor de reciclare, Dialog social sporit, Îmbunătăţirea Guvernanţei Locale, Cadru îmbunătăţit al achiziţiilor publice.

Citeşte şi:

Reforma pensiilor prin PNRR: formula de calcul, creşterea vârstei de pensionare, modificarea pensiei anticipate vs pensii speciale şi pensii ocupaţionale

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite