Legăturile şefului Oracle cu firmele care au livrat sisteme IT pentru ANAF şi CNAS. Blejnar, implicat în atribuirea contractelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Mîndruţescu_foto_arhiva personală

Sorin  Mîndruţescu, directorul general al Oracle România este acuzat că a luat mită de la parteneri de afaceri pentru a-i ajuta să câştige licitaţii organizate de instituţii ale statului. Faptele s-au petrecut pe vremea când şef al Fiscului era Sorin Blejnar, trimis în judecată în decembrie 2016 pentru mai multe fapte de corupţie, inclusiv implicarea sa în discounturile de 75% acordate de Oracle în schimbul unor şpăgi.

Punerea sub acuzare a directorului general al Oracle România, Sorin Mîndruţescu, scoate la iveală o serie de nereguli în legătură cu licitaţiile publice organizate de stat. Şeful Oracle este acuzat de nu mai puţin de opt acte materiale de luare de mită de la parteneri de afaceri pe care i-ar fi ajutat să câştige licitaţii organizate de stat pentru implementarea unor sisteme IT.

În ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale, procurorii anticorupţie au stabilit că, în caitatea sa de director general al filialei Oracle în România „a pretins şi ulterior a primit suma totală de 869.413 euro, cu titlu de mită, de la reprezentanţii unor firme din domeniul IT (parteneri acreditaţi ai companiei multinaţionale), pentru ca, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, să pună la dispoziţia acestora oferte de preţ avantajoase privind produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaţionale, astfel ca respectivele societăţi să poată să se înscrie şi să participe la anumite licitaţii publice organizate de diverse instituţii de stat sau cu capital de stat”.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie ofertele de preţ avantajoase au fost oferite firmelor pentru a participa la licitaţiile organizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice ”TRANSELECTRICA” SA, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Administraţia Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).

Licitaţiile au fost efectuate în perioada 2009 - 2013

Ofertele de preţ priveau produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaţionale, în special licenţele IT necesare instituţiilor publice. 

Licitaţiile organizate de companiile de stat aveau ca obiect achiziţia de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse şi aplicaţii software şi servicii conexe necesare implementării unor proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltarea, extinderea şi adaptarea sistemelor informatice; de asemenea, licitaţiile aveau ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software ori servicii de suport tehnic şi mentenanţă.

„Suma totală de 869.413 euro a fost pretinsă şi primită de inculpat, cu titlu de mită, în opt situaţii, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013. Banii au fost primiţi fie în conturi personale ale inculpatului, fie în conturi ale unor societăţi controlate de inculpat”, se arată în ordonanţa procurorilor anticorupţie.

Sistemele Oracle ale CNAS au „căzut” la 26 iunie

Prin firmele cărora le-a făcut discount-uri substanţiale, Oracle a livrat Casei Naţionale de Sănătate (CNAS) licenţe Oracle necesare platformelor SIUI, SIPE, PIAS şi CEAS, adică toate platformele necesare funcţionării sistemului IT al Casei.

Toate aceste platforme informatice au „căzut” rând pe rând în ultimii ani. Într-un document oficial publicat anul trecut, CNAS a menţionat că „mentenanţa Oracle, care a expirat în decembrie 2018, este vitală pentru funcţionarea sistemului IT”, iar „personalul IT din CNAS nu are suficientă experienţă în rezolvarea problemelor legate de tehnologia Oracle”.

Despre cauzele care au dus la căderea sistemului IT din sănătate, specialiştii din CNAS spuneau că o defecţiune apărută în data de 26 iunie2019  la una dintre sursele neîntreruptibile de energie (UPS) ale Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) a defectat mai multe echipamente hardware, constatându-se nefuncţionarea clusterului ORACLE nod 3, fapt care a generat blocaje în cascadă.

Blocajul a durat mai bine de o lună.

Sorin Blejnar, implicat în şpăgile date companiei

Implicarea Oracle România în licitaţiile câştigate de firmele cărora le acorda discount-uri în schimbul şpăgii sunt povestite pe larg în rechizitoriul întocmit de Parchetul General pentru trimiterea în judecată a fostului şef al Fiscului, Sorin Blejnar.

Potrivit procurorilor, în 2011, când ANAF a organizat o licitaţie pentru achiziţia de licenţe şi suport tehnic Oracle, reprezentanţii firmelor Romsys SRL (Răzvan Olteanu), Novensys SRL (Bogdan Nicolae) şi Total Network Solution (Mihai Papazov) s-au înţeles între ei, la cererea lui Stroe Dan (fost director în cadrul ANAF), să participe împreună la licitaţie, cu condiţia ca 20% din valoarea contractului să fie subcontractată către o firmă pe care reprezentantul Fiscului urma să o indice ulterior.

Acelaşi director ANAF ar fi cerut şi reprezentantului Oracle (Răzvan Moldoveanu) să acorde firmelor participante la înţelegere (Romsys, Novensys  şi Total Network Solution) „cel mai bun discount indicând şi valoarea acestuia, cred că 75%”. 

„Acest discount reprezenta singura modalitate prin care licitaţia putea fi câştigată” se arată în declaraţiile martorilor, redate în rechizitoriu.

„ORACLE a acceptat condiţiile impuse de Stroe Dan, lucru confirmat ulterior prin acordarea suportului în ofertare şi a discount-ului pe preţ […] Partea tehnică a ofertei a fost concepută de ORACLE, iar noi ceilalţi ofertanţi am pregătit documentele de eligibilitate”, susţin martorii.

În acest dosar, Sorin Blejnar a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare, decizia fiind luată de Curtea de Apel Bucureşti în luna mai a acestui an.

Un an mai târziu, în 2012, potrivit anunţului publicat pe e-licitaţie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a atribuit firmei TeamNet International contractul privind furnizarea de software suplimentar Oracle, upgrade şi update software Oracle, în valoare totală de 27,5 milioane lei, fără TVA.

Contractul a fost atribuit pe 20 noiembrie în urma unei licitaţii deschise la care a participat doar firma câştigătoare.

Cauţiune de 500.000 euro

De altfel, procurorii anticorupţie au stabilit în sarcina lui Sorin Mîndruţescu o cauţiune în valoare de 500.000 euro (echivalent în lei) „care va fi depusă la o unitate bancară şi consemnată pe numele său la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie sau prin constituirea unei garanţii reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective”.

Termenul de depunere a cauţiunii a fost fixat pentru data de 9 august 2019. 

Cine este Sorin Mîndruţescu

Născut la 28 iulie 1969, în Piteşti, Sorin Mîndruţescu a ocupat în ultimii 20 de ani diferite funcţii în cadrul Oracle, din 2008 fiind director general al filialei multinaţionalei la Bucureşti.

A absolvit Facultatea de Finanţe din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE) în 1993, urmat ulterior de un master în administraţie de business la Edinburgh şi Paris.

O perioadă, în anii ’90, a lucrat la Bancorex şi la Banca Turco-Română, dar a luat parte şi la punerea bazelor Bank Austria Creditanstaldt, actuala UniCredit, ca director de sucursală.

Între 2004 şi 2008 a fost sales director al operaţiunilor din Europa de Sud-Est, unde a coordonat 11 ţări din Europa de Sud-Est.

Timp de opt ani a fost preşedinte al Consiliului Director al Camerei Americane de Comerţ în Romania (AmCham), iar timp de patru ani a ocupat funcţia de preşedinte al Honorary Patrons la Hospice Casa Speranţei.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite