Laurian Lungu: Economia a crescut pentru că românii au cumpărat masiv înainte de creşterea TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managing partnerul Macroanalitica, Laurian Lungu, este de părere că PIB-ul României a crescut în al doilea trimestru cu +0.3% în special din cauza faptului că românii au făcut multe cumpărături la sfârşitul lunii iunie, înainte de majorarea TVA cu cinci procente, la 24%.

Citiţi şi:

Analist ING: Înainte de a spera la creştere economică, trebuie să rezolvăm problema deficitului bugetar

"Creşterea de +0.3% a economiei româneşti este în linii mari peste aşteptări, iar factorii principali ar fi doi. Primul este evoluţia mai bună a economiei europene în al doilea trimestru, în special a Germaniei şi Franţei. Al doilea factor este creşterea vânzărilor din a doua parte a lunii iunie. Decizia de creştere a TVA de la începutul lui iulie a determinat pe mulţi să facă foarte multe cumpărături la sfârşitul lunii iunie. Acest lucru a  avut o pondere, deşi marginală, destul de importantă. Oamenii au fost atraşi de <<preţurile mici>> şi au făcut cumpărături de larg consum. Nu au luat neapărat alimente, ci mobilă, electrocasnice etc. Acest lucru a împins creşterea pe un trend pozitiv", a declarat pentru adevarul.ro Laurian Lungu, managing partnerul Macroanalitoca, care face analize independente privind economia României.

Analistul afirmă că în a doua parte a anului situaţia nu va mai fi la fel de pozitivă în Europa. "Creşterea din trimestrul al doilea a fost mai mult conjuncturală".

El atrage atenţia că factorii care au adus creştere economică în trimestrul II vor avea un efect negativ în următoara perioadă. "În România, factorii care au împins PIB-ul acum un pic o să aibă un efect inves. Aici o să mai fie şi efectul politicilor interne, scăderea salariilor şi creşterea TVA. Mai sunt şi inundaţiile, însă cele mai puternice efecte asupra contractării PIB-ului îl vor avea scăderea puterii de cumpărare din sectorul public şi creşterea TVA, care va reduce consumul", adaugă Laurian Lungu.

În privinţa convingerii autorităţilor române şi ale FMI că economia îşi va reveni în 2011, managing partnerul Macroanalitoca este de părere că este un scenariu de bază destul de realist. "Dacă nu se iau alte decizii la nivel intern care să aducă nişte şocuri negative şi dacă economia în Europa îşi va reveni gradual, cred că în jur de 1.5% ar fi o previziune realistă pentru 2011", a conchis el.

Produsul Intern Brut în serie ajustată a crescut cu 0.3% în trimestrul II comparativ cu primul trimestru, dar rămâne pe scădere semnificativă comparativ cu perioada similară din 2009, astfel că economia s-a contractat în primele şease luni cu 1.5%, potrivit datelor publicate vineri de INS. Vezi aici detalii.

Totodată, Franţa şi Germania au anunţat vineri o creştere economică cu  0.6%, respectiv cu 2.2%, în trimestrul al doilea, anunţă miniştrii de Economie din cele două state, lideri economici în Uniunea Europeană. Vezi aici detalii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite