Lagarde, BCE: Pandemia va schimba profund economia globală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Christine Lagarde, preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), este de părere că „pandemia va schimba profund economia mondială, Europa sitându-se în cadrul acestei evoluţii într-o poziţie excelentă”.

Aceasta a mai apreciat, printr-o videoconferinţă la dezbaterile economice de la Aix-en-Seine, la Paris, că această criză „va fi o accelerare a transformărilor care erau deja latente în economiile noastre. În producţie, în muncă, în comerţ, ceea ce noi tocmai am trăit va accelera transformările şi va antrena probabil o evoluţie către un mod de viaţă mai sustenabil şi mai ecologic”, citează Medias24.com

De asemenea, şefa BCE a mai adus în discuţie „telemunca”, ce va transforma modul de lucru al salariaţilor, mai ales în ţările dezvoltate, şi accelerarea digitalizării în servicii şi a automatizării în industrie.

„Se estimează în acest moment că criza ar putea antrena o contracţie a lanţurilor de aprovizionare cu circa 35% şi o creştere a robotizării în industrie cu 70%-75%”, a punctat Lagarde.

Totodată, aceasta a mai remarcat faptul că, în urma restricţiilor luate pentru stoparea răspândirii virusului SARS-C0V-2, comerţul online s-a dezvoltat puternic, evoluţie care s-ar putea accelera în viitor în detrimentul comerţului mai tradiţional.

„Europa este într-o poziţie excelentă pentru a lua această tranziţie în mers, întrucât ea găzduieşte deja cel mai mare sector al economiei circulare şi al inovaţiei ecologice în lume”, a mai apreciat preşedinta BCE.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite