SUA cere Japoniei să oprească China să mai dezvolte semiconductori
0Potrivit agenției japoneze de știri Kyodo, Washingtonul se teme că ar putea exista lacune în sistemul de control al exporturilor dacă Japonia și Țările de Jos continuă să aprovizioneze China cu semiconductori.

Autoritățile americane au cerut în mod direct guvernului japonez cooperarea în încercarea de a împiedica China să dezvolte semiconductori de înaltă tehnologie, a transmis sâmbătă agenția japoneză de știri Kyodo.
Potrivit surselor sale, secretarul american de Comerț Gina Raimondo s-a adresat vineri ministrului japonez al Economiei, Comerțului și Industriei, Yasutoshi Nishimura într-o conversație telefonică cu o astfel de solicitare.
Statele Unite au lansat în octombrie un set de limitări la export împotriva Chinei referitoare la echipamentele pentru dezvoltarea și producția de semiconductori, dar și de semiconductori în sine, care pot fi folosite/folosiți pentru a crea sisteme de inteligență artificială și tehnologii avansate în domeniul militar.
Washingtonul se teme că ar putea exista lacune în controlul exporturilor dacă Japonia și Țările de Jos, ale căror companii sunt lideri mondiali în echipamentele de fabricare a semiconductoarelor, vor continua să livreze în China, notează Kyodo.
În același timp, Tokyo se teme că introducerea unor restricții similare la export de către Japonia va provoca o reacție negativă din partea Beijingului, ceea ce va complica cooperarea dintre cele două țări.
Potrivit Bloomberg, autoritățile olandeze se gândesc deja să impună restricții la export pentru semiconductori. Ele pot fi convenite în ianuarie.
În octombrie, SUA a restricționat accesul a 28 de companii de tehnologie din China să achiziționeze cipuri semiconductoare fabricate în SUA. Potrivit autorităților americane, măsurile restrictive au ca scop împiedicarea companiilor străine să vândă cipuri avansate Chinei și să furnizeze firmelor chineze mijloacele necesare pentru a-și produce propriile cipuri avansate. Statele Unite au enumerat, de asemenea, 31 de companii chineze ca potențiali suspecți pentru exportul de tehnologie sensibilă din SUA.
Comentând decizia administrației de la Washington, Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei la Washington, a declarat pentru TASS că Statele Unite își folosesc superioritatea în tehnologie pentru a limita și suprima dezvoltarea economiilor emergente. Diplomatul a numit acțiunile Washingtonului hegemonie științifică și tehnologică, care va perturba lanțul global de aprovizionare și lanțul industrial.