KMG International ridică miza: Există un risc real ca investigaţiile din România să ne forţeze să renunţăm la prezenţa în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al fostului Rompetrol Group, promite investiţii de mai multe miliarde de dolari în România    FOTO David Muntean
Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al fostului Rompetrol Group, promite investiţii de mai multe miliarde de dolari în România    FOTO David Muntean

Societăţile deţinute de către KMG International, fostul Rompetrol Group, fac profituri frumoase în România, însă investigaţia declanşată de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) riscă să forţeze compania să renunţe la prezenţa în ţara noastră, avertizează oficialii grupului petrolier kazah.

Întrebat de către publicaţia online EuToday.net despre sechestrul pus asupra activelor din România, Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al KMG International a replicat: „Vreau să spun în primul rând că societăţile noastre o duc foarte bine, fac profituri frumoase, dar există un risc real deoarece din cauza acestor investigaţii vom fi forţaţi să renunţăm la prezenţa noastră în această ţară. Cazuri ca acesta, implicând oameni din trecut care nu au nicio legătură cu noi ne creează dubii şi dificultăţi acum şi pentru viitor. Există o linie simplă pentru noi: tot ceea ce a fost făcut în numele KMGI a fost realizat legal, cu aprobarea Guvernului. Am fost cumpărători de bună credinţă şi cu integritate. Aşa că desigur că vrem să rămânem să facem afaceri aici, să investim şi să creăm locuri de muncă, ajutând să crească economia României şi resursele. Întrebarea la care numai statul poate răspunde este dacă ne vor lăsa, şi ne vom întoarce la afaceri“, a spus Zhangulov, potrivit sursei citate.

Reprezentantul fostului grup Rompetrol a mai spus că societăţile din cadrul KMG International cotizează lunar cu 100 de milioane de dolari la bugetul de stat, iar anual grupul contribuie cu mai mult de un miliard de dolari la finanţele României. De asemenea, Zhangulov a mai precizat că din 2007 până acum, de când compania petrolieră de stat KazMunaiGaz a cumpărat Rompetrol de la omul de afaceri Dinu Patriciu, grupul kazah a investit în ţara noastră peste două miliarde de dolari.

Investiţii de alte miliarde de dolari

Concomitent, el a mai spus că alte „câteva miliarde de dolari“ sunt pregătite pentru investiţii în România. „Kazahstanul este de departe cel mai mare furnizor de ţiţei pentru România, cu peste 30% din consum, dar şi din regiune. Aşa că aş spune că este un parteneriat solid între cele două guverne şi cele două ţări, un fel de interdepednenţă. Scopul nostru este să creştem investiţiile în activele actuale, dar şi alte operaţiuni noi în România şi regiunea Mării Negre. Vorbim despre mărime şi scară. Suntem gata să investim câteva miliarde de dolari pe lângă ce am investit deja în România, ajutând la garantarea securităţii furnizării şi independenţei energetice. Un guvern suveran şi o economie modernă are nevoie de asta. Noi suntem bazaţi în România, este hubul energetic al regiunii şi suntem decişi să facem tot ce se poate pentru a ajuta România să crească“, a mai afirmat Azamat Zhangulov. 

Oficialul KMG International a mai spus că atunci când KazMunaiGaz a preluat Rompetrol, în 2007, rafinăriile erau neperformante şi aproape de insolvenţă, iar acum au fost modernizate şi procesează anual 5,5 milioane de tone de petrol, carburanţii fiind vânduţi şi pentru export. 

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au instituit în data de 9 mai sechestru pe mai multe active ale KMG International, Rompetrol Rafinare (Petromidia) şi Oilfield Exploration Business Solutions (fosta Rompetrol SA), până la concurarea sumei de trei miliarde de lei. Acesta este prejudiciul calcula de către procurori în Dosarul Rompetrol 2, disjuns din Dosarul Rompetrol.

 

Memorandumul Rompetrol, în coadă de peşte

Pe lângă noul dosar deschis de procurori, KMG International şi statul român au de rezolvat şi altă problemă, respectiv trebuie să implementeze şi Memorandumul Rompetrol, semnat în anul 2013. Acesta presupune ca statul să scoată la licitaţie un pachet de 26,6% din acţiunile Petromidia, pachet pentru care grupul kazah s-a oferit să dea 200 de milioane de dolari. De asemenea, trebuie să realizeze un fond care să investească un miliard de dolari.

Reamintim, grupul chinez CEFC Energy a convenit recent preluarea unei participaţii de 51% în cadrul KMG International, fostul Rompetrol Group, în vreme ce grupul kazah KazMunaiGaz va păstra restul de 49%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite