Marius Ghica, director în cadrul KMG International: Există întârzieri semnificative din partea Guvernului în implementarea memorandumului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există întârzieri semnificative în implemenatrea memorandumului semnat în 2013 între KMG International (fostul Rompetrol Group) şi Guvern, ceea ce generează incertitudine privind planul de investiţii al grupului kazah în România, a declarat, la Adevărul Live, Marius Ghica – director de dezvoltare corporativă în cadrul KMG International, fostul Rompetrol Group.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

Principalele declaraţii ale lui Marius Ghica, director de dezvoltare corporativă în cadrul KMG International

Despre planul de investiţii al KMG International şi memorandumul semnat în 2013 cu Guvernul României

Investiţiile KMG International, dacă mă refer numai la câteva proiecte pe care le avem acum pe masă, cel de centrală electrică de la rafinărie şi o serie de staţii de distribuţie de carburanţi, se ridică la 150 de milioane de dolari, chiar 200 de milioane de dolari, în următorii doi-trei ani.

Există întârzieri semnificative în implementarea memorandumului din partea Guvernului, întrucât decizia de aprobare a memorandumului a survenit destul de târziu, iar acum vedem că lucrurile se mişcă foarte greu. Sperăm ca lucrurile să decurgă cât mai repede pentru a face tot ce trebuie pentru parcurgerea paşilor necesari. Nu am cunoştinţă să existe un termen pentru realizarea privatizării Rompetrol Rafinare. Sperăm să se întâmple cât mai repede. În ceea ce priveşte constituirea fondului de investiţii, lucrurile au fost în stand-by, dorim reluarea discuţiilor, pentru ca lucrurile să demareze cât mai curând, să facem ceea ce trebuie în cadrul fondului. 

Nu aş putea spune că avem un plan de rezervă (în cazul în care nu are loc înfiinţarea fondului - n.r.) pentru că eu cred că există, finalmente, indiferent de evenimentele care intervin (alegerile din toamnă - n.r.), care afectează atenţia Guvernului, o soluţie şi vom ajunge să punem la treabă acest acord.  

Fondul este deschis unor proiecte în domeniul energiei, nu ne limităm doar la ceea ce contituie activitatea Rompetrol, fondul este deschis oricăror perimetre complementare. S-au discutat nişte proceduri de selectare şi aprobare a investiţiilor. Vrem investiţii rentabile în domeniul energiei, s-a discutat şi s-a rămas la stadiul de proiect până acum. 

Nefiind un fond de investiţii deschis publicului este ca un fel de societate comercială cu doi acţionari, care promovează investiţiile.

Noi avem întâlniri destul de frecvente cu reprezentanţii Ministerului Energiei, însă deocamdată nu avem termene precise, deocamdată aşteptăm avizarea reprezentanţilor cu care să purcedem la înfiinţarea fondului. Aşteptăm însă paşi concreţi în constituirea fondului. Noi aşteptăm ca acest lucru să se întâmple chiar din 2013. 

Despre sechestru pus pe Rafinăria Petromidia

Sperăm să ajungem la o soluţie discutată, negociată. o acţiune internaţională ar fi o acţiune de ultimă instanţă. Noi credem că în toată această istorie a dosarelor, KMG este prins puţin colateral. Când a cumpărat Rompetrol, a avut un cadru legislativ pe care şi-a bazat achiziţia. Dacă cineva are ceva de reproşat la adresa KMG se poate face într-un alt cadru, nu ne vedem neapărat parte din această anchetă, mai ales să suferim pagube pecuniare acestor anchete, care vizează activităţi dintr-o perioadă în care KMG nu era acţionar. 

Despre preluarea KMG International de către CEFC

Termenul de preluare, octombrie 2016, este orientativ, întrucât prluarea depinde de mai multe aprobări, interne sau internaţionale. Impactul acestor evoluţii recente asupra tranzacţiei, suntem în discuţii cu partenerii chinezi şi discutăm în ce măsură este afectată implementarea tranzacţiei. Partenerii chinezi şi-au luat angajamentul de a duce această tranzacţie la bun sfârşit. Suntem în faza în care aceste acţiuni concrete sunt analizate de consultanţii noştri juridici, nu am ajuns la faza la care să depunem dosarele necesare la autorităţile de concurenţă. Lucrurile sunt în analiză. 

Depre investiţia Chevron în zăcământul din Tengiz - Kazahstan

KMG este parte în acest proiect, parte a unui consorţiu. Cred că nimeni nu este oprit în a participa în operaţiuni în acest domeniu. 

Despre declaraţia fostului premier Victor Ponta

(„Nu - de data asta miza nu sunt eu, ci faptul că CEFC (cea mai mare companie privată din China cu investiţii de zeci de miliarde în toată lumea) a vrut să cumpere Kazmunaygas (inclusiv Rompetrol) şi să investească în amărâta noastra de Românica peste 2 miliarde făcând aici un hub energetic regional! Iar Securitatea (prin Propaganda lor descoperită) nu vrea să se facă în ţara noastră alte investitii decât cele controlate total de ei! Deci e vorba despre bani şi politică! Iar de pierdut o să piardă iar... România!“)

Nu ne putem pronunţa noi asupra ipotezelor pe care le ridică domnul Ponta. Într-adevăr, prin parteneriatul cu CEFC, se preconizează investiţii de miliarde de dolari, având KMG ca principal partener de investiţii în România şi în zona Mării Negre. Cred că riscurile vor fi serios cântărite înainte de a lua o decizie de investiţii aici. este dorinţa noastră de a închide aceste semne de întrebare pentru a ne concentra pe activitatea noastră economică, pe ceea ce ştim să facem mai bine.  


Reamintim, statul român a ajuns în 2013 la un acord cu grupul petrolier kazah KazMunaiGaz pentru semnarea Memorandumului Rompetrol. Acesta prevedea achiziţia unui pachet de 26,6% din acţiunile Petromidia pentru 200 de milioane de dolari şi înfiinţarea unui fond care să facă investiţii de până la un miliard de dolari.

Însă de atunci până acum mai multe lucruri s-au întâmplat. Mai întâi de toate, autorităţile nu au scos încă la licitaţie pachetul de 26,6% din acţiunile Petromidia, iar constituirea fondului merge lent. Mai mult, Memorandumul Rompetrol expiră la finele acestui an.

De asemenea, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a instituit recent un sechestru pe activele Petromidia, Oilfield Exploration Business Solutions (fosta Rompetrol SA) şi pe conturile KMG International şi a acuzat oficial patru foşti miniştri şi o serie de foşti directori din grupul Rompetrol de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, înşelăciune, delapidare, evaziune fiscală şi complicitate la aceste fapte, precum şi spălare de bani.

Sechestrul a fost menţinut de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), iar grupul KMG International a anunţat că va da în judecată România la tribunalele internaţionale de la Stockholm şi Washington.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite