Avertisment pentru autorităţi: „Memorandumul Rompetrol expiră la finele acestui an. Statul să demareze cât mai repede vânzarea celor 26% din Petromidia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al fostului Rompetrol Group, spune că România poate pierde investiţii de 300 de milioane de dolari, iar, dacă sechestrul DIICOT continuă asupra rafinăriei Petromidia, ar putea pierde chiar şi mii de locuri de muncă  FOTO David Muntean
Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al fostului Rompetrol Group, spune că România poate pierde investiţii de 300 de milioane de dolari, iar, dacă sechestrul DIICOT continuă asupra rafinăriei Petromidia, ar putea pierde chiar şi mii de locuri de muncă  FOTO David Muntean

Investiţiile de un miliard de dolari promise de către KMG International în 2013 prin Memorandumul Rompetrol sunt pe cale să se evapore, deoarece acesta expiră la 31 decembrie 2016, ca şi promisiunea kazahilor de a plăti 200 de milioane de dolari pentru pachetul de 26% din acţiunile Petromidia.

Avertismentul a fost lansat de către Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al KMG International, fostul Rompetrol Group. „Acum trei ani am afirmat că vom investi un miliard de dolari în România. Aşa cum este azi, Memorandumul Rompetrol expiră la 31 decembrie 2016. E ca într-o căsătorie: nu poate exista decât dacă vrea şi partenerul. De exemplu, trebuia ales deja consultantul pentru privatizarea celor 26% ai statului. Dacă procesul de vânzare nu este lansat cât mai curând, nu se poate finaliza până la sfârşitul lui 2016“, a afirmat Zhangulov pentru „Adevărul“.

El a mai spus că grupul are deja pregătite investiţii în valoare de 300 de milioane de dolari, care sunt gata să fie implemetate, dar care nu pot fi realizate din cauza sechestrului impus de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). 

Oferte din Ucraina, Bulgaria, Georgia

Mai mult, el atenţionează că România poate pierde aceste investiţii în dauna altor state din jurul Mării Negre. „Avem oferte din Georgia, Bulgaria, Ucraina, putem investi acolo. KMG şi CEFC Energy au planuri mari pentru regiunea Mării Negre, sunt două forţe care s-au unit. Însă riscul unor investiţii în România este mult mai mare pentru că investiţiile nu pot fi realizate. Avem investiţii programate deja de 300 de milioane de dolari, cele care trebuiau realizate prin fondul de investiţii, sunt gata de implementare, dar nu pot fi făcute“, a punctat el.

Grupul chinez CEFC Energy a agreat de curând preluarea a 51% din fostul Romptrol Group, în timp ce grupul petrolier kazah KazMunaiGaz va rămâne cu restul de 49%. Cele două a anunţat în luna mai investiţii de peste 3 miliarde de dolari în următorii cinci ani.

Pe lângă investiţii, Zhangulov avertizează că România ar putea pierde chiar şi locurile de muncă actuale, dacă rafinăria Petromia va fi închisă. „Avem 5.000 de angajaţi direcţi, de care mai depind indirect alte 30-50.000 de locuri de muncă. Producem 3% din Produsul Intern Brut, România ar putea intra în recesiune dacă rafinăria va fi oprită pe termen lung, foarte mulţi furnizori nu vor mai avea de lucru“, a mai arătat oficialul.

Reamintim, procurorii DIICOT au instituit în data de 9 mai sechestru pe mai multe active ale KMG International, Rompetrol Rafinare (Petromidia) şi Oilfield Exploration Business Solutions (fosta Rompetrol SA), până la concurarea sumei de trei miliarde de lei. Acesta este prejudiciul calcula de către procurori în Dosarul Rompetrol 2, disjuns din Dosarul Rompetrol.

Procurorii  DIICOT au dispus, în 22 aprilie, schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 14 suspecţi, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, înşelăciune, delapidare, evaziune fiscală şi complicitate la aceste fapte, precum şi spălare de bani.

Sechestrul, menţinut în instanţă

Rompetrol a contestat sechestrul, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a menţinut sechestrul din dosar, lucru pe care KMG International îl consideră nedrept, deoarece grupul petrolier nu este acuzat de nimic. „Să clarificăm de ce nu suntem fericiţi cu decizia justiţiei: activele sunt în România, practic rafinăria Petromidia nu pleacă nicăieri. Sechestrul nu schimbă cu nimic practicalitatea. Valoarea activelor puse sub sechestru este de mai bine de două ori mai mare decât valoarea pagubelor estimate de procurori. Apoi, valoarea acestora este calculată incorect, nu ştim care a fost baza acestui calcul. Nu există o decizie finală a justiţiei, este doar o măsură de precauţie, nici măcar investigaţia nu este gata. Deci de ce să ţii sechestru? Nu ştim nici măcar cât va dura investigaţia. Este ca o casă, nu pleacă nicăieri. Dacă vrei să faci acum o rafinărie ca Petromidia ar costa patru miliarde de dolari“, a mai spus Azamat Zhangulov.

KMG Internaţional dă în judecată România

Potrivit KMG International, ÎCCJ nu a ţinut cont de informaţiile şi documentele depuse de Grup privind nivelul sechestrului reclamat de DIICOT, care demonstrează faptul că valoarea totală a bunurilor vizate se ridică la peste 6 miliarde lei, dublu faţă de nivelul de 3 miliarde lei pretins drept prejudiciu de instituţie.

„Suntem avansaţi cu pregătirea dosarului împotriva României, cel mai probabil îl vom depune la ICSID (Tribunalul internaţional de pe lângă Banca Mondială, aflat la Washington – n.r.), dar din cauza procedurilor trebuie să aşteptăm cel puţin trei luni. Ştim că Guvernul nu poate stopa procesul în justiţie, dar dacă nu poate, trebuie să ne apărăm investiţia. Singura soluţie nu poate veni decât printr-o înţelegere cu Guvernul“, mai arată el.

„Acţiunea procurorilor nu este împotriva KMG International sau a Rompetrol, ci a unui grup de persoane care nu au nicio legătură cu noi. Nu suntem răspunzători pentru acţiunile nelegale ale acestora, dar acestea pun în pericol locurile de muncă. Vrem să fim auziţi şi să fie găsite soluţii“, a conchis oficialul grupului petrolier.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite