Jeff Bezos, fondatorul Amazon, a devenit al treilea miliardar al lumii după ce acţiunile retailerului online au crescut puternic pe bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe lângă Amazon.com, Bezos deţine şi Blue Origin, o companie care produce rachete cosmice şi care este angrenată în cursa pentru cucerirrea spaţiului
Pe lângă Amazon.com, Bezos deţine şi Blue Origin, o companie care produce rachete cosmice şi care este angrenată în cursa pentru cucerirrea spaţiului

Jeff Bezos, fondatorul Amazon şi director executiv al retailerului online, l-a depăşit pe Warren Buffett şi a devenit cel de-al treilea miliardar al lumii, după ce Amazon a postat rezultate financiare peste aşteptări, iar acţiunile grupului au crescut cu peste 50% pe bursa de la New York în acest an, informează Reuters.

Conform revistei americane „Forbes“, care cotează averile miliardarilor în timp real după evoluţia acţiunilor, Jeff Bezos are acum o avere de 65,3 miliarde de dolari, în vreme ce Warren Buffett – fondatorul şi şeful conglomeratului Berkshire Hathaway – are o avere estimată la 64,9 miliarde de dolari. Cel mai bogat pământean este în continuare Bill Gates, cofondator al Microsoft, cu o avere de 77,7 miliarde de dolari.

Averea lui Bezos a crescut puternic, după ce preţul acţiunilor Amazon a urcat puternic în acest an cu peste 50%, de la 482 de dolari pe unitate în luna februarie a acestui an până la 762 de dolari, cât era cotaţia joi. 

La aceste valori, Amazon are o capitalizare de 355 de miliarde de dolari. Spre comparaţie, gigantul petrolier Chevron are o valoare de piaţă de 191 de miliarde, Shell este evaluată la 211 miliarde, iar BP la doar 105 miliarde de dolari.

Amazon a avut un adevărat „blockbuster“ în ultimul trimestru, grupul anunţând realizarea unui profit net de 857 de milioane de dolari, însă adevărata veste bună a fost creşterea veniturilor cu 31%, până la 30,4 miliarde de dolari. Gigantul a raportat o creştere cu 58% a veniturilor generate de divizia Amazon Cloud Services, care oferă servicii pentru zeci de mii de companii găzduite pe serverele companiei, până la 2,89 miliarde de dolari.

Faţă de alte companii de tehnologie Amazon câştigă profituri nete mici, însă acest lucru se datorează investiţiilor foarte mari pe care gigantul le face. Spre exemplu, pentru următoarele trei luni, Amazon intenţionează consturirea a 18 centre logistice.

Pe lângă faptul că este cel mai mare retailer online, Amazon produce şi linia de cititoare digitale Kindle şi o serie de tablete ieftine din aceeaşi gamă. Concomitent, compania luptă cu Google, Apple şi Microsoft pentru dotarea locuinţelor cu gadgeturi inteligente. Recent, Amazon a lansat Echo, o boxă prin care poţi comanda vocal produse de pe internet, poţi seta alarme sau pune muzică dialogând cu Alexa, asistentul digital realizat de Amazon. De asemenea, Amazon oferă abonaţilor săi filme şi seriale online şi deţine şi un studio video. 

Pe lângă retailerul online, Bezos mai este şi patronul Blue Origin, companie care produce rachete şi este angajată în explorarea spaţiului cosmic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite