Italia ia măsuri pentru protejarea angajaților care ar putea fi înlocuiţi de inteligenţa artificială

0
Publicat:

Italia a alocat 30 de milioane de euro pentru a îmbunătăți abilitățile șomerilor și angajaților ale căror locuri de muncă ar putea fi afectate din cauza progresului automatizării și inteligenței artificiale, relatează Reuters.

Italia alocă fonduri pentru protejarea lucrătorilor, Foto: Arhivă Adevărul
Italia alocă fonduri pentru protejarea lucrătorilor, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit Fondo per la Repubblica Digitale (FRD), înființat în 2021 de guvernul de la Roma pentru a stimula competențele digitale ale italienilor, 54% dintre cei cu vârsta între 16 și 74 de ani nu au competențe digitale de bază, comparativ cu o medie de 46% în Europa.

Finanțarea pentru îmbunătățirea abilităților va fi alocată în două moduri, a spus FRD. Din total, 10 milioane de euro vor fi direcționate către stimularea competențelor celor ale căror locuri de muncă sunt expuse riscului ridicat de a fi înlocuite din cauza automatizării și inovației tehnologice.

Restul de 20 de milioane de euro vor fi alocați pentru a ajuta șomerii și persoanele inactive din punct de vedere economic să dezvolte competențe digitale care le-ar îmbunătăți șansele de a intra pe piața muncii, a explicat FRD.

O gamă largă de locuri de muncă ar putea fi în periocol din cauza automatizării, au mai precizat specialiștii, citând sectoare precum transportul și logistica, suportul de birou și administrația, producția, serviciile și sectorul retail.

Răspândirea în creștere a inteligenței artificiale (AI) și a automatizării și dezvoltarea rapidă a instrumentelor precum ChatGPT au atras atenția legiuitorilor și autorităților de reglementare din mai multe țări.

Mulți experți spun că sunt necesare noi reglementări pentru a guverna IA din cauza impactului său potențial asupra securității naționale și educației, precum și asupra locurilor de muncă.

Chatbot-ul ChatGPT a fost indisponibil în Italia timp de aproximativ patru săptămâni, până când producătorul său OpenAI a abordat problemele ridicate de autoritatea italiană pentru protecția datelor la sfârșitul lunii aprilie.

La începutul acestei luni, și anaistul eToro, Bogdan Maioreanu, preciza că inteligența artificială ar putea forța angajații să se reinventeze.

Schimbările în fluxurile de lucru ar putea expune la automatizare echivalentul a 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă”, arata analistul e Toro.

Avem deja primele semne că au început schimbările legate de forța de muncă. Procesul nu va fi fără dureri, dar va duce și la crearea unor locuri de muncă și la apariția unor calificări care nu există în prezent. Progresele în materie de inteligență artificială creează, de asemenea, oportunități de afaceri și de investiții pentru companiile care sunt implicate în noua tehnologie.”, explică specialistul.

Potrivit sursei citate, Goldman Sachs estimează că IA poate crește PIB-ul global cu 7% sau 7 trilioane de dolari și poate crește productivitatea cu 1,5% în decurs de un deceniu.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite