Trăim a patra revoluție industrială. „Inteligența Artificială, pe buzele tuturor. E la început și crează și neliniște“
0O noapte pe an, muzee din întreaga ţară îşi deschid porţile, gratuit, pentru vizitatori. Noaptea Muzeelor a adunat la Timișoara zeci de mii de oameni de toate vârstele, curioși să descopere, să vadă lucruri noi. Una dintre cele mai inedite locuri din Noaptea Muzeelor a fost la Campusul Nokia.

An de an, o noapte este dedicată culturii. O noapte în care oamenilor le este oferită posibilitatea de a interacţiona între ei, de a vizita numeroase muzee, galerii, spații de expoziții şi de a vedea lucruri inedite. De noaptea muzeelor, cozile s-au întins de-a lungul străzilor, iar oraşul şi instituţiile de cultură au freamătat până după miezul nopţii. La Campusul Nokia, a fost un interes deosebit pentru a vedea și a simți evoluția tehnologiei. Expoziția Bell Labs a cuprins și o replică a primului telefon creat vreodată, în 1876, realizat de inventatorul american Alexander Graham Bell, dar și macheta primului tranzistor, a cărui invenție a fost un punct de cotitură în istoria tehnologiei și a fost recunoscută prin acordarea Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1956..
„Neașteptat de multă lume și pentru noi. Știam că este interes, dar așa de mulți vizitatori nu am mai avut niciodată. Oamenii vă văd tehnologie, văd trecutul, văd prezentul și văd viitorul. Asta e foarte important. Le prezentăm de unde s-a început, unde suntem și către ce ne îndreptăm. Aici sunt foarte mulți roboți, aparatură audo, foto, video și echipamente de telecomunicații. Avem telefoane unicat, începând din 1896, telefoane care au fost revoluționare la momentul apariției lor. E primul telefon prin care s-a putut transmite și o imagine, avem primul vidofon color”, a spus Florin Ciocan, corodonatorul evenimentului de la Nokia.

"Dezvoltăm tehnologii noi care să ne permită acces instant la informații"
Au fost obiecte care în urmă cu câțiva ani erau de nelipsit din casele oamenilor; cum ar fi magnetofoanele, casetofoanele ori video pleyerele. Nu mai vorbim de telefoanele fixe, ori cele mobile cu taste. Nici n-a trecut prea mult timp de când le foloseam. Expoziția de la Nokia ne-a arătat că deja trăim viitorul. Că deja încep să apar noile tehnologii, că nu degeaba se vorbește din ce în ce mai des despre Inteligența Artificială și roboți.
”Trăim a patra revoluție industrială. Astăzi avem un smartphone care înglobează toate tehnologiile audio, foto, video și un PC. Inteligența Artificială este pe buzele tuturor, mai ales celor pasionați de tehnologie. Este la început, iar orice chestie care e la început crează și neliniște, sunt oameni care sunt îngrijorați. Dar așa a fost și când a apărut trenul cu aburi și când au apărut diverse tehnologii de comunicații mobile. Evoluăm. Și asta e bine. Ne gândim cum o să trăim, cum o să ne desfășurăm activitatea, cum o să ne distrăm pe viitor. Ne îndreptăm spre apogeul acestei revoluții industriale. Dezvoltăm tehnologii noi care să ne permită acces instant la informații. Foarte important e securitatea datelor în această lume ultraconectată”, a mai spus Florin Ciocan.

Tot în Campusul Nokia, Radio Timișoara a expus o serie de aparate de epocă din istoria radioului, dar a pregătit și o supriză: un mini studio de radio, unde copiii s-au putu simți, ca să spunem așa, niște știriști. Au putut înregistra o știre, pe care apoi au primit-o pe mail, pentru a se asculta și acasă.

Mii de oameni la Noaptea Muzeelor
Și Muzeul Național al Banatului a primit vizitatori. I-a așteptat pe timișoreni să pășească într-o lume fascinantă a istoriei și a artei. Au fost expoziții în mansardă, dar în curte a fost o seară plină de momente artistice, un mare show al grupurilor de reconstituire istorică și artistice, coordonate de muzeu, care au purtat publicul prin istoria Timișoarei și a Banatului.

Cozi uriașe au fost și la Muzel de Artă din Piața Unirii – pentru expoziția Victor Brauner, la Cazarma U – pentru frumoasa expoziție de sculptură a Fundației Triade, ori la Muzeul Satului Bănățean, unde a avut loc și cu un concert cu Nightloosers.



















