IT-ul şi comerţul, în topul celor mai concurențiale sectoare economice

0
Publicat:

Topul sectoarelor eco­no­mice cu cea mai mare concurenţă din Ro­mânia este condus de servi­ciile de consul­tanţă IT, comer­cializarea de îmbră­căminte şi încălţăminte şi canalele TV cu plată, arată Raportul privind evoluţia concurenţei în sectoare cheie - 2022, realizat de Consiliul Concurenţei.

IT-ul conduce topul sectoarelor eco­no­mice cu cea mai mare concurenţă, Foto: Arhivă Adevărul
IT-ul conduce topul sectoarelor eco­no­mice cu cea mai mare concurenţă, Foto: Arhivă Adevărul

Pe baza Indicelui Agregat de Presiune Concurenţială, pe care îl calculăm în fiecare an, am observat o intensificare, în anul 2022, a concurenţei în industria transpor­tului rutier de mărfuri şi chiar a sectorului asigurărilor auto, însă şi o alterare a condiţiilor de concurenţă în sectorul gazelor naturale”, susține Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Astfel, analiza realizată arată că nu au fost constatate schimbări importante în anul 2022 comparativ cu anul 2021 la nivelul industriilor analizate. Topul primelor cinci industrii din punctul de vedere al presiunii concurenţiale a rămas neschimbat, serviciile de consultanţă IT rămânând pe primul loc, urmate de comercializarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte, canale TV cu plată, servicii IT de outsourcing şi servicii de arhitectură.

Se observă o scădere, faţă de anul precedent, a presiunii concurenţiale în ceea ce priveşte producţia gazelor naturale, respectiv o uşoară creştere pe sectorul producţiei şi comercializării cimentului care îşi păstrează ultima poziţie.

Industria gazelor naturale şi a energiei electrice continuă să fie subiectul principal al dezbaterilor zilnice. Perturbările majore din aceste două sectoare sunt cauzate de factori externi, precum limitarea livrărilor către Europa de gaze din Rusia, incertitudinea privind războiul din Ucraina şi creşterea preţului certificatelor de emisii de CO2. Efectul acestor factori, în sensul creşterii preţurilor atât pe piaţa gazelor naturale, cât şi a energiei electrice, a fost accentuat şi de scăderea ofertei interne: o producţie mai scăzută atât de gaze naturale, cât şi de energie electrică”, a completat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Creşteri notabile ale presiunii concurenţiale faţă de anul precedent au mai fost constatate în următoarele sectoare: transport rutier de mărfuri (plus 1,8%), asigurări auto facultative (plus 4,7%), asigurări auto de răspundere civilă (plus 6,6%) şi polistiren expandat (plus 3,3%).

În industria asigurărilor, în urma falimentului City Insurance, piaţa RCA în special are o structură care permite mai multă concurenţă, în principal prin faptul că foştii asiguraţi ai City Insurance au fost redistribuiţi între restul actorilor rămaşi pe piaţă, conform raportului Consiliului Concurenţei.

Industria asigurărilor, în special cele de tip RCA, a trecut prin transformări majore în ultimul an. În septembrie 2021, ASF a retras autorizația de funcționare a City Insurance S.A, iar în noiembrie, a aprobat retragerea, la cerere, a autorizației de funcționare a societății Uniqa Asigurări S.A. Prin urmare, începând cu finalul anului 2021, pe piața RCA au rămas 7 asigurători naționali. Pe lângă aceste societăți, în trimestrul IV al anului 2021, pe teritoriul României și-a început activitatea, pe baza libertății de stabilire, sucursala Axeria Iard.

Polițele RCA emise de City Insurance au fost valabile până la data de 11 mai 202214. În urma falimentului societății, care avea o cotă de piață de aproximativ 43%, piața a suferit un dezechilibru, asigurătorii rămași activi pe piața RCA fiind nevoiți să preia un număr foarte mare de clienți.

Cele mai mari creșteri de preț s-au înregistrat, în ultimul trimestru din 2021, în cazul polițelor pentru autovehicule destinate transportului de marfă cu masă maximă autorizată de peste 16 tone, respectiv tarife cu 106% peste prețul de referință pentru persoanele fizice și 69% peste prețul de referință pentru persoanele juridice. Piața a început să se normalizeze începând cu anul 2022.”, arată raportul.

Indicele Agregat de Presiune Concurenţială (IAPC) este un instrument analitic dezvoltat de către Consiliul Concurenţei pentru a măsura înclinarea spre concurenţă a industriilor din economia naţională.

Raportul poate fi consultat aici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite