Isărescu: "Scăderea dobânzilor la credite se va vedea în această vară"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderea dobânzilor la unele credite acordate de bănci se va observa în această vară, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), după ce banca centrală a redus dobânda de politică monetară de la 5,25% la 5%.

„Banca Naţională a dat semnalul pentru reducerea dobânzilor la credite. Cred că este şi o chestiune de încredere, adică băncile trebuie să vadă că această tendinţă este de durată, nu este una accidentală”, a declarat luni Isărescu într-un briefing de presă după şedinţa CA.

El a arătat că BNR nu poate impune băncilor să reducă dobânzile la credite, iar fiecare bancă are o autonomie, o gestiune, fiecare îşi face calculele de armonizare necesare.

„Pe de altă parte nici nu este bine să impui un trend dacă acesta nu este validat de către piaţă. Eu cred că băncile au început deja să-şi facă socotelile şi fiecare va adopta o strategie, care va pune la socoteală şi pe unde are dobânzile la depozitele bancare, ratele de dobândă la diversele categorii de credite”, a spus Isărescu.

Guvernatorul a menţionat că există cel puţin patru-şase categorii de credite, iar la unele ratele dobânzilor sunt sub 10%.

„Eu cred că în vara asta, în ciuda concediului, se va vedea destul de concret. Din datele pe care le am eu, la câteva bănci deja s-a observat reducerea ratelor de dobândă la unele credite”, a afirmat şeful băncii centrale.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a redus azi cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,25% la 5%, dobânda de politică monetară, arată instituţia într-un comunicat.

Reducerea va fi efectivă începând cu 2 iulie.

Începând cu aceeaşi dată scade şi rata dobânzii Lombard, folosită de băncile care apelează la banca centrală pentru lichidităţi de urgenţă. Aceasta va coborî la nivelul de 8%, de la 8,25%. Concomitent, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2% pe an faţă de 2,25%.

Instituţia a mai hotărât menţinerea nivelurilor actuale pentru rezervele minime obligatorii, atât la lei, cât şi la valută.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite