Irimescu: Ciobanii pot avea câţi câini vor, dar păşunatul se face doar pe terenuri proprii până la 31 martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a fost chestionat, în plenul Senatului, cu privire la stadiul în care se află legea vânătorii şi a replicat că s-a renunţat la plafonarea numărului de câini pe care îi poate deţine un cioban, însă problema păşunatului „este mai sensibilă“.

„În principiu s-a renunţat la numărul de câini, deci poate fi oricât de mare, iar la problema păşunatului, care este cea mai sensibilă, s-a ajuns la concluzia ca între 6 decembrie şi 31 martie să poată păşuna numai pe terenurile pe care le deţin“, a spus Achim Irimescu.

Reamintim că, la jumătatea lunii decembrie, câteva mii de ciobani au protestat la Casa Poporului faţă de prevederile noii Legi a vânătorii, care limita la trei numărul de câini per turmă şi îngrădea dramatic teritoriile de transhumanţă.

Acum, ministrul Agriculturii a afirmat că, din punctul său de vedere, promisiunile vor fi onorate. „A fost un grup de lucru între Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului şi partenerii sociali, respectiv ciobanii“, a replicat Achim irimescu.

El a precizat că proiectul de modificare se află la Camera Deputaţilor.

Dezangajare de peste un miliard de euro în agricultură

În altă ordine de idei, România a dezangajat 940 de milioane de euro din bani europeni, ceea ce este o mare pierdere, deoarece se puteau realiza foarte multe obiective în mediul rural şi se putea reduce decalajul faţă de Uniunea Europeană, a mai declarat ministrul Agriculturii.

„La aceste 940 de milioane de euro dezangajate din bani europeni se adaugă reduceri şi corecţii de 344 de milioane de euro. În total, nu am reuşit să cheltuim 1,24 miliarde de euro.
Sigur, corecţiile totale au fost şi pe partea din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru plăţi directe şi măsuri de piaţă, deci penalizările totale aplicate României se ridică la 628 de milioane de euro“, a precizat Irimescu.

El a subliniat că rata absorbţiei pe PNDR 2017-2013 din fonduri europene a ajuns la 88,36%, lipsa cofinanţării şi birocraţia fiind principalele cauze pentru care nu s-a reuşit atragerea în totalitate a fondurilor alocate pentru investiţii în mediul rural.

În ceea ce priveşte Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) 2007-2013, Irimescu a precizat că este vorba de o absorbţie de 75,25%, însă banii mai pot fi atraşi până la finele lunii martie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite