Iohannis: Resping tentativele populiste de a pune în opoziţie investiţiile străine faţă de capitalul românesc. Aşa ceva este o mare eroare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că, anul trecut, investiţiile străine directe au atins un nivel record pentru perioada post-criză, el precizând că respinge recentele tentative populiste de a pune în opoziţie investiţiile străine şi cele autohtone, considerând aceasta o eroare.

Investiţiile străine directe s-au ridicat anul trecut la circa 4,3 miliarde euro, potrivit preşedintelui, care spune că aceasta „arată atractivitatea României pentru mediul investiţional extern”,

Totodată, potrivit preşedintelui, exportul net a înregistrat o contribuţie negativă la creşterea PIB, deoarece avântul importurilor a fost peste cel al exporturilor, ceea ce a condus la adâncirea deficitului comercial.

„Deşi ocuparea forţei de muncă s-a îmbunătăţit semnificativ, şomajul în rândul tinerilor se menţine foarte ridicat, peste 20%, iar piaţa muncii resimte o anumită penurie în privinţa persoanelor calificate, ceea ce tinde să devină o problemă pentru mediul de afaceri, ceea ce impune soluţii coerente”, a mai declarat Iohannis.

Preşedintele, prezent o dezbatere cu mediul de afaceri din România, a declarat că respinge categoric „tentativele populiste de a pune în opoziţie investiţiile străine faţă de capitalul românesc, companiile multinaţionale faţă de IMM-urile româneşti”. „Aşa ceva este o mare eroare”, a declarat Iohannis. 

El a spus: „Convingerea mea este că antreprenoriatul românesc se va consolida cu atât mai mult cu cât cooperarea cu companiile străine va fi mai strânsă”.

Retorica împotriva companiilor străine a ajuns la un vârf în perioada protestelor anti-guvernamentale de la începutul anului, legate de adoptarea Ordonanţei de Urgenţă 13. Acuzaţiile au venit în principal din partea unor politicieni din PSD.  În februarie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a făcut mai multe acuzaţii la adresa multinaţionalelor, susţinând că are informaţii potrivit cărora corporaţiile multinaţionale şi-au "stimulat" şi îndemnat angajaţii să protesteze, fără a prezenta nicio probă în acest sens. Ulterior, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a dat un pas înapoi în retorica împotriva firmelor străine, susţinând că el şi guvernul Grindeanu nu au „absolut nimic” împotriva multinaţionalelor.

Prudenţă privind proiectele fiscale

Iohannis a mai spus că îndeamnă la prudenţă în legătură cu proiectele fiscale vehiculate în ultima vreme. "Este evident că salarizarea trebuie îmbunătăţită, iar soluţiile trebuie căutate", a precizat el.

„Niciun sector nu poate performa în lipsa infrastructurii. Constat că guvernările trec, dar problemele infrastructurii rămân, în ciuda faptului că nu banii lipsesc, nici cei româneşti, nici cei europeni", a mai declarat Iohannis, precizând că asta ar trebui să fie mai importantă decât disputa „pentru cine creştem mai rapid salariile bugetarilor". 

Preşedintele a susţinut că salariile trebuie să crească în ritmul şi sustenabilitatea creşterii economice. 

Iohannis a mai spus că va pleda în continuare pentru predictibilitate şi responsabilitate economică, astfel încât politicile de astăzi să nu devină o notă de plată grea pentru generaţiile de mâine. "Echilibrul şi măsura sunt întotdeauna esenţiale în tot ce facem”, a precizat el.

Trei capcane în care putem cădea 

Iohannis a mai vorbit şi despre trei capcane în care putem cădea. 

"Hai să evităm capcana numărul 1: a contrapune sectorul public sectorului privat. Doar împreună putem face România mai bună, nu unul acuzându-l pe celălalt", a spus preşedintele,

"Ajungem la a doua capcană: investiţii străine contra capital românesc. Toţi funcţionează în România şi foarte bine fac. Şi dacă România reuşeşete să genereze un cadru în care economia devine mai performantă, este foarte bine. Este o capcană care trebuie evitată cu orice preţ, inclusiv cu preţul electoral", a mai declarat el.

Potrivit preşedintelui, predictibilitatea este vitală, cea de-a treia capcană fiind generată, a spus Iohannis, de "dorinţa partidelor care ajung la guvernare de a impresiona şi de a avea performanţe imediate: de a veni cu politici pe termen scurt în detrimentul politicilor pe term lung, distrugând singurul care trebuie realizat: predicitibiliatea".

Iohannis a mai declarat: „România a fost o economie 100% centralizată, planificată şi neperformantă până la Revoluţie. Modul în care a funcţionat economia a fost catastrofal. Întrebarea este: vrem intervenţionism sau vrem o piaţă liberă?”

Potrivit preşedintelui, faptul că România şi toată zona de Est are creşteri mari, nu înseamnă mare lucru în ansamblul UE, deoarece ponderea noastră este mică.  „Îmi doresc un capital românesc puternic, dar el nu poate deveni puternic prin intervenţia statului. Nu-mi imaginez că o firmă românească devine puternică şi competititivă primind indicaţii de la ministrul de resort. Singura cale spre competitivitate este o investiţie serioase şi politici publice sănătoase”, a mai declarat Iohannis.

"Educaţia este baza societăţii"

Preşedintele a mai criticat şi actualul sistem de învăţământ din România, spunând: „Educaţia este baza societăţii. Dacă reuşim să avem tineri mai bine educaţi, inclusiv la maniere, atunci cu siguranţă vom avea echipe mai performante şi în firme 100% româneşti”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite