Investiții uriașe pe care SUA le-ar face în România. Expert: „Să trecem de la logica exclusiv militară la cea economică”
0Relațiile româno-americane s-au dezvoltat din 1997, când s-a semnat parteneriatul strategic între cele două țări. Planează însă un singur semn de întrebare: când relațiile economice dintre cele două părți se vor ridica la nivelul celor politice. Silviu Nate, director al Centrului de Studii Globale de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, are câteva răspunsuri la această întrebare.
Timp de aproape o jumătate de secol, românii și-au pus toate speranțele în americani, dar partizanii care au luptat împotriva comuniștilor aduși la putere de tancurile sovieticilor au murit fără să își vadă îndeplinit visul.
A fost nevoie de o revoluție sângeroasă și de alți câțiva ani pentru ca România și SUA să strângă relațiile și să semneze un parteneriat strategic cu o valoare aparte pentru români. Din 1997, anul semnării parteneriatului, relațiile dintre cele două părți au devenit excelente, în special cele politice și militare, care au luat-o cu mult înaintea celor economice.
Și chiar dacă și investițiile americane au crescut în tot acest timp, ele sunt totuși cu mult sub cele din țări ca Polonia, Cehia și Ungaria, dar mai ales sub potențial.
Americanii, dispuși să ne ajute cu securitatea energetică
Silviu Nate, directorul Centrului de Studii Globale, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, spune că lucrurile s-ar putea schimba și că în următorii ani investitorii de peste Atlantic își vor face tot mai simțită prezența în România. Mai întâi, spune el, ar urma să asistăm la investiții consistente în sistemul energetic al României.
„Un prim pas important s-a făcut. Noi suntem un fel de avocați de la nivelul Centrului de Studii Globale ai saltului spre o altă etapă a parteneriatului strategic, adică să trecem de la logica exclusiv militară la una economică. Am văzut că s-au făcut demersuri în această direcție și practic România este sprijinită pentru a dobândi suveranitate energetică cel puțin pe partea de energie electrică. Statele Unite au acordat finanțare în valoare de 8 miliarde de dolari pentru reconversia unui reactor de la Cernavodă și se va construi reactorul 3”, explică profesorul sibian.
Asta înseamnă, spune el, că într-un orizont de trei ani se preconizează și că centrala de la Cernavodă ar trebui să furnizeze între 70% și 80% din consumul național de energie electrică în România. Și mai e un aspect de luat în calcul.
„Programul pilot de a include România ca singurul stat din Europa pentru reactoare nucleare modulare mici cu ajutorul firmei NuScale va contribui la creșterea capacității României de producție electrică, ceea ce va crea un profil energetic nou pentru România, inclusiv prin abilitatea noastră de a sprijini Ucraina și Republica Moldova de a se decupla cât mai mult de anumite dependențe negative de tip energetic”, adaugă Nate.
Gazele din Marea Neagră, tentante pentru companiile de peste Atlantic
Americanii ar trebui cointeresați și de gazele din Marea Neagră, ceea ce de asemenea ar reprezenta un plus.
„România nu deține tehnologie pentru extracție maritimă a gazului și putem explora perspective economice, valorificând astfel potențialul energetic din Marea Neagră. Aici cam întârzie o serie de investiții. Mai este o logică foarte interesantă: brokerii de pace și de război nu sunt întotdeauna doar cei politici, sunt și cei economici, care au un interes major în a-și proteja activele. Ei investesc în diverse regiuni și vor predictibilitate. Tocmai pe această logică noi ar trebui să vizăm atragerea companiilor care sunt dispuse să garanteze și securitatea României, adică Statele Unite și companii din țări aliate, însă este încurajator pentru că vedem totuși un interes american și norvegian pentru extragerea gazului din Marea Neagră. Și aici evident sunt mai multe perspective de aprofundat”, subliniază el.
Agricultura României ar putea fi pe lista americanilor
Și agricultura românească ar putea fi pe radarele investitorilor de peste Atlantic.
„Apoi, ca o perspectivă de profil competitiv pentru România eu văd extrem de oportună investiția în domeniul agriculturii. De ce? În Uniunea Europeană, în special în Franța, Italia, Spania, Germania, există un mare risc de a se epuiza rezervele subterane de apă și odată cu această provocare a schimbărilor climatice e mult mai probabil să ne confruntăm cu probleme de securitate alimentară. Iar România, pe baze legitime și în urma unor dovezi științifice, poate invoca sprijin european și nu numai pentru a încuraja dezvoltarea fermierilor și creșterea capacității de producție agricolă în România, inclusiv pentru implementarea unui sistem de irigații nou și într-o oarecare măsură să devenim un jucător mult mai dinamic pe această piață”, completează Nate.
Evident, mai sunt elemente unde ar putea mult mai mult să contribuie Statele Unite. Un astfel de domeniu îl reprezintă cel al cercetării.
„În domeniul cercetării cred că s-ar putea dezvolta mai multe schimburi, inclusiv pe palierul tehnologic. România are un parteneriat strategic cu Coreea de Sud și unul nou încheiat cu Japonia. Împreună cu SUA, cu Marea Britanie pe acest culoar, de ce nu, poate chiar Australia și India să acumulăm know-how-ul necesar pentru a spori profilul nostru tehnologic. Aici eu cred că e o carte de jucat destul de importantă și dacă uneori oficialii americani ne întreabă ce pot face ei pentru România, cred că acesta ar putea fi unul dintre mesajele cheie, mai ales pentru că avem politehnici bune, specialiști în IT și matematici avansate. Evident, sunt necesare niște adaptări legislative, o fiscalizare corectă, trebuie să creăm mediul propice pentru susținerea cercetării de tehnologie înaltă, dar un profil atractiv îl avem.”
Un alt avantaj îl reprezintă predictibilitatea României și faptul că până acum România a demonstrat seriozitate în parteneriatul cu SUA.
„Suntem predictibili în ceea ce înseamnă protejarea unor informații să spunem așa cu caracter mai confidențial în ceea ce privește tehnologia. Nu ne-am demonstrat atât de vulnerabili pe partea cibernetică cum s-au dovedit a fi alte state mult mai puternice din Europa. Deci depinde de viziunea politicienilor, respectiv de cum se dă ora exactă la București. Eu pot să mă exprim din perspectiva cercetătorului academic și de think tank cu privire la cum aș vedea eu fructificarea parteneriatului strategic cu Statele Unite în perioada următoare. Nu înseamnă că dețin răspunsuri oficiale sau confirmate pe acest subiect, însă putem sugera o viziune strategică care ar crește profilul competitiv al României”, subliniază expertul.
Finanțări și know-how și pentru alte domenii-cheie
Americanii și-ar putea aduce contribuția și într-un alt punct cheie. Infrastructura României poate avea un potențial important de dezvoltare
„Evident, acum nu putem chiar să le cerem americanilor să vină și să ne construiască pe banii lor autostrăzi și căi ferate, dar sub „Inițiativa Celor Trei Mări” – un vehicul geo-economic și de securitate, pot fi avansate anumite propuneri. Încă există interes pentru acest program, fiind prins și în propunerea legislativă a proiectului bipartizan pentru o strategie SUA la Marea Neagră / Black Sea Security Act of 2022.
Dacă acest proiect de lege va trece de Congres vor fi angrenate vehiculele financiare prin Comitetului pentru Credite al Congresului, structură care va mobiliza fonduri, va cuprinde inclusiv un capitol pentru reconstrucția Ucrainei și va înființa o agenție de finanțare pentru proiecte strategice de anvergură în zona Mării Negre. Trebuie precizat că Departamentul de Stat este mandatat de Congres să prezinte strategia SUA pentru Marea Neagră până cel târziu în luna iulie a acestui an, iar proiectul de lege inițiat de senatorii Jeanne Shaheen și Mitt Romney își va urma cursul pentru a extinde și întări perspectiva strategică americană la Marea Neagră, integrând vehicule multiple”, mai spune el.
De aceste fonduri ar beneficia și alte țări costiere Mării Negre, inclusiv Republica Moldova, ceea ce ar reprezenta un avantaj suplimentar. Asta înseamnă, adaugă profesorul, că Statele Unite vor pune sume importante în joc. Dat fiind că România este cel mai predictibil aliat, sediul acestei agenții financiare ar putea fi chiar aici.
„Ideea era la început că această agenție să fie înființată undeva în Ucraina sau Georgia. Proiectul a intrat în dezbatere cu doi ani și jumătate în urmă, adică înainte de invazie. Ministerul Afacerilor Externe român a reușit într-o oarecare măsură să devină locomotivă la Washington, să îi atragă pe turci și apoi pe celelalte state, evident și pe bulgari și celelalte state non-aliate pentru a promova un mesaj comun în Congres. Putem spune că în luna octombrie se vor împlini 3 ani de când s-a dat startul acestei inițiative care se va concretiza într-o strategie americană pentru Marea Neagră. Datorită instabilității politice din Georgia și situației din Ucraina, această agenție cred are șanse mari să fie stabilită în România. Țara noastră este partenerul SUA cel mai predictibil din această regiune și ar fi oportun ca această agenție de finanțare americană să ajungă aici”, explică Silviu Nate.