Investigaţie uriaşă. Comisia Europeană pune frână planurilor Vodafone de a cumpăra UPC România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vodafone upc

Vodafone Group mai trebuie să aştepte până să poată cumpăra UPC România, dar şi restul operaţiunilor Liberty Global din România, Germania, Republica Cehă şi Ungaria. Comisia Europeană a decis să investigheze tranzacţia pan-europeană de 18,4 miliarde de euro, fiind îngrijorată că preluarea poate reduce concurenţa în Germania şi Cehia.

Comisarul Margrethe Vestager, responsabil de politica în domeniul concurenţei, a declarat: „Este important ca toţi consumatorii din UE să aibă acces la servicii de telefonie şi televiziune la preţuri accesibile şi de bună calitate. Investigaţia noastră aprofundată vizează să asigure faptul că nu vor exista scumpiri după achiziţionarea de către Vodafone a companiilor de telecomunicaţii Liberty Global din Cehia, Germania, Ungaria şi România, că nu vor fi reduse posibilităţile de alegere şi că nu va scădea inovarea în domeniul telecomunicaţiilor şi serviciilor TV pentru consumatori”.

În Cehia, Ungaria şi România, Vodafone este în principal activă ca operator de reţea mobilă, iar Liberty Global ca operator de telecomunicaţii fixe.

În Germania, Vodafone şi Liberty Global operează reţele coaxiale care nu se suprapun, adică reţele care acoperă zone şi regiuni diferite. Vodafone este, de asemenea, activă în zone în care Liberty Global oferă servicii prin cablu prin intermediul accesului la reţeaua xDSL a Deutsche Telekom.

Preocupările preliminare ale Comisiei                                

Comisia susţine că investigaţia are ca scop clarificarea următoarelor preocupări principale:

În Cehia

Furnizorii de servicii de telecomunicaţii independente din această ţară ar putea fi eliminaţi din (i) piaţa cu amănuntul a serviciilor de telecomunicaţii mobile, (ii) piaţa cu amănuntul a serviciilor de acces la Internet şi (iii) piaţa cu amănuntul pentru serviciile TV, datorită produselor convergente pe care entitatea care a fuzionat le poate oferi. 

În Germania

Vodafone şi Unitymedia (filiala Liberty Global din Germania) se află în prezent în competiţie reciprocă în zonele deservite de Unitymedia prin cablu pe pieţele de telecomunicaţii cu amănuntul şi pe pieţele de vânzare cu amănuntul. Comisia este îngrijorată că tranzacţia ar elimina concurenţa dintre societăţile care fuzionează, ar reduce numărul de jucători şi ar limita motivele ca entitatea fuzionată să concureze efectiv cu operatorii rămaşi, atât în ​​zonele deja deservite de Unitymedia, cât şi în Germania în ansamblu.

Tranzacţia propusă ar putea elimina concurenţa dintre societăţile care fuzionează în ceea ce priveşte investiţiile în reţelele de generaţie următoare.

Tranzacţia ar putea creşte substanţial puterea de negociere a entităţii rezultate în urma concentrării faţă de radiodifuzorii de televiziune. Aceasta, la rândul său, ar putea avea un impact negativ asupra capacităţii acestor radiodifuzori de a rămâne competitivi şi de a investi.

Fără probleme pentru Ungaria şi România

În acest stadiu, Comisia nu a identificat niciun fel de preocupări specifice privind concurenţa referitoare la fuziunea propusă pentru pieţele din Ungaria şi România.

În prezent, Comisia va efectua o investigaţie aprofundată a efectelor tranzacţiei pentru a determina dacă preocupările sale iniţiale privind concurenţa sunt confirmate.

Comisia are acum 90 de zile lucrătoare, până la data de 2 mai 2019, pentru a lua o decizie. Deschiderea unei anchete aprofundate nu aduce atingere rezultatului anchetei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite