Îngheţarea salariilor demnitarilor şi încetarea detaşărilor din mediul privat la stat, adoptate prin Ordonanţă de urgenţă. Principalele măsuri VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.ro
FOTO gov.ro

Modificările  făcute controversatei OUG 114 privind amânarea pensiilor speciale pentru primari, îngheţatrea salariilor demnitarilor şi încetarea detaşărilor angajaţilor din mediul privat la stat, vor fi aprobate prin ordonanţă de urgenţă.

Anunţul a fost făcut de premierul Ludovic Orban la începutul şedinţei de Guvern. În sprijinul măsurilor luate, oficialul a susţinut că PSD a atacat modificările aduse OUG 114, la Curtea Constituţională, ceea ce înseamnă că efectele nu vor înceta.

„Vă amintesc că am modificat OUG 114 astfel încât să fie îngheţate indemnizaţiile demmnitarillor la nivelul de anul trecut, să se proroge termenul pentru intratrea în vigoare a pensiilor speciale pentru primari, să se interzică cumularea pensiei cu salariul de stat, să înceteze detaşările angajaţilor din mediul privat la companiile sau instituţiile de stat, să se plafoneze punctul de pensiei. Şi alte măsuri. Era şi taxa eliminarea taxei de 2% pentru companiile din energie, care va rămâne în vigoare pentru că PSD a atacat modificările OUG la CCR. Să fim realişti, este vitală adoptarea acestor prevederi prin ordonanţăţ de urgenţă”, a spus Orban.

Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice, în urma analizelor efectuate în cursul anului 2019 cu privire la evoluţia cheltuielilor de personal pentru ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale, s-a constatat existenţa a 2.097 posturi ocupate prin detaşare de la societăţi comerciale/operatori economici. 

În acelaşi timp, MFP precizează că în perioada ianuarie 2017- octombrie 2019, numărul de posturi ocupate în sectorul bugetar a crescut cu 42.545 de posturi.

La finalul lunii decembrie, Guvernul condus de Ludovic Orban şi-a angajat răspunderea în Parlament pentru modificarea OUG 114, în sensul în care pensiile speciale pentru aleşii locali au fost prorogate până la începutul anului 2021, iar salariile demnitarilor au fost plafonate, la fel şi punctul de amendă. Numai că PSD a contestat modificarea OUG 114 la CCR, aşadar măsurile fiscale impuse de liberali au rămas suspendate. Sesizarea PSD va fi judecată la CCR pe data de 29 ianuarie.

Aşadar, OUG 114, aflată pe masa CCR, încă produce efecte. Practic, de la 1 ianuarie, odată cu creşterea salariului minim pe economie, se majorează, automat, salariile demnitarilor, sporurile bugetare, dar şi punctul de amendă. De asemenea, tot de la 1 ianuarie 2020 a intrat în vigoare şi Codul administrativ adoptat anul trecut de PSD, care prevede pensii speciale pentru aleşii locali. Toate acest măsuri au un impact  bugetar considerabil.

Principalele măsuri

Ministerul Finanţelor a postat luni, spre dezbatere publică, un proiect de ordonanţă privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Principalele măsuri sunt luate „în vederea evitării creării de presiuni suplimentare asupra cheltuielilor bugetare, în anul 2020” şi se referă la:

- menţinerea indemnizaţiilor funcţiilor de demnitate publică alese şi numite, la nivelul acordat în anul 2019, 

- menţinerea indemnizaţiei de hrană de care beneficiază personalul din sectorul bugetar la nivelul aflat în plată în anul 2019, precum şi menţinearea indemnizaţiei de merit la nivelul de 6.240 lei.

 - se propune ca în cadrul instituţiilor şi autorităţilor publice ocuparea prin detasare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice să se realizeze numai cu personal din instituţiile publice.

Astfel, începând cu data intrării în vigoare a prezentului act normativ nu se mai pot efectua detasări la instituţiile autorităţilor publice centrale şi locale de la operatori economici cu capital majoritar sau integral de stat, precum şi de la persoane juridice de drept privat.

-  propunerea de eliminare a taxei pe activele financiare

În contextul abrogãrii acestor prevederi este necesarã şi reglementarea unor dispoziţii tranzitorii referitoare la declararea, plata, restituirea/compensarea taxei pe active aferentã anului 2019, precum şi pentru stabilirea cotei de piaţã, astfel: 

-  declararea taxei pe active aferentã anului 2019 se efectueazã pânã la data de 25 august 2020, inclusiv. Diferenţele în plus fatã de taxa pe active aferentã semestrului I 2019 se plãtesc pânã la data de 25 august 2020 inclusiv, iar diferenţele în minus se restituie/se compenseazã potrivit dispoziþiilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedurã fiscalã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. 

- pentru stabilirea cotei de piaţã în vederea determinãrii taxei pe active aferentã anului 2019, informaţiile privind totalul activelor contabile nete agregate pentru sistemul bancar sunt publicate pe site-ul Bãncii Naţionale a României, până la data de 30 iunie 2020

Nedatorarea taxei pe active pentru perioada din anul 2020, pe perioada de până la intrarea în vigoare a abrogării este susţinută de următoarele:

- taxa pe active este o taxă anuală, cu plăţi semestriale,  aspect care impune un mecanism complex  de calcul, bazat pe indicatori determinaţi semestrial, 

- indicatorii nu sunt relevanţi pe o perioadă scurtă, în acest caz mai puţin de o lună, şi dificil de determinat, întrucât iau în calcul raportări contabile periodice.

- se propune reintroducea obligatiei de depunere a situaţiilor financiare pe suport hârtie, în scopul verificării şi asigurării creşterii gradului de corectitudine al informaţiilor prezentate în acestea, în vederea prezentării situaţiei patrimoniului aflat în administrarea statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi a execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli. Este abilitat Ministerul Finantelor Publice sa stabileasca data de la care rapoartele acceptate de sistem nu se mai transmit pe suport hârtie către Ministerul Finanţelor Publice şi unităţile subordonate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite